ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Πεζοδρόμηση της Καραϊσκάκη, η ραχοκοκαλιά της πολιτιστικής ανόρθωσης του Χαϊδαρίου

Λευτέρης ΧριστοφήςΚαλλιτεχνικός Διευθυντής της Αίθουσας Μουσικής – Music Center Athens

Αυτό το κείμενο ξεκίνησα να το επαξεργάζομαι, εδώ κι ένα χρόνο περίπου, όταν πραγματικά ετέθη το ερώτημα της συμμετοχής μου στα κοινά μιας πόλης που περιπατώ από το 1972. Το ερώτημα προς τον εαυτό μου, βέβαια ήταν το τι θα μπορούσα να προσφέρω μέσα από τη συμμετοχή μου αυτή.

Εάν θα ήταν ο πολιτισμός, τι θα ήταν πολιτισμός για εμέναq Αυτό θα έλεγα: Ο πολιτισμός θεμελιώνεται με τη δημιουργία πολιτιστικής υποδομής βάσει της ρυμοτομίας – λειτουργικότητας της πόλης. Η πεζοδρόμηση της Καραϊσκάκη είναι η ραχοκοκαλιά της πολιτιστικής ανόρθωσης του Χαϊδαρίου. Μια σκέψη, μία συζήτηση που έχω κάνει με δεκάδες Χαϊδαριώτες πολίτες και που αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές της ιδέας αυτής.

Συμπληρωματικά έργα υποδομής, η μετατροπή της εισόδου της Καραϊσκάκη (Λεωφόρο Αθηνών) μεταξύ Παλατάκι και Δημαρχείου σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Σύνδεση με ηλεκτρικό λεωφορείο ή τραμ Παλατάκι – Αγία Μαρίνα διαμέσου Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη και επιστροφή από την Ιερά Οδό και Καραϊσκάκη.

Η ίδρυση Αρχαιολογικού και Ιστορικού Μουσείου στο κτίριο Παλατάκι, που θα καλύπτει όλες τις ελληνικές περιόδους από την Αρχαία Ελλάδα με τα ευρήματα του Ναού της Αφροδίτης (Αφαία), Βυζάντιο (Μονή Δαφνίου), Ελληνική Επανάσταση, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Καταστροφή (1922), B’ Παγκόσμιος Πόλεμος (Block 15) καθώς και η Ιστορία της Μεταπολεμικής Ελλάδας… Η αναμόρφωση του κτιρίου Νικόλαος Γύζης σε Πινακοθήκη. Η διαμόρφωση του κτιρίου Ιστορικό σε Γκαλερί Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης.

Η κάλυψη της χρηματοδότησης του έργου της πεζοδρόμησης – ανάπλασης και των συμπληρωματικών έργων είναι υλοποιήσιμη μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αφού κατατεθεί εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη μελέτη – πρόταση.

Μία τέτοια πολιτιστική παρέμβαση θα προσδώσει στον τόπο μας ευμάρεια, θέσεις εργασίας, οικονομική αναβάθμιση μετατρέποντας το κέντρο του Χαϊδαρίου σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, ελκύοντας επισκέπτες από όλο το λεκανοπέδιο, διεκδικώντας κιόλας μερίδιο από τον τουρισμό, αφού με το μετρό απέχουμε μόλις 10 λεπτά από το κέντρο των Αθηνών.

Το έχω πει στο παρελθόν σε συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής- “μου αρέσει να πλάθω το μέλλον με τα χέρια μου”. Από τότε είχα μοιρασθεί τις σκέψεις μου, με τον Βαγγέλη Ντηνιακό. Τώρα πλέον, η πραγμάτωση υλοποίησης ενός τέτοιου έργου είναι δυνατή στα δικά του χέρια.

Με ένα αισιόδοξο βλέμμα, γιατί ο Πολιτισμός είναι το Μέλλον μας!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button