ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Έξω φρενών γονείς – εκπαιδευτικοί για ξαφνικές συγχωνεύσεις τμημάτων στο Χαϊδάρι

Σε τρία τουλάχιστον σχολεία της πόλης επιβάλλεται με “φιρμάνι” του Υπουργείου Παιδείας συγχώνευση τμημάτων, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων που έρχονται στην εφημερίδα μας, θα προσεγγίσουν τους 30 μαθητές ανά τμήμα! Φαίνεται ότι η λέξη “πανδημία” δεν υπάρχει στο μυαλό των σχεδιαστών της εκπαιδευτικής ζωής στη χώρα μας… Η αιτία βέβαια είναι η απροθυμία πρόσληψης εκαπιδευτικών εκ μέρους της κυβέρνησης για να καλυφθούν τα κενά, πράγμα που στελέχη του υπουργείου και διεθυντές εκπαίδευσης προσπαθούν να αποκρύψουν, όπως και τον πραγματικό αριθμό μαθητών που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις ανά τάξη.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι, στην καρδιά της πανδημίας, η υπουργός Παιδείας, αντί “σπάσιμο” τμημάτων ή νομοθέτησε την αύξηση των παιδιών ανά τμήμα (27 ανά τμήμα), ενώ φέτος οδηγεί τον αριθμό μαθητών ανά τάξη ακόμη πιο ψηλά!

Στο Χαϊδάρι πρόκειται να γίνουν συγχωνεύσεις στο 4ο και 7ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο.

Ενδεικτική είναι η επιστολή που πήραμε από γονέα μαθητή της Α΄Τάξης του 4ου Γυμνασίου:

Το μεσημέρι της Παρασκευής 8/10/21 στάλθηκε η ανακοίνωση από το Yπουργείο Παιδείας που αφορά την συγχώνευση τάξεων. Εμείς οι γονείς ενημερωθήκαμε σήμερα Τετάρτη 13/10 από τους μαθητές παιδiά μας. Χωρίς καμία ενημέρωση ή ανακοίνωση απο το σχολείο ότι πρόκειται να συμβεί αυτό από την Δευτέρα.

Αφορά την πρώτη Γυμνασίου, το οποίο είναι 4 τμήματα και πρέπει να δημιουργηθούν 3. Μιλάμε για ένα σύνολο παιδιών πάνω από 80.

Οι γονείς αντιδρούμε σε αυτό το ενδεχόμενο πρωτίστως γιατι είναι αδιανόητο εν μέσω πανδημίας να δημιουργούν τμήματα με 28-30 παιδιά, με ελλειπή προσωπικό καθαρισμού. Τα παιδιά καλούνται, μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, να αποχωριστούν καθηγητές και συμμαθητές. Να ενταχθούν σε ένα νέο σύνολο.

Οκτώβριο μήνα – επανυπολογίζουν τα κενά, βάζοντας τις Διευθύνσεις Δευτ/θμιας Εκπ/σης και τα σχολεία να κάνουν “διορθώσεις” στα τμήματα, δηλαδή να τα συγχωνεύσουν σε νέα με 27-28 έως και 30 μαθητές, επειδή δεν έγιναν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών που είχαν αναγγείλει από το καλοκαίρι.

Αυτό μόνο λειτουργικό δε θα είναι, ούτε για τους μαθητές αλλα ούτε και για τους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για την εκπαίδευση των παιδιών μας και θα είμαστε δίπλα τους και απέναντι σε όποιον υποβαθμίζει την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και το μέλλον των παίδων μας.

Σήμερα Πέμπτη 14/10 έγινε παράσταση διαμαρτυρίας των γονέων στο σχολείο.

Ανακοίνωση της Β ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας (Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι):

Η κανονικότητα για το Υπουργείο Παιδειας μέσα στην πανδημία είναι τα 27, 28 και 29αρια τμήματα. Τόσο πολύ φροντίζει και υπολογίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργειου τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Έτσι λοιπόν, η διοίκηση προχώρησε αιφνιδιαστικά σε νέες συγχωνεύσεις τμημάτων στην Β ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ (ΑΙΓΑΛΕΩ, ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ, ΧΑΙΔΑΡΙ) Αυτές αφορούν τα εξής σχολεία:
1ο Λύκειο Χαϊδαρίου
3ο Λύκειο Αιγάλεω
5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω
2ο Λύκειο Αγ. Βαρβάρας
1ο Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας
4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου
7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε. Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, οφείλουμε να διεκδικήσουμε την κανονικότητα στα σχολειά μας, όπως την ορίζουμε εμείς αλλά και ο κοινός νους. Τόσο για υγειονομικούς όσο και παιδαγωγικούς λόγους, απαιτούμε άμεσα την αραίωση των τμημάτων, που σημαίνει 15-20 μαθητές ανά τμήμα. Να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλα τα κενά. Είναι άθλιο και εγκληματικό, η κυβέρνηση να επιλέγει την εξοικονόμηση πόρων και τον εξορθολογισμό, εις βάρος της σχολικής κοινότητας. Είναι άθλιο και εγκληματικό να επιλέγει η κυβέρνηση, αντί να μειώνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, να τον αυξάνει σε 27, 28, ακόμα και 29.

Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαϊδαρίου

Πραγματικά το βαρέλι δεν έχει πάτο!!
Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων!!
Δε φτάνει που δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία των παιδιών μας από την πανδημία!
Δε φτάνει που η σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες κενά από εκπαιδευτικούς και χιλιάδες παιδιά με αναπηρία ακάλυπτα από παράλληλες στηρίξεις!
Δε φτάνει που δεν ανακοινώθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη των παιδιών μας από τις συνέπειες, μορφωτικές, ψυχολογικές, από τον πολύμηνο κλείσιμό τους στο σπίτι!
Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το Υπουργείο Παιδείας είναι οι δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του αγώνα των εκπαιδευτικών απέναντι σε έναν νόμο που μετατρέπει το σχολείο σε μαγαζί γωνία, που όλα θα «πωλούνται» και όλα θα «αγοράζονται», οδηγώντας τα στην κατηγοριοποίηση τους.
Και οι μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας δημιουργώντας μαζικά τερατώδη τμήματα 27αρια και 28!
Δεν έχει σκοπό να διαθέσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για προσλήψεις εκπαιδευτικών κουκουλώνοντας, με τις συγχωνεύσεις, τα χιλιάδες κενά και τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες και τα θύματα είναι πάλι τα παιδιά μας! Φτιάχνουν τμήματα τερατουργήματα την στιγμή που οι προβλέψεις, για την πορεία της πανδημίας, είναι δυσοίωνες για την διασπορά της στις μικρότερες ηλικίες!
Απαιτούμε:
Να μην κλείσει ούτε ένα τμήμα, έγκριση των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών, ολιγομελή τμήματα (15 μαθητές ανά τάξη)
Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να καλυφτούν όλα τα κενά.
Εδώ και τώρα να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες κλειστές (!) αίθουσες.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις γονέων του Δυτικού Τομέα, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στις 9π.μ. στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button