ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χαϊδάρι – πυροπροστασία: Τα δύο καλά νέα και η παραφωνία

Η συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Χαϊδαρίου για την οργάνωση της πυρασφάλειας σε έναν Δήμο με πολύ μεγάλη έκταση και ορεινούς όγκους με δάση, έχει ιδιαίτερη σημασία. Η συγκέντρωση των αρμόδιων φορέων την Τετάρτη 16/5 έγινε σε δημιουργικό κλίμα και η αλήθεια είναι ότι είχε καλά νέα (φαίνεται ότι η Πολιτεία αρχίζει “να βάζει μυαλό” μετά από τις φοβερές καταστροφές των τελευταίων χρόνων), αλλά και επισημάνσεις για προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση.

Τα καλά νέα και η παραφωνία

Στα καλά νέα περιλαμβάνεται ασφαλώς η πολύ σημαντική -και εκτεταμένη αυτή τη φορά- υλοποίηση αντιπυρικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕRΟ III στις δασικές εκτάσεις του Ποικίλου, του όρους Αιγάλεω και στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Γίνονται καθαρισμοί στο δάσος, συντήρηση δασικών δρόμων κτλ.

Επίσης σημαντικό είναι ότι υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και του Διομήδειου Κήπου, με τον τελευταίο να έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον εξοπλισμό πυρασφάλειας που διαθέτει. Η πρόσκληση στη συνεδρίαση της εθελοντικής ομάδας ΛΕΦΕΔ, που είναι πάντα παρούσα όπου χρειαστεί στην περιοχή μας, είναι επίσης ένα καλό νέο.

Περισσότερες πληροφορίες για την προπαρασκευή:
Το Χαϊδάρι ετοιμάζεται για ένα δύσκολο καλοκαίρι

Η παραφωνία είναι ότι ενώ φέτος γίνεται μια πιο σοβαρή προσπάθεια στον τομέα της πρόληψης, θα λείπει η δυνατότητα άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής, διότι δεν υπάρχει πια σε επιφυλακή όχημα της Πυροσβεστικής στο Χαϊδάρι. Το πρόβλημα επισήμανε ο διευθυντής του Διομήδειου Κήπου, Στέλιος Σούλιος, που θύμισε ότι ενώ επί δεκαετίες (1989-2022) κατά την αντιπυρική περίοδο βρισκόταν σταθμευμένο πυροσβεστικό όχημα στον Κήπο ή την Μονή Δαφνίου, για τρίτη χρονιά φέτος η συγκεκριμένη επιφυλακή έχει μεταφερθεί στο Μεγάλο Σχιστό, στην περιοχή της Χωράφας. Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος σχολίασε ότι “το μήνυμα ελήφθη” και ότι ο Δήμος θα κάνει ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

Χαϊδάρι - πυροπροστασία: Τα δύο καλά νέα και η παραφωνία 3
Συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού
Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Χαϊδαρίου

“Ο Δήμος χρειάζεται περισσότερα κονδύλια”

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, από τη μεριά του στάθηκε στην ανάγκη συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ανταποκριθεί ο Δήμος στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου. Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να υπάρξει από την κεντρική κυβέρνηση ενίσχυση του Δήμου τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος κατέθεσε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την πυροπροστασία, καθώς η υπάρχουσα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες (δίνονται 47.000 ενώ οι απαιτούμενες δαπάνες ανέρχονται σε 200.000). Ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος κάνει προσπάθεια απόκτησης νέου εξοπλισμού, όπως drones.

Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής ανέλυσαν το πλαίσιο δράσης (μέτρα, εγκύκλιοι πυροπροστασίας κτλ.) που είναι αναγκαίο για αποτελεσματικότερη προστασία από τις πυρκαγιές.

Τέλος, ο Δήμος ακόμη αναζητεί τρόπο ανάπτυξης Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου , που με τον σταδιακό εξοπλισμό του μπορεί να γίνει μία πολύτιμη δύναμη άμεσης επέμβασης σε περίπτωση δασικής ή αστικής πυρκαγιάς.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button