ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οι πλούσιοι πλουτίζουν εις βάρος της μεσαίας τάξης! – Βαθιά τομή στη φορολογία

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει, στη θεωρία τουλάχιστον, να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς στις ΗΠΑ προς το συμφέρον της μεσαίας τάξης και κατά των πλουσίων.

Τουλάχιστον, αυτή τη βούληση εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω του Twitter. Ο Μπάιντεν έγραψε πως “δεν θέλω να τιμωρήσω την επιτυχία κανενός αλλά οι πλούσιοι πλουτίζουν εις βάρος της μεσαίας τάξης. Σκοπεύω γι’ αυτό το λόγο να περάσω μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές που καταγράφηκαν ποτέ στη μεσαία τάξη αφού βάλουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή να πληρώσουν”.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία αλλά και από τη στιγμή που ο Μπάιντεν εγκαταστάθηκε στο Λευκό Οίκο η συζήτηση αυτή ήταν σχεδόν πάντα ανοιχτή. Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε άλλωστε ένα νέο φορολογικό καθεστώς προαναγγέλοντας το τέλος της πολιτικής Τραμπ που φρόντισε για μεγάλες και γενναίες φοροαπαλλαγές στους πλούσιους Αμερικανούς.

Ο Μπάιντεν επίσης είχε κηρύξει πριν από μήνες το τέλος των tricke-down economics που προέβλεπαν ότι η συνεχής βελτίωση της οικονομικής ευημερίας των πλουσίων διαχέει εν τέλει τον πλούτο και στους “από κάτω”.

Μέσα στις 100 πρώτες της προεδρίας του επίσης φρόντισε να δρομολογήσει δύο μεγάλα νομοσχέδια που είχαν ως στόχο την ανακούφιση του πληθυσμού από τις συνέπειες της πανδημίες και την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών.

Το τρίτο κύμα αυτής της προσπάθειας αφορά το φορολογικό.

Η πρόθεση αυτή του Μπάιντεν έρχεται σε μία στιγμή που η δημοφιλία του προέδρου, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, είχε γνωρίσει πλήγμα. Δεν αποκλείεται, άρα, και επικοινωνιακοί λόγοι να ωθούν τον Αμερικανό πρόεδρο σε κινήσεις που ικανοποιούν το μέσο και βιοπαλαιστή Αμερικανό.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης ο Μπάιντεν το λύνει, στη θεωρία τουλάχιστον, με την αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων. Και εδώ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Κάποιοι από αυτούς είναι “χορηγοί” του Δημοκρατικού Κόμματος και θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αντιδράσουν. Στο δε Κογκρέσο η μάχη αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς οι πραγματικά πλούσιοι Αμερικανοί πάντα φροντίζουν να εκλέγουν τους δικούς του ανθρώπους.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button