ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αντιπλημμυρικά έργα στο Στρατόπεδο – Ανάσα για το κεντρικό Χαϊδάρι

 

Στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Λ. Αθηνών, που ήδη βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής, έρχεται να “κουμπώσει” μια ακόμη σημαντική αντιπλημμυρική παρέμβαση στο Χαϊδάρι. Πρόκειται για την κατασκευή αντιπλημμυρικών τάφρων στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τη βελτίωση των συνθηκών αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή Πάρκου Ιστορικής Μνήμης και την οδό Ιερού Λόχου.

Η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να περάσει από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, προκειμένου να υποβληθεί στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση. Σχετικά με αυτήν, υπάρχει δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα για άμεση ικανοποίηση αιτημάτων ένταξης αντιπλημμυρικών έργων στη δυτική Αθήνα.

Η υδραυλική μελέτη, που εκπόνησε εξωτερικό μελετητικό γραφείο, έχει σαν αντικείμενο το σύνολο των έργων που θα οδηγούν τη δημιουργούμενη επιφανειακή
απορροή όμβριων υδάτων του Χαϊδαρορέματος (αποστραγγίζει μεγάλη λεκάνη του Ποικίλου και το Στρατόπεδο), στον υφιστάμενο ορθογωνικό οχετό της οδού Ιερού Λόχου, κάτω από την οποία κυλάει υπόγεια το Χαϊδαρόρεμα. Από εκεί θα παροχετεύονται στον νέο συλλεκτήρα που κατασκευάζεται στη Λ. Αθηνών, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγεί τα βρόχινα νερά στον Κηφισό.

Αντιπλημμυρικά έργα στο Στρατόπεδο - Ανάσα για το κεντρικό Χαϊδάρι 3
Το ποτάμι κατεβαίνει από την πύλη του Στραοπέδου και πλημμυρίζει Ρίμινι και Ιερού Λόχου.

Θεωρείται ότι η υλοποίηση όλων αυτών των έργων θα απαλλάξει οριστικά το κεντρικό Χαϊδάρι από επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα, σαν αυτά του Οκτωβρίου 2015 και του Φεβρουαρίου  2013. Εξίσου σημαντική για τον ίδιο σκοπό θα είναι και η συναρμογή του αγωγού ομβρίων της οδού Πύλου, που συγκεντρώνει τα όμβρια του ανατολικού Δάσους, στον μεγάλο συλλεκτήρα της Λ. Αθηνών, η ολοκλήρωση του οποίου προβλέπεται το φθινόπωρο του 2019.   

Το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων στην περιοχή είναι ανεπαρκές, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, τόσο μέσα στα Στρατόπεδα, όσο και έξω από αυτά, στις οδούς Ρίμινι, Ηρακλέους και Ιερού Λόχου. Σε περιπτώσεις ισχυρής βροχόπτωσης, το Στρατόπεδο πλημμυρίζει, διότι δεν υπάρχει επαρκές σύστημα απορροής και τα νερά κυλούν επιφανειακά στους δρόμους του και βγαίνουν ορμητικά από τις δύο πύλες προς το Χαϊδάρι. Αποτέλεσμα είναι να μην μπαίνουν στον ορθογωνικό οχετό της Ιερού Λόχου, αλλά να κυλούν επιφανειακά σε αυτήν και όχι υπόγεια, καταστρέφοντας περιουσίες και απειλώντας ζωές. Τον Οκτώβριο του 2015 η ορμή του νερού μέσα στο Στρατόπεδο ήταν τόση που γκρέμισε τη μάντρα στην οδό Μπουμπουλίνας, πλημμυρίζοντας το νοτιοανατολικό Δάσος. 

