ΑΠΟΨΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Χαϊδάρι: Απαραίτητη όσο ποτέ η σύμπραξη των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου”

Βασίλης Τσίτσος
Πολιτικός Μηχανικός MSc, Υπ. Διδάκτορας Ε.Μ.Π.
Συντονιστής Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου”

Επόμενες δημοτικές εκλογές – στασιμότητα ή ανατροπή;

Βρισκόμαστε λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, στον τελευταίο χρόνο μιας ακόμα χαμένης τετραετίας για το Χαϊδάρι. Μιας τετραετίας που η παρούσα Δημοτική Αρχή, ενώ είχε υποσχεθεί την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής του Χαϊδαρίου και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων στην υποδομή της πόλης μας, από την αρχή ακόμη της θητείας της διέψευσε τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε. Είναι πασιφανές πλέον ότι επιδιώκει μόνο δράσεις εντυπωσιασμού με κύριο γνώμονα την προβολή της. Τα θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, κοινωνικής πολιτικής, αντιμετώπισης ενεργειακής φτώχιας, ΑΜΕΑ και ένα σωρό άλλα ζητήματα που θα βελτίωναν πραγματικά τη ζωή στη πόλη μας, δεν είναι στην ημερήσια ατζέντα της πολιτικής της.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε πολλά χρόνια στασιμότητας ή/και οπισθοδρόμησης της ποιότητας ζωής στο προνομιούχο κατά τα άλλα Χαϊδάρι. Η ευθύνη ανήκει σε όλους αυτούς που διαχρονικά είχαν στα χέρια τους τις τύχες της πόλης. Το διακύβευμα λοιπόν των επόμενων δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, τον Οκτώβρη του 2023, είναι αν αυτή η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει ή εάν θα αλλάξει;

Παράλληλα το βασικό θεσμικό αποτύπωμα της σημερινής κυβέρνησης είναι η απόλυτη χειραγώγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε πολιτικό, κοινωνικό και διαχειριστικό επίπεδο, μέσω των κομματικών απόλυτα στρατευμένων στελεχών της, στην πλειοψηφία των ΟΤΑ. Η θεσμοθέτηση του νέου εκλογικού νόμου, χαρακτηρίζεται από την κατάργηση της πολιτικής αντίληψης συνεργασίας του αυτοδιοικητικού δυναμικού, μέσω της κατάργησης της απλής αναλογικής και της εφαρμογής ενός νέου υπερπλειοψηφικού συστήματος, που βασίζεται στον υπερσυγκεντρωτισμό και στην ακύρωση κάθε απόπειρας ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Χάριν της δήθεν κυβερνησιμότητας και της δήθεν αποτελεσματικότητας, καθιερώνει την αντίληψη του ανεξέλεγκτου Δημάρχου, του «επιτελικού» Δήμου, που λειτουργεί στο πλαίσιο «του ενός ανδρός αρχή», στα χνάρια του αντιδημοκρατικού «Επιτελικού κράτους Μητσοτάκη».

Είναι αναγκαία λοιπόν η ριζική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών στην αυτοδιοίκηση και η αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων, που βρίσκονται τοποθετημένοι στην πολιτική αντίληψη του σεβασμού της λαϊκής εντολής, των αρχών της επικουρικότητας και εγγύτητας, της αποκέντρωσης, του δημοκρατικού προγραμματισμού, της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της ενεργοποίησης και ουσιαστικής συμμετοχής κάθε πολίτη, της προστασίας των αδύναμων συμπολιτών μας, της δημιουργίας πολιτικών στήριξης του παραγωγικού ιστού, της περιβαλλοντικής διάστασης και των δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, της επίτευξης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, της στήριξης των νέων ανθρώπων, της ενίσχυσης της γυναικείας ανεξαρτησίας και δημιουργικότητας απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας, της κάλυψης και προστασίας της αναπηρίας.

Έχοντας ως βάση τις παραπάνω αρχές προγραμματικής σύγκλισης, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η σύμπραξη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου για τη δημιουργία του πλειοψηφικού αυτού ρεύματος που θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου για τα επόμενα χρόνια. Στη διαδικασία αυτή δεν χωρούν ούτε παλιές αντιπαραθέσεις ούτε προσωπικές τακτικές ούτε παραγοντισμοί ούτε καπελώματα. Οι καιροί απαιτούν σύνθεση, συναίνεση, διάλογο με την κοινωνία και δημοκρατικές διαδικασίες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button