ΚΟΣΜΟΣ

Αλγόριθμος της Ε.Ε. υποβιβάζει το ελαιόλαδο στην ίδια κατηγορία με το κέτσαπ!!!

Στη “β κατηγορία” υποβιβάζονται σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως το λάδι, το μέλι και τα παραδοσιακά τυριά, από το υπό συζήτηση αλγοριθμικό σύστημα αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε. Nutri-score, που είναι πιθανό να ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη – μέλη ακόμα και το 2022, ενώ αναμένεται η εισήγηση της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων).

Πρόκειται για ένα σύστημα ετικέτας τροφίμων 5 κατηγοριών (A έως Ε) ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε συστατικά «προς αποφυγή», όπως οι θερμίδες, η ποσότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, και τα «θετικά συστατικά» όπως η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιοκράμβη, καρυδέλαιο και ελαιόλαδο.

Η αξιολόγηση γίνεται βάσει ειδικού αλγορίθμου που προσθέτει πόντους ανάλογα με κάθε διατροφικό στοιχείο (ανά 100 γραμμάρια ή ml). Στη συνέχεια, αφαιρούνται από τα «θετικά» στοιχεία τα «αρνητικά» και υπολογίζεται το τελικό αποτέλεσμα στον πίνακα του Νutri-score, με σκοπό να αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές ποια προϊόντα πρέπει να βάζουν περισσότερο στη διατροφή τους και ποια να αποφεύγουν.

Το Νutri-score υποβαθμίζει τη μεσογειακή διατροφή

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας πραγματοποίησε διαδικτυακή ημερίδα με τη συμμετοχή πολλών παραγωγικών φορέων, όπου, αφού συζητήθηκαν οι κίνδυνοι του Νutri-score, αποφασίστηκε να συντονιστεί μια πανεθνική προσπάθεια και πρωτοβουλία, για να εφαρμοστεί ένα δικαιότερο σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων και ενημέρωσης των καταναλωτών. Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν εκπρόσωποι της αγοράς να συμμετέχουν στη σχετική ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συνδιαμορφώσουν θέσεις, όπως και ο ΕΦΕΤ να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, το Νutri-score υποβαθμίζει τα παραδοσιακά προϊόντα, υποβαθμίζει τη μεσογειακή διατροφή, ενοχοποιεί πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κατηγορία δ, την ίδια με το κέτσαπ. Αυτό που προέχει είναι να αλλάξει άμεσα ο αλγόριθμος και σε δεύτερη κλίμακα η προαιρετικότητα της εφαρμογής.

Μια ιδιαίτερα κατατοπιστική εισήγηση έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Γιώργος Μπόσκου. Αφού εξήγησε τη γενικότερη λειτουργία των συστημάτων διατροφικής ετικέτας, έθεσε το πολύ σοβαρό ερώτημα εάν είναι θεμιτή η χειραγώγηση των καταναλωτών προς τρόφιμα που έχουν μόνο «καλή» διατροφική ετικέτα.

Ανάλογους ενδοιασμούς εξέφρασαν και οι Αλκιβιάδης Καλαμπόκης από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, που ζήτησαν να δημιουργηθεί ομάδα δράσης συντονισμού από τους ανθρώπους της αγοράς, παράλληλα με εκείνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες που απαιτούνται με παράλληλη κινητοποίηση βουλευτών και ευρωβουλευτών. Ο Γιώργος Πίττας, εκπροσωπώντας την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού, μίλησε για το πιο χαρακτηριστικό προϊόν που καταδεικνύει την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου συστήματος, ζητώντας τη σωστή τοποθέτηση ανάλογων προϊόντων στο σύστημα, εφόσον προχωρήσει.

Οπως είπε ακόμη ο Χρήστος Αποστολόπουλος από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, στο Νutri-score δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των καταναλωτών, η φυσική τους δραστηριότητα, η ψυχολογία τους κ.α. Αρκετοί από τους ομιλητές τόνισαν επίσης ότι δεν είναι μοναδική θεραπεία η εξαίρεση των ΠΟΠ προϊόντων που ενδεχομένως να τα κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά σε αγορές του εξωτερικού, ελλείψει ετικέτας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η βιοπαθολόγος και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Χριστίνα Παπανικολάου, είναι δύσκολο να ακυρωθεί ή να αντικατασταθεί το Νutri-score. Πρέπει, όμως, οι φορείς της αγοράς και της παραγωγής σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ να ακολουθήσουν κοινή τακτική. Οχι εκείνη των εξαιρέσεων σε ΠΟΠ – παραδοσιακά προϊόντα, αλλά της κατάθεσης μιας συνολικής άποψης – αντιπρότασης, με επιστημονική τεκμηρίωση από ελληνικής πλευράς.

Με πληροφορίες από την efsyn.gr.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button