ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Χρυσή ευκαιρία: Να ενταχθεί στο “πακέτο Junker” το παγωμένο έργο “Οδικός Κόμβος Σκαραμαγκά”

Χρυσή ευκαιρία: Να ενταχθεί στο "πακέτο Junker" το παγωμένο έργο "Οδικός Κόμβος Σκαραμαγκά" 1

Το ένα μετά το άλλο μεγάλα έργα που είχαν μπει “στο συρτάρι” εδώ και χρόνια, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έρχονται πάλι στην επιφάνεια με καλές προοπτικές υλοποίησης, χάρη στην ένταξή τους στο περιβόητο “πακέτο Γιούνκερ”. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” καλεί τις τοπικές αρχές, Περιφέρεια και Δήμο, να επιδιώξουν και την ένταξη του σημαντικού έργου “Οδικοί Κόμβοι Σκαραμαγκά”, που έφτασε μια ανάσα από την κατασκευή του, αλλά πάγωσε τον Σεπτέμβριο του 2013, με αστήρικτη απόφαση της τότε διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Ήδη στο “πακέτο Junker”, έχουν ενταχθεί (από τον Μάιο του 2016) 42 σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις , συνολικού ύψους 5.392.550 ευρώ, μεταξύ των οποίων καίρια οδικά έργα της Αττικής, όπως:
– η υποθαλάσσια σήραγγα Σαλαμίνα – Πέραμα, 
– η επέκταση του νότιου δακτυλίου της λεωφόρου Υμητού και τη σύνδεσή της με τούνελ με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης 
– ο εκσυγχρονισμός και η σιδηροδρομική – οδική σύνδεση του Λιμένα του Λαυρίου
– η κατασκευή διαπεριφερειακού τερματικού σταθμού λεωφορείων στον Ελαιώνα και την κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων στο Αιγάλεω.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, κ. Γιώργος Δέδες, με δηλώσεις του τόνισε  ότι βρισκόμαστε σε εντατική επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, αναφερόμενος τόσο στις παραχωρήσεις των αυτοκινητοδρόμων όσο και στη διεύρυνση του οδικού δικτύου. Όπως είπε, πλέον ολοκληρώνονται συγχρηματοδοτούμενα έργα σε όλη την Ελλάδα, ενώ προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει απορροφήσει το 100% των σχετικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Επίσης, είπε ότι το υπουργείο Υποδομών έχει καταθέσει προτάσεις για ένταξη «ώριμων» έργων στο «πακέτο Juncker». Ανάλογη θέση έχει εκφράσει και η Γενική Γραμματέας επί θεμάτων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κυρία Πέτη Πέρκα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών της Αττικής, μεταξύ των άλλων.

Γιατί όχι και το κυκλοφοριακό έργο του Σκαραμαγκά, που είναι ώριμο έργο, ζωτικής σημασίας όχι μόνο για το Χαϊδάρι, αλλά και για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα;

Πρόκειται για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση του οδικού κόμβου Σκαραμαγκά, που θα βελτίωνε θεαματικά όχι μόνο την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό και την Λεωφόρο Σχιστού, αλλά θα ωφελούσε σημαντικά με αντιπλημμυρικά και έργα οδικής σύνδεσης και τις συνοικίες της Άνω και Κάτω Αφαίας. Το έργο είχε ενταχθεί στον ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, ωστόσο απεντάχθηκε λίγο πριν την υλοποίησή του, επί θητείας Γιάννη Σγουρού το 2013. 

Το “Χαϊδάρι Σήμερα” στην αρχή του χρόνου έφερε το θέμα στην επιφάνεια, αλλά ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, δήλωσε άγνοια και υποσχέθηκε να ερευνήσει το θέμα, χωρίς όμως συνέχεια. Από όσο γνωρίζουμε, η διοίκηση Σελέκου έχει μάλλον αρνητική άποψη για το έργο, ωστόσο η σημερινή κακή κατάσταση στον Σκαραμαγκά, κυκλοφοριακή και αισθητική (σκαμμένα βουνά, άθλιοι δρόμοι κτλ), επιβάλλει μια πιο βαθιά μελέτη του θέματος, με τη συνδρομή φυσικά του Δημοτικού Συμβουλίου στον προβληματισμό.

Το “πακέτο Junker” είναι μια χρυσή ευκαιρία. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά από τον πολιτικό κόσμο του Χαϊδαρίου και την Περιφέρεια Αττικής.

Μενέλαος Χρόνης

Διαβάστε πιο αναλυτικά για το έργο εδώ:

Οδικός κόμβος Σκαραμαγκά: Όνειρο ήταν και πάει (;)

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button