ΥΓΕΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Hashimoto θυρεοειδίτιδα: Μέγιστης σημασίας η σωστή διατροφική κάλυψη

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση ασθένεια του υποθυρεοειδισμού, κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά στον ίδιο αδένα και μπορεί ακόμα να προκαλέσει και την αυτοκαταστροφή του. Με απλά λόγια, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται λάθος ότι πρέπει να απορρίψει τον θυροειδή, όπως ακριβώς θα απέρριπτε ένα μεταμοσχευμένο όργανο.

Το ανοσολογικό σύστημα του σώματος παράγει αντισώματα για να καταπολεμήσει τον θυροειδή. Η αιτιολογία εμφάνισης των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι άγνωστη, ωστόσο η συγκεκριμένη νόσος πιθανόν να οφείλεται σε κυτταρική ανοσία, και μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμα και χρόνια. Γίνεται αντιληπτό πως η εξέλιξη της νόσου είναι αργή.

Hashimoto θυρεοειδίτιδα: Μέγιστης σημασίας η σωστή διατροφική κάλυψη 1
γράφει η Βασιλεία Φουντουλάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc,
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
και στην παχυσαρκία
nlabdiet.blogspot.com

Τρία είναι τα κύρια αντιγόνα του θυροειδή:

  1. Η θυρεοσφαιρίνη (TG), η οποία είναι μέγιστης σημασίας πρωτεΐνη του αδένα, καθώς ο ρόλος της είναι να συνθέσει τις ορμόνες του θυροειδή.
  2. Θυρεοειδική υπεροξειδάση, που είναι βασικό ένζυμο των θυρεοειδικών κυττάρων, καταλύοντας στην οξείδωση του ιωδίου και συνδέει ιωδιωμένες τυροσίνες για την παραγωγή των Τ3 και Τ4.
  3. Υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης που εμφανίζεται στην επιφάνεια των κυττάρων και είναι υπεύθυνος για την φυσιολογική πρόσδεση της TSH.  

Η σωστή διατροφική κάλυψη σε άτομα που πάσχουν από Hashimoto είναι μέγιστης σημασίας. Τα αυτοάνοσα νοσήματα χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής φροντίδας και κάλυψης σε θρεπτικά συστατικά. Τα αυτοάνοσα πυροδοτούνται όταν εμφανίζονται στο σώμα ελλείψεις κυτταρικές ή μοριακές, με αποτέλεσμα το σώμα να αδυνατεί να αναγνωρίσει τα ίδια του τα κύτταρα και τους επιτίθεται.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο μερικά από αυτά είναι:

  • Υπνηλία
  • Κόπωση
  • Αύξηση βάρους
  • Αμνησία κ.ά.

Από την στιγμή που θα εμφανιστεί η θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα είναι πάντα στο πλευρό του ατόμου. Για να βρίσκονται τα συμπτώματα σε ύφεση χρειάζεται το άτομο να ακολουθήσει κάποιο θεραπευτικό πλάνο όπως:

  • Διατροφική εκπαίδευση για κάλυψη και επάρκεια θρεπτικών συστατικών.
  • Επαρκή ξεκούραση
  • Ψυχική και νοητική ευεξία.

Τι να προσέξει ένα άτομο που έχει Hashimoto;

Όλα τα αυτοάνοσα συνεπώς και το Hashimoto δεν ‘’επιθυμούν’’ επιπλέον οξείδωση αυτό σημαίνει πως το άτομο θα πρέπει να κόψει ότι είναι χημικό και πρόσθετα. Η διατροφική εκπαίδευση με διαιτολόγο είναι βασικό βήμα, μεσώ της εκπαίδευσης το άτομο θα μάθει να αναγνωρίζει τις ετικέτες τροφίμων και θα επιλέγει τα λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα( πχ συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, αρωματικές ύλες). Ένα επιπλέον όπλο είναι ο εμπλουτισμός του καθημερινού διατροφικού πλάνου τους με αντιοξειδωτικά βιτ C, και E.

