ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

Κατάργηση και στο 6; – Πανδημία, άθληση και ψυχική υγεία

Νίκος Τσουκάλης – Χαϊκάλης, υποψήφιος διδάκτωρ Πα.Δ.Α / φιλόλογος

Στο 1ο lockdown όλοι ήταν σοκαρισμένοι. Στο 2ο εκνευρισμένοι. Στο 3ο; Που μεταξύ μας, για να πας στο 3ο πρέπει να τελειώσεις το 2ο. Και όλα αυτά εν μέσω προκλητικών συμπεριφορών πολιτικών στελεχών. Ωστόσο σεβόμενος τους ειδικούς και τους εκλεγμένους πολιτικούς δεν μπορώ να διαφωνήσω με την απόφαση του lockdown. Μπορώ όμως να διαφωνήσω κάθετα με την πιθανότητα απαγόρευσης της άθλησης. Διότι δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να έχουν μεγάλο κήπο, να ζούνε σε εξωτική πλαγιά, να νοικιάζουν σπίτια σε περιοχή με πεζοδρόμια. Οπότε η συντριπτική πλειοψηφία που ζει στην Αττική, δεν μπορεί να βγάλει τα παιδιά με το καρότσι βόλτα στο τετράγωνο, όχι να αθληθεί γύρω από το σπίτι. Άρα λοιπόν μιλάμε για απαγόρευση της άθλησης.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η άθληση και οι Έλληνες ειδικοί δεν το τονίζουν; Άγνωστο. Παραθέτω όμως ένα απόσπασμα άλλων ειδικών που σχολιάζουν την πανδημία, την άθληση και της ψυχικής υγείας.

«Η πανδημία της νόσου του COVID-19 ανάγκασε τον πληθυσμό παγκοσμίως να αλλάξει τις καθημερινές συνήθειές του, συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών άσκησης. Αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση έχει σωματικές, ψυχολογικές και συμπεριφορικές συνέπειες σε όλα τα άτομα, φυσικά και των αθλητών. Η ζωή στο lockdown είναι δύσκολη, επειδή όλοι πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς, τηρώντας τους νέους κανόνες. Επί του παρόντος, έχουν εφαρμοστεί ευρέως στρατηγικές κατά της εξάπλωσης του COVID-19. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν το lockdown, την κοινωνική απόσταση, τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον καθαριότητα [1]. Επιπλέον, συνιστάται ο ενεργός και αθλητικός τρόπος ζωής για την καταπολέμηση και πρόληψη των ψυχικών προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία COVID-19 [2]. Η καθιστική συμπεριφορά από την άλλη, σίγουρα δεν έχει καμία επίδραση στην ανοσία. Η άσκηση σχετίζεται με βελτιωμένη ανοσολογική ικανότητα και μειωμένο κίνδυνο ασθένειας [3].»

Δεν θα πω ότι ελπίζω σε βελτίωση της ζωής (;) που ζούμε, διότι η ελπίδα μάς έχει αφήσει καιρό τώρα. Ελπίζω όμως να βρεθεί ένας ειδικός να μιλήσει για το προφανές. Να μπορείς να αθληθείς. Η άθληση είναι τρόπος ζωής, η άθληση είναι δικαίωμα.

1.Nieman DC (2020) Coronavirus disease-2019: a tocsin to our aging, unfit, corpulent, and immunodeficient society. J Sport Heal Sci.

2.Jiménez-Pavón D, Carbonell-Baeza A, Lavie CJ (2020) Physical exercise as therapy to fight against the mental and physical consequences of COVID-19 quarantine: special focus in older people. Prog Cardiovasc Dis S0033-0620(20):30063–30063.

3.Lim, M. A., & Pranata, R. (2020). Sports activities during any pandemic lockdown. Irish Journal of Medical Science (1971-), 1-5.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button