ΑΠΟΨΕΙΣ

Περί Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Χαϊδάρι

Περί Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Χαϊδάρι (Σκαραμαγκά) και άλλων δεινών και αγνώστων στους περισσότερους αλλά υπαρχουσών καταστάσεων

του Κώστα Φωτεινάκη*

Α. ΞΕΚΙΝΑΩ ΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

 1. Είμαι αντίθετος διαχρονικά με τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων/ ΣΜΑ στο Χαϊδάρι και όχι μόνο στο Σκαραμαγκά. Θέση που είχα επανειλημμένα διατυπώσει σε δύο θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου, ως μέλος της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου». Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει τη θέση μου στα Πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.
 2. Η αντίθεσή μου για τον ΣΜΑ συνοπτικά έχει παρουσιαστεί επίσης σε άρθρο μου «Κώστας Φωτεινάκης: O Κανονισμός Καθαριότητας (2012) και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Χαϊδαρίου (2015)», στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. https://bit.ly/2pPf6PA
 3. Είμαι υπέρ της δημιουργίας μικρών πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης στην πόλη.
 4. Για το πρόσφατο και ισχύον Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Χαϊδαρίου [Οκτώβριος 2021] είχα τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του και της  δημόσιας διαβούλευσης, για το οποίο είχα γράψει «Το ΤΣΔΣΑ – Δ.Χ. είναι στο μεγαλύτερο, ενημερωτικό και θεωρητικό του μέρος ένα συμπίλημα, δηλαδή «είναι συντεθειμένο άτεχνα με την παράθεση περικοπών από διάφορες πηγές». [ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 22.01.2022 https://bit.ly/3uh897N]
 5. [συνέχεια από α/α4] Ερώτημα: Πόσοι από τους συμπολίτες μας και από τις δημοτικές παρατάξεις συμμετείχαν υπεύθυνα και εγγράφως στη Δημόσια Διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων? Θεωρητικό το ερώτημα – η απάντηση είναι ΕΔΩ https://bit.ly/3B0xIOo

Β. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 2012 & ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2015 ΚΑΙ 2021]

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για να δημιουργηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Χαϊδάρι. Υπάρχουν τουλάχιστον οι εξής αναφορές:

 1. Στον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Χαϊδαρίου/ ΚΚΔΧ ο οποίος συντάχθηκε το 2012, σ.10 και 11.β https://bit.ly/3VoHjGF (δεν αναφέρεται συγκεκριμένη τοποθεσία – Χωροθέτηση)
 2. Στο Τοπικό Σχέδιο (Αποκεντρωμένης) Διαχείρισης Αποβλήτων, 2015, σ.25,26,27. του 2015. (δεν αναφέρεται συγκεκριμένη τοποθεσία – Χωροθέτηση).  Δημαρχία: κ. Μιχάλη Σελέκου https://bit.ly/3EZsKm5
 3. Σε συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κ. Θεοφίλη,
 4. Σε τοπικά site, κυρίως στο ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Β1. Το Επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ ΤΣΔΣΑ του Δήμου Χαϊδαρίου 2021.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο και ΤΣΔΣΑ δεν προβλέπεται ΣΜΑ στο Χαϊδάρι και αυτό είναι θετικό για την πόλη. Αυτό που προβλέπεται είναι  α) «Στο Δήμο Χαϊδαρίου, προτείνεται η λειτουργία ενός μικρού Πράσινου Σημείου, του οποίου η αποθηκευτική ικανότητα δεν μπορεί να ξεπερνά τους 1.000 t.»  (σ.61) β) «Το έργο πρόκειται να κατασκευασθεί και λειτουργήσει σε διατιθέμενο χώρου του Δήμου Χαϊδαρίου στην περιοχή Σκαραμαγκά. Το γήπεδο εγκατάστασης έχει επιφάνεια 8,445 τ.μ. και εφάπτεται υφιστάμενης αγροτικής οδού.  (Περισσότερα σ.62,63,64 στο σύνδεσμο». Δημαρχία: κ. Ευάγγελου Ντηνιακού  https://bit.ly/3VjRJHL)

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ: Το ΤΣΔΣΑ δεν προβλέπει Σταθμό Μεταφόρτωσης Αποβλήτων γενικά ούτε Μεγάλο Πράσινο Σημείο  στο Σκαραμαγκά. Προβλέπει στο Σκαραμαγκά μικρό Πράσινο Σημείο με το οποίο συμφωνώ απολύτως και χωρίς επιφυλάξεις.

Β.1.2 ΤΣΔΣΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στο ΤΣΔΣΑ προβλέπεται επίσης «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ», το οποίο με τα σημερινά δεδομένα και με την κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος είναι ανέφικτο να γίνει στα επόμενα χρόνια και για αυτό δεν επεκτείνομαι για να μη βγω από το θέμα σχετικά με το ΣΜΑ και ενδεικτικά παραθέτω την παρακάτω αναφορά στο ΤΣΔΣΑ:

«Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός χώρου που ανήκει στον ΟΑΕΔ αλλά παραχωρήθηκε προς χρήση και αξιοποίηση στον Δήμο Χαϊδαρίου. Ο χώρος είναι εγκαταλειμμένος τα τελευταία  χρόνια και έχει γεμίσει με τεράστιο όγκο σκουπιδιών τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν και να αρχίσει η χρήση του χώρου ξανά» (ΤΣΔΣΑ σ.67 – 70).

