ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Βόμβα Ντηνιακού στο Δ.Σ.: “Ο Δήμος διεκδικεί 1.300.000 ευρώ ετησίως από τα ΕΛΠΕ. Θα μπορούσε να τα εισπράττει από το 2014-2019”

Μια είδηση που θα συζητηθεί ποικιλοτρόπως βγήκε από την εισήγηση του δημάρχου Βαγγέλη Ντηνιακού στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Όπως ενημέρωσε ο  Δήμαρχος το Δ.Σ., ο Δήμος μας δικαιούται να εισπράττει ποσό 1.300.000 Ευρώ κάθε χρόνο από τα ΕΛΠΕ, ως «τέλος χρήσης υπεδάφους»  για τους αγωγούς των ΕΛΠΕ που διέρχονται  υπογείως από το Χαϊδάρι.

Το τέλος αυτό έχουν επιβάλλει στα ΕΛΠΕ (ή άλλες εταιρείες που κάνουν αντίστοιχη χρήση υπεδάφους) αρκετοί Δήμοι της χώρας από την περίοδο 2014-2019 και έχουν εισπράξει ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν  αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τους Δήμους για την επιβολή του τέλους αυτού. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι δυστυχώς στο Χαϊδάρι δεν είχε ληφθεί στο παρελθόν αντίστοιχη απόφαση για την επιβολή του τέλους αυτού και έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά ποσά. Η δημοτική αρχή μόλις πληροφορήθηκε το θέμα έφερε το τέλος χρήσης υπεδάφους προς έγκριση στο Δ.Σ. (τον Μάρτιο του 2022) και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τον υπολογισμό και την επιβολή του για το τρέχον έτος.  Το τέλος θα ισχύει πλέον και για όλες τις προσεχείς χρονιές.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το μεγάλο αυτό νέο έσοδο δεν έχει υπολογιστεί στον Προϋπολογισμό του 2023, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και χωρίς αυτά τα χρήματα. Το προσδοκώμενο έσοδο για το Δήμο θα εγγραφεί στον Προϋπολογισμό σε προσεχή αναμόρφωση. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, τα  χρήματα αυτά θα αποτελέσουν μια μεγάλη ανάσα για το Χαϊδάρι, καθώς μπορούν να αξιοποιούνται κάθε χρόνο για έργα στην πόλη, επισκευές πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεων, συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, ανάγκες κοινωνικής πολιτικής κλπ.

Η ενημέρωση αυτή και ιδιαίτερα το γεγονός ότι άλλοι Δήμοι έχουν διεκδικήσει το έσοδο αυτό από την προηγούμενη περίοδο 2014-2019 προκάλεσε αίσθηση και μια σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ του Βαγγέλη Ντηνιακού και του πρώην δημάρχου Μιχάλη Σελέκου. Ο κ. Σελέκος  στην ομιλία του ανέφερε  ότι «τέλη υπεδάφους εισπράττονταν πάντα από τον Δήμο. Όποια εταιρεία σκάβει, πληρώνει τέλη υπεδάφους», προκαλώντας την αντίδραση του Δημάρχου ο οποίος τον ρώτησε «Δηλαδή ο Δήμος είχε ποτέ διεκδικήσει 1.300.000 από τα ΕΛΠΕ; Μπήκαν  χρήματα  στο Δημοτικό Ταμείο;». Η στάση του κ. Σελέκου στο ΔΣ δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει το θέμα.

Τι είναι το «τέλος χρήσης υπεδάφους»
«Τέλος χρήσης  υπεδάφους» υποχρεούται να πληρώνει στους Δήμους κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί μόνιμα το υπέδαφος κοινόχρηστων χώρων του  Δήμου (δηλαδή κάτω από δρόμους) για να περάσει κάθε είδους αγωγούς. Δεν είναι το ίδιο τέλος με τα τέλη διέλευσης δικτύων (πχ κινητής τηλεφωνίας), τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με το μήκος των δικτύων και  είναι χαμηλά, της τάξης των λίγων χιλιάδων ευρώ. Το τέλος χρήσης υπεδάφους (που αφορά κυρίως εταιρείες πετρελαιοειδών)  υπολογίζεται σύμφωνα με τον όγκο του χρησιμοποιούμενου υπεδάφους και τα τέλη που προκύπτουν
είναι πολύ μεγαλύτερα. Επίσης, το συγκεκριμένο τέλος δεν επιβάλλεται για την αρχική εκσκαφή αλλά για την μόνιμη χρήση.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, πιο συγκεκριμένα, ανήκει στους Δήμους που δικαιούνται το «τέλος υπεδάφους» από τα ΕΛΠΕ. Ο αγωγός εισέρχεται στο Χαϊδάρι από τα όρια με τον Ασπρόπυργο, συνεχίζει για ένα διάστημα κάτω από την Εθνική Οδό και ακολούθως ανεβαίνει τη Λεωφόρο Σχιστού, προς το Πέραμα, μεγάλο κομμάτι της οποίας υπάγεται διοικητικά στον Δήμο μας.

Μέσω  αναζήτησης στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι ο Δήμος Βόλου έχει επιβάλλει αντίστοιχο τέλος χρήσης υπεδάφους από το 2014 και ο Δήμος Ασπροπύργου από το 2017.

Η πρακτική των ΕΛΠΕ είναι να προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά της επιβολής του τέλους, καταβάλλοντας όμως άμεσα, βάσει του Νόμου, ένα ποσοστό της οφειλής τους, ώστε να δικαιούνται προσφυγής. Έχουν ήδη ληφθεί από τη Δικαιοσύνη πρωτόδικες αποφάσεις για το θέμα, υπέρ των
Δήμων Ασπροπύργου αλλά και Περάματος, οι οποίες αφορούν ποσά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρουν τα ίδια τα ΕΛΠΕ στον ισολογισμό τους, τα προηγούμενα χρόνια έχουν ήδη καταβάλλει σε Δήμους συνολικά 19 εκατομμύρια ευρώ για τέλη χρήσης υπεδάφους.

Είναι προφανές ότι  πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  ο Δήμος Χαϊδαρίου λόγω της οικονομικής στενότητάς του  θα είχαν επιλυθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αν υπήρχε αυτό το σταθερό έσοδο.

Η «ένεση» στα οικονομικά του Δήμου με ένα ποσό της τάξεως που αναφέρθηκε ανοίγει σημαντικές  προοπτικές όσον αφορά τη δυνατότητά του να παράγει έργο και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της υπόθεσης.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button