ΑΠΟΨΕΙΣ

Μπλε κάδοι και “σπιτάκια” ταΐζουν υπερκέρδη, χωρίς ανακύκλωση!

Δημήτρης Σταυρίδης, μέλος των “Πολιτών σε Δράση” Χαϊδαρίου και της Γραμματείας της ΑΣΚ-ΟΤΑ

Ούτε σπιτάκια της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» ούτε μπλε κάδοι της «Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης». Είναι τρόποι οργάνωσης της ανακύκλωσης βαθιά προβληματικοί, πανάκριβοι και με πενιχρά αποτελέσματα. Εξυπηρετούν μόνο τους ιδιώτες που τα πλασάρουν και όσους μοιράζονται το άφθονο μαύρο χρήμα στο κύκλωμα των σκουπιδιών.

Αν θέλουμε η ανακύκλωση να πετύχει και να ξεκολλήσει από τα μίζερα μονοψήφια νούμερα του πέντε, του έξη και του εφτά τοις εκατό, μιά λύση υπάρχει κι αυτή είναι η εξής:

Όσο το δυνατό μεγαλύτερος Διαχωρισμός στην Πηγή, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Με προτεραιότητα στις δράσεις σε επίπεδο δήμου και γειτονιάς, σε χώρους εργασίας-εκπαίδευσης-αθλητισμού-πολιτισμού-αναψυχής-κατοικίας.

Με ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης μικρής κλίμακας σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο.

Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων στους Δήμους (ΤΣΔΑ), με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής αναφοράς και με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.

Επέκταση των Προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) σε όσο περισσότερα διακριτά ρεύματα ανακυκλωσίμων αυτό είναι εφικτό. Οπωσδήποτε στα βασικά τέσσερα (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικά) με υποχρεωτική συμμετοχή δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, σχολείων, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.

Πλήρης ανάπτυξη συστήματος τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών κάδων, για χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικά. Αυτό προϋποθέτει γενναία χρηματοδότηση των Δήμων για τα κόστη προμήθειας και τοποθέτησης των Γωνιών Ανακύκλωσης που θα τους φιλοξενήσουν (όσο περισσότερες τόσο καλύτερα).

Δημιουργία στους Δήμους Μικρών και Μεσαίων Πράσινων Σημείων συγκέντρωσης υλικών, προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Επέκταση των σημείων συλλογής και χωροταξική διασπορά τους, ώστε αυτά να είναι εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες.

Οργάνωση αποκεντρωμένων δημοτικών υποδομών ανακύκλωσης σε κάθε Δήμο χωριστά και χωροθέτηση-κατασκευή-οργάνωση-εξοπλισμός και στελέχωση μιάς ενιαίας διαδημοτικής συγκεντρωτικής υποδομής ανακύκλωσης υλικών σε επίπεδο όμορων Δήμων.

Μία τουλάχιστον τέτοια διαδημοτική συγκεντρωτική υποδομή ανακύκλωσης υλικών πρέπει να προβλεφθεί για τους 7 δήμους της Δυτικής Αθήνας. Ας μην υποτιμούμε πως μόνο στους δήμους αυτούς παράγονται περισσότεροι από 200.000 (διακόσιες χιλιάδες) τόνοι απορριμμάτων κάθε χρόνο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% του συνόλου της Περιφέρειας Αττικής. Από τις ποσότητες αυτές σήμερα ελάχιστες ανακτώνται, αφού τα ποσοστά ανακύκλωσης στη Δυτική Αθήνα ανέρχονται σε μονοψήφια νούμερα.

Ακόμη:

Οργάνωση αποκεντρωμένων δημοτικών υποδομών διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών – βιοαποβλήτων και κλαδεμάτων – πρασίνου σε κάθε δήμο χωριστά και χωροθέτηση-κατασκευή-οργάνωση-εξοπλισμός και στελέχωση μιάς ενιαίας διαδημοτικής συγκεντρωτικής υποδομής διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών – βιοαποβλήτων και κλαδεμάτων – πρασίνου σε επίπεδο όμορων Δήμων.

Μία τουλάχιστον τέτοια διαδημοτική συγκεντρωτική υποδομή πρέπει να προβλεφθεί για τους 7 δήμους της Δυτικής Αθήνας. Ας μην ξεχνάμε πως τα βιοαπόβλητα αυτά και τα πράσινα απόβλητα συνιστούν το 40% και περισσότερο των συνολικά παραγομένων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στους Δήμους.

Τέλος, η διαχείριση τόσο της ανακύκλωσης ειδικά, όσο και των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) γενικότερα, πρέπει να γίνει με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα (Κράτος-Περιφέρειες-Δήμοι-Σύνδεσμοι). Λογικές είτε πλήρους εκχώρησης των κερδοφόρων αυτών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες, είτε τύπου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), απλώς θα διαιωνίζουν το πρόβλημα, θα κατασπαταλούν δημόσιους πόρους και θα παράγουν αμελητέα θετικά αποτελέσματα.

13 Δεκέμβρη 2022

Αφήστε το σχόλιό σας στο άρθρο >> στο πεδίο πιο κάτω >>>

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button