Γ. ΜΕΙΩΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ – ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ.

Διαχρονικά – Επίμονα και με τεκμηριωμένες θέσεις οι Πολίτες σε Δράση ήταν και είναι απόλυτα αντίθετοι με τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων γενικά στο Χαϊδάρι και ως εκ τούτου και στην περιοχή Σκαραμαγκά. Αυτό ενδεικτικά τεκμαίρεται:

 1. Από την έγγραφη παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση για την κατάρτιση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ ΤΣΔΣΑ του Δήμου Χαϊδαρίου 2021. Ο Δημοτικός Σύμβουλος των Πολιτών σε Δράση  Δημήτρης Αλεξάκης γράφει συγκεκριμένα και προνοητικά: «Είμαστε κατά της δημιουργίας και λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) διότι, αφενός έχει καταδειχθεί ότι αποτελεί κοστοβόρα επένδυση χωρίς ποτέ να αποσβεστεί, δηλαδή βαρέλι χωρίς πάτο και δεν έχει καμία θετική συμβολή στην ανακύκλωση – εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, και αφετέρου η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων κατά 50% ακυρώνει και την πιο ακραία θέση για την αναγκαιότητα δημιουργίας ΣΜΑ, θέσεις τις οποίες έχουμε κατ’ επανάληψη δημοσιοποιήσει.» [σύνδεσμος https://bit.ly/3Uxdp1J]
 2. Από το Πρόγραμμα των Πολιτών σε Δράση στο κεφάλαιο: «Δράση Καθαριότητα και Εναλλακτική Διαχείριση αποβλήτων στην πηγή για υπεύθυνη & καθαρή πόλη». Δεν υπάρχει καμία αναφορά για ΣΜΑ ούτε για  Μεγάλο Πράσινο Σημείο παρά μόνο γίνεται αναφορά για «γωνιές ανακύκλωσης» και «μικρά πράσινα σημεία» (σ.3,4 https://bit.ly/3XU40nT)
 3.  Από τις δικές μου τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, την περίοδο που ήμουνα Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και με το άρθρο μου – παρέμβαση με τίτλο «O Κανονισμός Καθαριότητας (2012) και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Χαϊδαρίου (2015)», στις 26 Σεπτεμβρίου 2019.  https://bit.ly/2pPf6PA  

Δ. Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων/ΣΜΑ, το Μεγάλο Πράσινο Σημείο στο Σκαραμαγκά και οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις και τακτισμοί της σημερινής Δημοτικής Αρχής του κ. Ευάγγελου Ντηνιακού.

Αν και,

 • το ισχύον «Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων/ ΤΣΔΣΑ του Δήμου Χαϊδαρίου 2021» συντάχθηκε από τη σημερινή διοίκηση, δημαρχία κ.Ευάγγελου Ντηνιακού, α) προβλέπει αποκλειστικά και μόνο ΜΙΚΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ β) δεν κάνει καμία αναφορά για ΣΜΑ ούτε στο Σκαραμαγκά, ούτε και στο Χαϊδάρι γενικά, ούτε για Μεγάλο Πράσινο Σημείο, παρόλα αυτά η δημοτική αρχή έφερε στο  Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: «Έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού και ορισμός όρων δόμησης σε δημοτικό οικόπεδο στη γειτονιά ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, για χρήση ΣΜΑ και Μεγάλου Πράσινου Σημείου.» (Τακτική συνεδρίαση 30.11.2022).

Αγανακτισμένος έγραψα μεταξύ των άλλων στην προσωπική σελίδα μου στο Facebook, αν και δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους «Αν η Δημοτική αρχή καταλάβει τη βλακεία της, θα αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Η Δημοτική Αρχή δεν ξέρω τι έχει καταλάβει και τι όχι, πάντως απέσυρε το θέμα και δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να το επαναφέρει. Ακόμα και αν καταφέρει να το περάσει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα αμφίβολο, θα πρέπει να υπολογίζει τις αντιδράσεις και τα «νομικο – τεχνικά» εμπόδια που θα συναντήσει μπροστά της.

Σύσταση αλλά και προειδοποίηση προς τη Δημοτική Αρχή: Να αναθεωρήσει τις θέσεις της γιατί θα μπλέξει σε περιπέτειες και ΣΜΑ δεν πρόκειται να γίνει.

Ε. Στο δια ταύτα με δύο συνοπτικές αναφορές σε τίτλους:

 • Ναι σε Γωνιές Ανακύκλωσης και σε Μικρό/α Πράσινο/α Σημείο/α στο Χαϊδάρι και στο Σκαραμαγκά.   
 • Όχι  σε ΣΜΑ στο Χαϊδάρι, προφανώς ούτε και στο Σκαραμαγκά (για διαφορετικούς λόγους από εκείνους που διαβάζω στο διαδίκτυο)

Αν ο Δήμος Χαϊδαρίου θελήσει να δημιουργήσει ΣΜΑ «από το παράθυρο» είναι προφανές ότι δεν θα το καταφέρει.

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος με τους «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου».

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button