ΑΠΟΨΕΙΣ

Να δώσουμε προτεραιότητα στην απόκτηση ελεύθερων χώρων

Πράσινο θετικό αποτέλεσμα και όχι πράσινη απορρόφηση!

Του Κίμωνα Ε. Φουντούλη

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προχωρά σε ξήλωμα και ανακατασκευή της Πλατείας του Δάσους. Ένας υφιστάμενος χώρος ανακατασκευάζεται εκ θεμελίων όταν και στο Δήμο μας λείπουν περισσότερες πλατείες και χώροι πρασίνου. Τα χρήματα των κατοίκων του Δάσους, του Δαφνιού, της Αστυθέας, των Κουνελίων, της Γρηγορούσας θα ξοδευτούν σε ανακαίνιση την ώρα που γειτονιές όπως η Αστυθέα, η Γρηγορούσα, η Αφαία κ.ά. αναζητούν υποδομές και ελεύθερους χώρους. Μόλις όμως προκύψει η δικαστική απόφαση για αποδέσμευση δεσμευμένου οικοπέδου, όλοι θα κλαίγονται για τα άδεια ταμεία…. Ανεξάρτητοι», «φιλελεύθεροι», «κομμουνιστές», «δεξιοί», «ριζοσπάστες» κ.ά. θα παριστάνουν τις μωρές παρθένες.

Ακολουθεί ανάλυση και πρόταση για τις πραγματικές προτεραιότητες και δυνατότητες αξιοποίησης του “Πράσινου Ταμείου”

Ταμείο λογικής και σεβασμού

Η απόκτηση ελεύθερων χώρων ώστε με κατάλληλη φύτευση να βελτιώσουν τις δύσκολες συνθήκες ζωής, προϋποθέτει χρήματα. Αυτά μας λείπουν και σταδιακά κρίσιμες δεσμευμένες εκτάσεις για πάρκα και πλατείες χάνονται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί αγορά γης. Δίνει πολλά χρήματα για έργα αλλά δε πληρώνει το οικόπεδο.

Το Πράσινο Ταμείο, οργανισμός του υπουργείου περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) έχει μαζέψει τα πρόστιμα από αυθαίρετα, ημιυπαίθριους κ.ά. πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Χρηματοδοτεί εν μέρει κάποιες, περιορισμένες αγορές ελεύθερων χώρων ενώ είναι το μόνο δυνατό πορτοφόλι της Ελληνικής Πολιτείας.

Πολύτιμα κονδύλια του Πράσινου Ταμείου κατευθύνονται σε ανακατασκευές υπαρχόντων λειτουργικών έργων και οι δήμαρχοι απορροφούν δίχως να προτείνουν με βάση τη κρίσιμη έλλειψη ελεύθερων εκτάσεων στις πόλεις.

Η ευκαιρία για απόκτηση των έσχατων οικοπέδων που παραμένουν αδόμητα έχει λίγο χρόνο υλοποίησης. Ας αξιοποιήσει η Κυβέρνηση την ευκαιρία να επενδύσει σε αγορά εκτάσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα. Χρήματα για έργα θα βρεθούν από τα διαχρονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από επόμενα χρηματοδοτικά μέσα.

Χρήματα δικά μας, ζεστά στη τσέπη του Ελληνικού Δημοσίου από τις τσέπες των Ελλήνων, δεν βρίσκονται συχνά. Αναπροσανατολισμός δαπανών για το Πράσινο Ταμείο τώρα!

Οι καιροί ου μενετοί

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button