ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πώς η “ρουφήχτρα” του Ελληνικού καταπίνει μέχρι και επενδυτικά πρότζεκτ του Σκαραμαγκά!

Η δεδηλωμένη πρόθεση του Γιώργου Προκοπίου να επενδύσει, μεταξύ άλλων, και στην ναυτιλιακή εκπαίδευση στον Σκαραμαγκά, αποδεικνύεται φρούδα ελπίδα για την Δυτική Αθήνα. Αντίθετα, προχωράει η αγορά τμήματος του Ελληνικού, εκ μέρους του εφοπλιστή, για την δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου σχετικού με τη ναυτιλία και τη ναυπήγηση.

Σύμφωνα με το mononews.gr ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά φέρεται ότι θα επιχειρήσει να καλύψει το κενό στην ελληνική ναυπηγική εκπαίδευση, καθώς ένα από τα σενάρια αξιοποίησης της έκτασης που εξαγόρασε ο εφοπλιστής στο οικόπεδο του πρώην αεροδρομίου είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου σχετικού με τη ναυτιλία και τη ναυπήγηση.

Ο Γιώργος Προκοπίου εξαγόρασε οικόπεδα επιφάνειας περίπου 185.000 τετραγωνικών μέτρων, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας του επιχειρηματία με τη Lamda Development. Η έκταση βρίσκεται στα σύνορα του οικοπέδου με το γκολφ της Γλυφάδας.

Είναι γεγονός ότι ο Γιώργος Προκοπίου, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον Μάρτιο του 2023, έχει κατά καιρούς δηλώσει ανοιχτός σε συνέργειες σχετικές με την εκπαίδευση και τις νέες δεξιότητες, δηλώνοντας πως είναι απαιτούμενες προκειμένου νέοι άνθρωποι να στελεχώσουν ξανά τα ναυπηγεία, ενώ είχε αναφέρει ότι προσβλέπει σε συνεργασίες με την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα και τους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Επειδή οι δηλώσεις του για την ναυτιλιακή εκπαίδευση συνέπεσαν με την αγορά του Ναυπηγείου (βλέπε Στόχος ένα σύγχρονο διεθνές ναυπηγικό κέντρο που θα πρωτοπορεί και Γιώργος Προκοπίου: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον Σκαραμαγκά), δημιουργήθηκε εύλογα η εντύπωση ότι ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος θα γινόταν στον Σκαραμαγκά, όπου θα γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου. Είναι διαθέσιμη άλλωστε η απαραίτητη έκταση (το ναυπηγείο έχει επιφάνεια 750 στρέμματα, ενώ διατίθενται γύρω του και άλλα μεγάλα οικόπεδα). Επίσης, η περιοχή του Κόλπου της Ελευσίνας και της Κοιλάδας του Δαφνιού είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προσφέρεται για επενδυτικά πρότζεκτ στο real estate.

Επίσης, σε τοπικό επίπεδο -και όχι μόνο- έχουν διατυπωθεί προτάσεις για την ανάπτυξη παράλληλων προς το Ναυπηγείο επενδύσεων σε πεδία όπως η έρευνα – εκπαίδευση, η πρωτοποριακή επιχειρηματικότητα και το real estate.
Βλέπε ενδεικτικά
Γιάννης Θεοτοκάς: “Silicon bay” της Ναυτιλίας…
Αθανάσιος Παπανδρόπουλος: Είναι εφικτή μια Silicon Bay στον Σκαραμαγκά;
Η “Silicon bay” της Ακτής Σκαραμαγκά θα μπορούσε να απογειώσει την ελληνική ναυτιλία)

Σύμφωνα με το mononews.gr, η εκπαίδευση ήταν ένα από τα ζητήματα που τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διευθύνοντα συμβούλου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2024. Δυστυχώς όμως, όπως φαίνεται, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο νυν πρόεδρος του Ναυπηγείου, επί έτη βουλευτές Δυτικής Αθήνας και οι δύο, συμβούλευσαν τον κ. Προκοπίου να σκεφτεί την επένδυση αυτή στον Σκαραμαγκά. Το πρότζεκτ του Ελληνικού “ρουφάει” όλο το πολιτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς και όλους τους πόρους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, συνεχίζει το mononews.gr, η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, αποτελούσε όραμά του η επένδυση στο Ελληνικό, σε συνέχεια των τοποθετήσεών του στην αγορά ακινήτων των νοτίων προαστίων.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button