ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Να που μάθαμε ότι έχουμε κι εμείς ένα βουλεβάρτο!

Να και κάτι στο οποίο είμαστε μπροστά. Δεν μας πήγε ποτέ βέβαια στο μυαλό να το ονομάσουμε με τον βαρύ όρο “βουλεβάρτο”, αλλά είναι εκεί και το απολαμβάνουμε οπτικά κάθε μέρα. Και πράγματι είναι εντυπωσιακό.

"Θα μπουν 86 πλατάνια στην Πανεπιστημίου. Θα δώσουμε την αίσθηση ενός ευρωπαϊκού βουλεβάρτου, αντίστοιχα με αυτά που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο", δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων. 

Έχουμε ακούσει επιφωνήματα εντυπωσιασμού από επισκέπτες της Αθήνας, καθώς έμπαιναν στη λεωφόρο από την πλευρά του Δαφνιού και αντίκριζαν την σειρά των καταπράσινων πλατάνων της, με το πλούσιο φύλλωμά τους και το αρχοντικό παράστημα, που φέρνει δροσερή αίσθηση ακροποταμιάς…

Ο Κώστας Μπακογιάννης, από τη μεριά του, μιλάει για τα μελλοντικά πλατάνια της Πανεπιστημίου, ενώ εμείς αναφερόμαστε στον πλαταμώνα της νησίδας της Λεωφόρου Αθηνών. Είναι πράγματι πολύ όμορφα. Από τότε που φυτεύτηκαν και καθώς μεγάλωναν άλλαξαν καθοριστικά την απρόσωπη και αφιλόξενη λεωφόρο μας. Να είναι καλά αυτός που το σκέφτηκε. Χρειάζονται βέβαια αρκετό νερό και τακτικό κλάδεμα για να μην κρύβουν τον φωτισμό από τις κολόνες, αλλά χαλάλι.

Δεν προσφέρεται βέβαια το βουλεβάρτο μας για βόλτες κάτω από τις σκιές των δέντρων, μα και να τα βλέπεις περνώντας, καλό είναι.

Τα πλατάνια της Πανεπιστημίου

Με το καλό και για την Αθήνα, λοιπόν, όπου «τα έργα στην Πανεπιστημίου θα αρχίσουν εντός του έτους και θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και από τις δυο πλευρές, πολύ πράσινο και τη φύτευση 86 νέων ψηλών, μεγάλων πλατάνων», όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός αστικού βουλεβάρτου που θα είναι αντάξιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο για παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη τα έργα στην Πανεπιστημίου με τη φύτευση των δέντρων θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 16 με 20 μήνες. Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκαν τα πλατάνια, είπε ότι αυτή ήταν η πρόταση των ειδικών, καθώς είναι ψηλά, έχουν πολύ πράσινο, είναι πλατύφυλλα και φυλλοβόλα, επομένως εξασφαλίζεται ήλιος το χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι. «Μιλάμε για το κατεξοχήν ελληνικό δέντρο. Όπου έχουν φυτευτεί στην Αθήνα, έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά», υπογράμμισε.

Να που μάθαμε ότι έχουμε κι εμείς ένα βουλεβάρτο! 2

Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ήδη υπάρχουν αρκετά πλατάνια στο κέντρο, τα οποία είχαν φυτευτεί  λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Τα νέα πλατάνια, σε συνδυασμό με το πράσινο  – καθώς θα δημιουργήσουμε πολλά νέα παρτέρια – θα δώσουν την αίσθηση ενός αστικού κήπου», σημείωσε. Ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε ότι θα αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της Πανεπιστημίου και θα γίνει ένας δρόμος, τον οποίον θα θέλουν όλοι να περπατήσουν. «Σήμερα, όταν κατεβαίνει κάποιος την Πανεπιστημίου, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Attica, δεν θα πάει παραπέρα. Θέλουμε να συνδέσουμε την Ομόνοια με το Σύνταγμα», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν φαρδιά πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου, με σύγχρονα υλικά που θα είναι αντιολισθηρά και τα οποία θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, δηλαδή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επιπλέον, θα υπάρχουν όλες οι πρόνοιες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

«Τα έργα θα γίνουν με μια νέα αισθητική που βασίζεται στη λογική της “αχρονίας”, δηλαδή να μην καταλαβαίνει κάποιος εάν έγιναν το 1960, το 2020 ή το 2025», δήλωσε, αναφέροντας ότι θα υπάρχουν δυο ροές σε κάθε πεζοδρόμιο, μια για μια πιο αργή κίνηση των πεζών και μια για πιο γρήγορη κίνηση πεζή, ή με ποδήλατα και πατίνια.

Συνολικά για τον «Μεγάλο Περίπατο», ο κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε ότι το έργο έχει μπει στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, με τα έργα που άρχισαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος και τα έργα στην Πανεπιστημίου που θα αρχίσουν πριν από το τέλος του χρόνου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button