Προτεινόμενα Έργα Αποχέτευσης Ομβρίων

Προκειμένου να επιλυθούν τα προαναφερθέντα πλημμυρικά προβλήματα εντός και εκτός των Στρατοπέδων, μελέτη προτείνει:
Την κατασκευή πέντε αποχετευτικών τάφρων εντός του στρατοπέδου, δίπλα στην εσωτερική πλευρά των μανδρότοιχων και παράλληλα σε αυτούς και εκατέρωθεν κάθε πύλης, που θα παραλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των ομβρίων των λεκανών απορροής. 
Την κατασκευή δύο υπόγειων αγωγών αποχέτευσης ομβρίων κατά μήκος των οδών των Στρατοπέδων δυτικά και ανατολικά του Πάρκου Ιστορικής Μνήμης, στους οποίους θα παροχετεύονται τα όμβρια από τις προτεινόμενες αποχετευτικές τάφρους. Οι προτεινόμενοι αγωγοί θα εκρέουν στον υφιστάμενο πλακοσκεπή αγωγό ομβρίων, που διασχίζει εγκάρσια την οδό Ρίμινι και, μέσω αυτού, στον υφιστάμενο αγωγό Χαϊδαρορέματος.
Την κατασκευή όλων των απαραίτητων θαλάμων υπογειοποίησης, στροφής, εισροής – εκροής κ.λπ. των προτεινομένων και υφισταμένων αγωγών και τάφρων και των επεκτάσεων – ανακατασκευών των υφισταμένων αγωγών ομβρίων, καθώς και οι απαιτούμενες καθαιρέσεις αγωγών και φρεατίων. 

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που, στο μέλλον, κατασκευασθεί δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων εντός των στρατοπέδων, τα προτεινόμενα με την παρούσα μελέτη έργα θα είναι πλήρως συμβατά με αυτό. Πράγματι, τα προτεινόμενα έργα θα μπορούν να αποτελέσουν αποδέκτες του μελλοντικού εσωτερικού δικτύου ομβρίων των στρατοπέδων.

Αντιπλημμυρικά έργα στο Στρατόπεδο - Ανάσα για το κεντρικό Χαϊδάρι 5
Ρέμα στο Στρατόπεδο.

Έργα ορεινής υδρονομίας

Αντικείμενο της μελέτης αυτής δεν ήταν η διερεύνηση της κατασκευής έργων ορεινής υδρονομίας, που σε συνδυασμό με τα προτεινόμενα, θα εξασφάλιζαν τη βέλτιστη λύση. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” έχει αναφερθεί σε τέτοιες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους και φιλικές στο περιβάλλον, όπως αναδασώσεις, ανασχέσεις της ορμητικής ροής των ρεμάτων κτλ. (Σταματώντας τα νερά πριν κατεβούν αφρισμένα στο Χαϊδάρι!)

Ολόκληρη η μελέτη εδώ: Τεχνική Έκθεση-STRATOPEDO

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– Ο Μ. Σελέκος απειλεί με κινητοποιήσεις για τα αντιπλημμυρικά: “Ο κόμπος έφτασε στο χτένι”– Μεγάλες ζημιές σε σχολεία, σπίτια, αυτοκίνητα. Αποτίμηση της σημερινής καταστροφικής νεροποντής

– Αντιπλημμυρικά στο Στρατόπεδο, προστασία για το Χαϊδάρι

– Ας οπλιστούμε με υπομονή – Έναρξη του σωτήριου αντιπλημμυρικού έργου της Λ. Αθηνών

– Ξανά στο προσκήνιο η σωτήρια κατασκευή αγωγού ομβρίων κάτω από τη Λ. Αθηνών
– Φως! Προς δημοπράτηση το μεγάλο αντιπλημμυρικό της Λεωφόρου Αθηνών
– “Καταστράφηκα”. Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη μιας μοναδικής ελληνικής βιομηχανίας, με έδρα τον Σκαραμαγκά

– Η πλημμύρα έπνιξε την αξιοπιστία του Δήμου. Μηδενική προετοιμασία, τεράστιες καταστροφές. Τελική αποτίμηση


– “Ντροπή! Για ποια αντιπλημμυρική προστασία μιλάτε;”

– VIDEO: Οδός Κορυτσάς, μετά από μισή ώρα βροχή…
– Συγκλονιστικές φωτογραφίες. Διάσωση στη Λ. Αθηνών, μπροστά στο Δημαρχείο!
– Ολονύκτια μάχη με τα νερά
– Ανοχύρωτη πόλη

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button