Διατροφική αντιμετώπιση

  1. Βιταμίνη D. Έρευνες δείχνουν πως σε άτομα που έχουν μειωμένες τιμές σε βιταμίνη D αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσουν αυτοάνοσα νοσήματα. Η χορήγηση συμπληρωμάτων κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα ορίσει και την δοσολογία. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα γαλακτοκομικά, τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά.
  2. Βιταμίνη Β12 και σίδηρος. Είναι πιθανόν άτομα που έχουν χαμηλή Β12 και σίδηρο να πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Για τον συγκεκριμένο λόγο τα άτομα με Hashimoto που πάσχουν και από υποθυρεοειδισμό να πρέπει να εμπλουτίσουν την διατροφή τους με καλές πηγές σε βιτ12 και σίδηρο πχ: ψάρια, μύδια, αυγά και πηγές σιδήρου: κρέας λευκό και κόκκινο(συκώτι) αλλά και φυτικής προέλευσης, όσπρια.
  3. Βιταμίνη Β6 και Φολλικό οξύ. Άτομα που έχουν Hashimoto ένα συχνό φαινόμενο που εμφανίζουν είναι τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης και μειωμένα επίπεδα σε Φολλικό οξύ και βιταμίνη Β6 για τον λόγο αυτό η κάλυψή της μέσω της διατροφής είναι πολύ σημαντική. Πηγές βιταμίνης Β6, κρέατα, προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά, μπανάνες, καρύδια, και πηγές σε Φολλικό οξύ: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή.
  4. Σελήνιο. Σημαντικό για τον μεταβολισμό της θυροξίνης, και την μετατροπή της Τ4 σε Τ3, είναι εξίσου σημαντικό για το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Η κάλυψή του διατροφικά θα ενισχύσει τον οργανισμό καθώς μειώνει το επίπεδο των αντισωμάτων που καταστρέφουν τον θυροειδή. Μέσα από την διατροφή η κατανάλωση 5-6 από βραζιλιάνικα φιστίκια καλύπτουν τις ανάγκες σε σελήνιο. Άλλες πηγές σεληνίου είναι το κρέας, τα ψάρια, κρεμμύδια, και τα καρύδια.
  5. Έλεγχος ινσουλίνης. Η υπερινσουλιναιμία είναι μια φλεγμονή η οποία ενισχύει την εμφάνιση αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού. Πιθανό άτομα με Hashimoto εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2, και πολυκυστικές ωοθήκες (τα οποία πιθανόν να συνυπάρχουν). Διατροφικά η μείωση επεξεργασμένων τροφών είναι η λύση και η μείωση της ζάχαρης. Θρεπτικά συστατικά όπως χρώμιο, κανέλα βοηθάνε στην μείωση αντίστασης στην ινσουλίνης.
  6. Αποκατάσταση σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα. Η επάρκεια σε ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμινών του συμπλέγματος Β θα ενισχύσουν την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, και θα ενισχύσουν το νευρικό σύστημα, μειώνοντας το στρες και τις φλεγμονές.
  7. Ιώδιο. Για να λειτουργήσει ο θυροειδής χρειάζεται ιώδιο. Η υπερκατανάλωση ιωδίου ωστόσο ενώ ήδη έχει εμφανιστεί φλεγμονή πιθανόν να τον βλάψει.

Στοιχεία που πρέπει να αποφεύγονται:

  • Χλώριο. Εμπεριέχεται στο νερό που πίνουμε γι΄αυτό συνιστάται τα άτομα να προμηθευτούν φίλτρο νερού ή να καταναλώνουν εμφιαλωμένο. Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλει στην ύφεση των συμπτωμάτων του θυροειδή αδένα.
  • Βρώμιο. Εμπεριέχεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως αρτοσκευάσματα. Η μείωση επεξεργασμένων υδατανθράκων θα οδηγήσει και σε μειωμένο βρώμιο.

Τέλος πολλοί υποστηρίζουν πως μείωση της γλουτένης από την διατροφή  του ασθενή με Hashimoto βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων και των υποτροπών, και η αντικατάσταση της από θρεπτικά δημητριακά όπως φαγόπηρο ή κινόα. Επίσης η καλή λειτουργία του εντέρου θα συμβάλει στην συνολική υγεία του ατόμου. Ενισχύστε την διατροφή με ζυμωμένα γαλακτοκομικά  προϊόντα πχ γιαούρτι σπιτικό, κεφίρ, σπιτικό τουρσί, ή ακόμα συμπληρώματα προ βιοτικών ενζύμων υψηλής απορρόφησης.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να σας βοηθήσει διατροφικά στοχεύοντας στην κάλυψή θρεπτικών συστατικών και στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button