Ελληνικό: Ξεκίνησε το έργο υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος
Κάποτε τέτοιες ειδήσεις για την πρόοδο σε προνομιούχα προάστια της Αθήνας μάς έδιναν ελπίδα, “τι στο καλό, θα διαχυθεί και προς τα εδώ η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής”. Μετά ήρθε η οργή, “τι διάβολο, δεν περισσεύει ούτε σέντσι για μας;”. Τώρα πια μόνο γέλιο, “αφού το κράτος πούλησε για 90 ευρώ το τμ. το Ελληνικό, πληρώνει και ένα σκασμό λεφτά για να αποκτήσει υπεραξία η γη του επενδυτή”.
Αφού λοιπόν όλο το χρήμα πέφτει στο νότιο μέτωπο, τι περισσεύει για υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αθηνών; Ένα κουλουράκι μόνο. Κι όμως θα έδινε έδινε τεράστια ανάσα στην περιοχή μας, κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική και θα σώζονταν ζωές. Ας μην σπεύσει κανείς να μας κατηγορήσει για αντικυβερνητική προπαγάνδα, τα ίδια λέγαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση, άλλωστε ο σχεδιασμός των εκτεταμένων υπογειοποιήσεων οδικών αξόνων στη νότια Αθήνα έγινε το 2018… Και τότε και τώρα, ασήμαντες είναι οι παρεμβάσεις στη Δυτική Αθήνα.
Ξεκίνησε το σκάψιμο
Λοιπόν, διαβάσαμε ότι ήδη έχουν σκαφτεί τα πρώτα 200 μέτρα για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Το εμβληματικό έργο θα αντικαταστήσει τμήμα της σημερινής Λεωφόρου, προκειμένου αυτό να ενώσει το παραλιακό μέτωπο με το υπόλοιπο τμήμα του χώρου του Ελληνικού. Η υπογειοποίηση ξεκινά από την περιοχή του Αλίμου μετά την είσοδο στο χώρο του ακινήτου και αναδύεται και πάλι στο ύψος της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά. Τα υπόλοιπα έργα υποδομών, των οποίων η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να πιαστούν τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί και για να προχωρήσει στη συνέχεια η κατασκευή των κτιρίων στο Ελληνικό.
Και ανάδειξη των ρεμάτων
Υπάρχει και μία άλλη εντυπωσιακή παρέμβαση στην περιοχή και αυτή είναι η ανάδειξη των ρεμάτων! Μάλιστα χαρακτηρίζεται σαν η μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση στο χώρο του Ελληνικού. Αφορά τα ρέματα που σήμερα είναι επιχωματισμένα ή εγκιβωτισμένα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας Lamda Development, στόχος είναι μέχρι το 2024 όλα τα ρέματα που υπήρχαν στην περιοχή το 1880, να έρθουν και πάλι στην επιφάνεια και να αναδειχθούν. Η τελική τους χρήση θα συνδυαστεί με την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου δημιουργώντας ένα φυσικό μικρο-κλίμα στην περιοχή του Ελληνικού. Με την λειτουργία των ρεμάτων θα υπάρξει και καλύτερη διαχείριση σε πλημμυρικά φαινόμενα.