ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι: Νεανική βία και παραβατικότητα “στα κόκκινα”

Οι προσαγωγές και δικογραφίες σε βάρος ανηλίκων έχουν γίνει συχνό φαινόμενο και στο Χαϊδάρι, αλλά μπορεί με τέτοια μέσα να λυθεί αυτό το πρόβλημα;

Μπούλινγκ σε πλατείες και δρόμους από συμμορίες ανηλίκων σε βάρος άλλων ανηλίκων, κλοπές ποδηλάτων και γενικότερη νεανική μικροπαραβατικότητα βρίσκονται σε έξαρση στο Χαϊδάρι. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αλλά με την πάροδο του χρόνου διαρκώς κλιμακώνεται. Η τάση αυτή, βέβαια, παρατηρείται σε όλη τη χώρα και ο τρόπος εξόδου από το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα δεν είναι ορατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στα δελτία συμβάντων των τοπικών αστυνομικών αρχών καταγράφονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας μεταξύ εφήβων, τα οποία συνήθως δεν αφορούν καν λυκειόπαιδα, αλλά μαθητές γυμνασίου. Κατά κανόνα συμβαίνουν εκτός σχολείου, μεταξύ νέων που γνωρίζονται μεταξύ τους.

Οι συλλήψεις είναι τακτικές, αλλά το αδιέξοδο διαπιστώνεται μόλις φτάσει ο νεαρός παραβατικός στο Τμήμα. Σχηματίζονται δικογραφίες, όμως λόγω ανηλικότητας αφήνονται ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή -και φυσικά δεν μπορεί να γίνει τίποτε διαφορετικό. Βάσει νόμων οι ανήλικοι δεν κρατούνται και δεν περνούν αυτόφωρο, αλλά τους ορίζεται τακτική δικάσιμος. Άλλωστε πρόκειται για πλημμελήματα και όχι για κακουργηματικές κατηγορίες.

Κάποια παιδιά έχουν γίνει τακτικοί θαμώνες στο Τμήμα Ασφάλειας Χαϊδαρίου, αλλά δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει παρανομία και “ποινικό μητρώο” και λειτουργούν με τους δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όταν έχει φτάσει ένας 15χρονος στη σύλληψη έχει αποτύχει η οικογένεια και η κοινωνία γενικότερα. Ο εισαγγελέας και οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν με διάφορες προσεγγίσεις, με νουθεσίες και προειδοποιήσεις, να συγκρατήσουν τους παρεκτρεπόμενους και καλούν τους γονείς. Μια συνηθισμένη δικαιολογία των τελευταίων είναι “του τα παρέχω όλα, αλλά είμαι όλη μέρα στη δουλειά…”.

Από την άλλη γονείς θυμάτων διαμαρτύρονται ότι δεν γίνεται τίποτε και ότι τα παιδιά τους φοβούνται να πάνε σχολείο ή να βγουν έξω.

Διέξοδος δεν υπάρχει, όσο κοινωνικά ζητήματα σαν την εφηβική παραβατικότητα ανατίθενται για λύση στα χέρια της Αστυνομίας και του Εισαγγελέα. Η φράση “και τι κάνει η Αστυνομία;” δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα στην περίπτωση που αναφερόμαστε.

Σχετικός προβληματισμός αναπτύχθηκε σε πρόσφατη ημερίδα της Ένωσης Γονέων Χαϊδαρίου:
Βία στα σχολεία: Τι ειπώθηκε σε εκδήλωση συζήτηση της Ένωσης Γονέων Χαϊδαρίου

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
Χαϊδάρι: Νοέμβριος με παραβατικότητα ανηλίκων “στο κόκκινο”
Χαϊδάρι: Αστυνομική επιχείρηση σε στέκια νεολαίας χτες το βράδυ
Τα “παιδιά και τα μαχαίρια” – Βία μεταξύ ανηλίκων

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button