ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βία στα σχολεία: Τι ειπώθηκε σε εκδήλωση συζήτηση της Ένωσης Γονέων Χαϊδαρίου

Την Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024 και ώρα 18:30, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου, εκδήλωση με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαϊδαρίου για την σχολική βία, με θέμα: “Όψεις της βίας στα σχολεία: αιτίες και τρόποι πρόληψης”.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και γονείς από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από μεγάλο αριθμό  σχολείων του Χαϊδαρίου, πολλοί εκπαιδευτικοί, ο Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών, τέθηκαν καίρια ζητήματα, όπως:

•          Το γεγονός ότι υπάρχει ένταση της επιθετικότητας και πού εντοπίζονται οι αιτίες; Στο σχολείο; Στο σπίτι; Στην κοινωνία;

•          Η διαπίστωση ότι βία ασκείται σε πολλά επίπεδα.

•          Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών;

•          Η βία είναι αποτέλεσμα του θυμού, που οι έφηβοι μπορεί να βιώνουν.

•          Πώς μπορούν να  αποφευχθούν φαινόμενα άσκησης βίας, μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες;

•          Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι κοινωνικές συνθήκες;

•          Ποιος είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και της οικογένειας.

•          Τα προβλήματα στην εκπαίδευση με τα εκπαιδευτικά κενά και πώς αυτά επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

•          Η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ανταγωνιστικότητα στο σχολείο, με το νόμο που προωθείται.

•          Το ενδιαφέρον που πρέπει να δείχνουν εκπαιδευτικοί και γονείς για τις διαμαρτυρίες που επιλέγονται από τα ίδια τα παιδιά, μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, οι οποίες και πρέπει να στηρίζονται.

•          Η ανάγκη για συνολική αναβάθμιση του σχολείου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με καλλιτεχνικά μαθήματα και φυσική αγωγή.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και ακούστηκαν πολλές απόψεις και πλευρές του ζητήματος.

Βία στα σχολεία: Τι ειπώθηκε σε εκδήλωση συζήτηση της Ένωσης Γονέων Χαϊδαρίου 3

Όπως τονίστηκε, η εκδήλωση αυτή αποτελεί την έναρξη, ενός φεστιβάλ δράσεων που προγραμματίζουμε στο Δήμο μας και σε αυτό θα θέλαμε την ενεργή συμμετοχή όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εννοείται πως επιδιώκουμε τη ενεργή συμμετοχή των μαθητών, που απ’ όσο διαπιστώσαμε σε συνάντηση που είχαμε με τα 15-μελή συμβούλιά τους, πριν από λίγες μέρες, τα παιδιά μας βρίσκονται σε προβληματισμό και αναζήτηση διεξόδων, όσο αφορά τα θέματα στο σχολικό τους περιβάλλον και γενικότερα τα ζητήματα που απασχολούν αυτό το διάστημα ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του Σ/Ν για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης.

Αυτή είναι η πρώτη, μιας σειράς πρωτοβουλιών στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ, που στο επίκεντρό του έχει τα παιδιά μας και  κεντρικό του σύνθημα είναι:

«Ένας για Όλους και Όλοι για Έναν!».

Οι δράσεις που προγραμματίζονται και για τις οποίες θα ενημερώνεστε με ανακοινώσεις, θα πραγματοποιηθούν όλο το επόμενο διάστημα και θα έχουν χρονικό ορίζοντα το τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε και θα κλείσουμε με μια μεγάλη μουσική εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν τα ίδια τα παιδιά.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button