ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Κινητοποίηση για τη Χωματερή Φυλής με πρωτοβουλία του Δήμου Πετρούπολης: Άμεσος κίνδυνος για την υγεία

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της χωματερής (ΧΥΤΑ) Φυλής, καλεί ο Δήμος Πετρούπολης τους πολίτες, στο πλαίσιο σχετικής ομόφωνης απόφασης που έχει ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Συμμετέχουν δημοτικές παρατάξεις δήμων της Δυτικής Αθήνας, μεταξύ τους και οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου.

Η δυσοσμία που γίνεται έντονα αισθητή σε πληθώρα περιοχών στον Δυτικό Τομέα μαρτυρά τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας. Σημειώνεται, ότι για αρκετά χιλιόμετρα από τα σημεία που υπάρχει δυσοσμία διατηρείται το αρνητικό φορτίο μόλυνσης του αέρα.

Η εγκατάσταση της Φυλής  έχει συμβάλει στην τεράστια αύξηση των παθήσεων του αναπνευστικού και των θανάτων από νεοπλασίες (καρκίνο) στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής. Αυτή η εγκατάσταση θα έπρεπε να έχει κλείσει πολλά χρόνια πριν και να έχει μπει η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης .

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας:

  • Αντί να κλείσουν τη χωματερή αυξάνουν τη χωρητικότητά της κατά 8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
  • Αντί να κλείσουν το ΕΜΑΚ, παρατείνουν τη λειτουργία του για δεκάδες χρόνια.
  • Αντί να κλείσουν τον Αποτεφρωτήρα παρατείνουν τη λειτουργία του για άλλα 25 χρόνια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδιάζουν και νέα θηριώδη εργοστάσια και μονάδες καύσης σκουπιδιών στη Δυτική Αττική. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα ψέματα ότι κλείνει η χωματερή τα ακούμε πάνω από 30 χρόνια. Τώρα τα ψέματα τελείωσαν. Ή θα κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής, ή θα αρρωστήσουμε όλοι!  

Προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 07.30 το πρωί της Δευτέρας (20 Ιουνίου) στην Πλατεία 8ης Μάρτη (μπροστά από το Άπολις) και από εκεί θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή προς την χωματερή της Φυλής, όπου θα συμμετάσχουν και απορριμματοφόρα του Δήμου.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πετρούπολης:

Κινητοποίηση για τη Χωματερή Φυλής με πρωτοβουλία του Δήμου Πετρούπολης: Άμεσος κίνδυνος για την υγεία 3

Οι δημοτικές παρατάξεις σημειώνουν στο κάλεσμά τους:

Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συνυπογράφουμε το παρών κείμενο στηρίζουμε, συμμετέχουμε και καλούμε κάθε πολίτη των περιοχών μας στην κινητοποίηση τη Δευτέρα 20.06.2022 και ώρα 08:00 στην χωματερή της Φυλής που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης.

Οι πολίτες στη Δυτική Αθήνα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια περιβαλλοντική και υγειονομική αδικία δεκαετιών καθώς ζούνε ελάχιστα ή λίγα χιλιόμετρα από τον ΟΕΔΑ Φυλής (ΧΥΤΑ, Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-ΕΜΑΚ, λυματολάσπη, βιοαέρια κλπ) και τον μοναδικό στην Αττική αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων.

Η δυσοσμία που γίνεται έντονα αισθητή σε πληθώρα περιοχών στον Δυτικό Τομέα (Πετρούπολη, Ίλιον-Πανόραμα, Καματερό, Περιστέρι-Κηπούπολη) μαρτυρά τον άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα ζωής στις γειτονιές μας. Σημειώνεται, ότι για αρκετά χιλιόμετρα από τα σημεία που υπάρχει δυσοσμία διατηρείται το αρνητικό φορτίο μόλυνσης του αέρα.

Με αφορμή και το παραπάνω ζητούμε από τις Διοικήσεις των Δήμων μας άμεσα να τοποθετήσουν συστήματα μέτρησης της ποιότητας του αέρα στο Ποικίλο Όρος, σε κεντρικούς οδικούς άξονες κλπ ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση της κατάστασης.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η κυβέρνηση ετοιμάζουν την εκτίναξη του προβλήματος για όλη την περιοχή μας καθώς  με νέες τους αποφάσεις:

·         αυξάνουν σημαντικά την χωρητικότητα της χωματερής αντί να την οδηγήσουν σε κλείσιμο
·         παρατείνουν για δεκαετίες τη λειτουργία του ΕΜΑΚ
·         παρατείνουν τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα για δεκαετίας και
·         σχεδιάζουν εργοστάσιο καύσης

Αυτός ο σχεδιασμός συνιστά τεράστια πρόκληση για τη Δυτική Αθήνα και δεν πρέπει να υλοποιηθεί καθώς βρίσκεται στον αντίποδα μιας δίκαιης, σύγχρονης, δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων με έμφαση στη διαλογή πηγή και την ανακύκλωση.

Ο νέος ΠΕΣΔΑ του Περιφερειάρχη δεν πρέπει να περάσει, πρέπει να ηττηθεί και να μπουν οι ανάγκες του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στο προσκήνιο.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button