ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Άστεγοι και πρόσφυγες μαθητές στο Αιγάλεω!

Τα σοβαρά προβλήματα της σχολικής στέγης στο Αιγάλεω αναλύει στην εφημερίδα μας η κ. Βιργινία Γεωργοπάνου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αιγάλεω.

Τέσσερα σεισμόπληκτα σχολικά συγκροτήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου του 2019 και έκτοτε δεν λειτουργούν. Οι μαθητές τους και οι εκπαιδευτικοί  είναι “πρόσφυγες”, “άστεγοι”, διαμοιρασμένοι σε άλλα όμορα κτίρια, μάλιστα μαθητές του 17ου δημοτικού συστεγάζονται με τους μαθητές του 2ου γυμνασίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τρεις ολόκληρες σχολικές χρονιές (προβλήματα, ασφάλεια μαθητών, λειτουργικότητα μαθημάτων κλπ.).

Άστεγοι και πρόσφυγες μαθητές στο Αιγάλεω! 3
Βιργινία Γεωργοπάνου

Οι εργασίες αποξήλωσης και αποκατάστασης σε δύο σχολικά συγκροτήματα έχουν ξεκινήσει. Έχει μπει εργολάβος, όμως δεν προχωρούν, μεγάλα τα χρονικά διαστήματα που δεν γίνονται έργα, ο Δήμος ρίχνει το μπαλάκι στον εργολάβο, στην οικονομική κρίση, στον πόλεμο, στην ενεργειακή κρίση κλπ. και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, γιατί δεν βλέπουμε να τελειώνει ούτε την επόμενη σχολική χρονιά η “προσφυγιά” των μαθητών, η ταλαιπωρία όλης της σχολικής κοινότητας!

Τα αλλά 2 σεισμόπληκτα σχολεία μας, ένα δημοτικό και ένα γυμνάσιο που χρίζουν ανακατασκευής εξ ολοκλήρου, είναι σε αρχικό επίσης στάδιο, δεν έχουν γίνει ούτε καν οι μελέτες!

Προστίθεται σε όλα αυτά και το μεγάλο θέμα του 9ου δημοτικού σχολείου, που λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτίριο με δικαστική απόφαση έξωσης του σχολείου! Μείζον ζήτημα όταν 95 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο κυριολεκτικά!

Μεγάλα θέματα επίσης για εμάς και το έχουμε τονίσει πολλάκις είναι η λειτουργία 8 ειδικών σχολείων στον Δήμο Αιγάλεω, σε κτίρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, χωρίς ράμπες ΑΜΕΑ, με ακατάλληλες αυλές, αίθουσες κλπ. 

Ως Ένωση Γονέων  είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, διεκδικούμε, πιέζουμε με οχλήσεις, επιχειρήματα, αγώνα και κινητοποιήσεις.

Είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες, πολλά και σημαντικά τα προβλήματα, αλλά οφείλουμε ως γονείς να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας και στα σχολεία τους. Να αγωνιζόμαστε συσπειρωμενοι για την παιδεία που τους αξίζει, να βάζουμε την σφραγίδα και το λιθαράκι μας στο παρόν και στο μέλλον τους!

Διεκδικούμε επιτακτικά και απόλυτα, ασφαλή σχολικά κτίρια για όλους τους μαθητές του Δήμου Αιγάλεω! Τα σχολεία ΔΕΝ μας περισσεύουν.”

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Το Αιγάλεω είναι ένας Δήμος με 8.500 μαθητές και σχολικά κτίρια στην πλειονότητα τους χτισμένα πριν και κατά την δεκαετία του ’80. Είναι μια περιοχή που υπέστη μεγάλο πλήγμα από τον σεισμό του 2019, με συνέπεια 4 σχολικά συγκροτήματα να τεθούν εκτός λειτουργίας και τα δύο εξ αυτών να είναι κατεδαφιστέα και να χρίζουν ανέγερσης νέων κτιρίων!

Επιπρόσθετα: Υποχρηματοδότηση, έλλειψη επαρκούς συντήρησης, φθορών, προβλήματα στεγανοποίησης, υγρασίας, σαθρών επιφανειών επιχρισμάτων, θέρμανσης κ.λπ. Λίγα τα έργα και μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, πολλά τα κτιριακά ζητήματα που χρονίζουν και με την πάροδο των χρόνων διογκώνονται!

Στον Δήμο Αιγάλεω ένα Δημοτικό σχολείο, το 9ο, στεγάζεται σε κτίριο ενοικιαζόμενο! Χωρίς συμβόλαιο ενοικίασης από το 2019, με πρωτόδικη απόφαση έξωσης και εν αναμονή απόφασης Εφετείου (17/5/2022).

Σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, καθώς και σε πολλά άλλα, οι γονείς του Αιγάλεω με συνεχείς οχλήσεις και κινητοποιήσεις διεκδικούμε και Ασφαλή σχολική στέγη για τα παιδιά μας! Για όλους τους μαθητές του Δήμου Αιγάλεω!

Ζητάμε επιτέλους έργα!

Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείου! Τα σχολεία ΔΕΝ μας περισσεύουν!

Η Πολιτεία, το ΥΠΑΙΘ και ο Δήμος είναι οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να διευθετήσουν οριστικά τα ζητήματα σχολικής στέγης χτες! Οι μαθητές είναι τα παιδιά μας, δεν είναι αναλώσιμοι, ούτε αριθμοί!
Η σχολική στέγη, η ασφαλής σχολική στέγη, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μας και οφείλει να αποτελεί μέγιστο μέλημα όλων! Δεν το διαπραγματευόμαστε!

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΜΑΙΟΣ 2022

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button