ΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Πάρκο στο παλιό νταμάρι της οδού Μάνης: πρόοδος αργά αλλά σταθερά!

ΠΑΡΚΟ “ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ” 
Εξελίξεις και προοπτικές
 
Ένα πάρκο γεννιέται, ανάμεσα Μάνης και Ακροπόλεως. (Βλέπε και Τα παιδάκια και τα δεντράκια μας μεγαλώνουν μαζί!)
Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
 
Το παλιό, μπαζωμένο νταμάρι (οδός Μάνης – ΟΤ 388), έκτασης 10 περίπου στρεμμάτων, περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου με την ένταξη του Άνω Δάσους στο σχέδιο (1985). Οι δικαστικές διαδικασίες για την υπό εξέλιξη απαλλοτρίωση των προβληματικών εδαφών, που φορτώθηκαν στις πλάτες των Χαϊδαριωτών και λοιπών Ελλήνων φορολογουμένων, ακολουθούν τις δικές τους ταχύτητες (ΒΛΕΠΕ Μακάρι να πουλούσαν το Ελληνικό, όσο αγοράζουν το μπαζωμένο νταμάρι στο Χαϊδάρι!!!). Οι δίκες είναι κρίσιμες για την προάσπιση των δημοτικών και δημόσιων οικονομικών και γι’ αυτό τις παρακολουθούμε όσο μπορούμε. 
Όμως η πρωτοβουλία ενημέρωσης και δράσης βρίσκεται στη δημοτική αρχή και στο δήμαρχο κ. Σελέκο.
Ευτυχώς, μετά την δενδροφύτευση μαθητών του 11ου Δημοτικού Σχολείου, την άνοιξη του 2012, η φύση με την βοήθεια των επιβλεπόντων το πότισμα Μ.Χ. και Μ.Δ., στολίζει ήδη την πλαγιά με κυπαρίσσια τεσσάρων μέτρων κι από κοντά αντριεύουν πεύκα, κουτσουπιές, δάφνες, ελιές, πικροδάφνες, χαρουπιές κ.ά. δέντρα. Ένα πάρκο γεννιέται.
Στο μεταξύ, με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα κ. Χρήστου Σωτηρόπουλου και την οικονομική συνεισφορά των γειτόνων προχώρησε, μετά από συνεννόηση με τη δημοτική αρχή, το ξεσκαρτάρισμα βράχων και η ομαλότερη διαμόρφωση του βορειοανατολικού τμήματος (οδός Κοτοπούλη), ώστε να γίνει νέα δενδροφύτευση. Ήδη η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου έχει στείλει για συντήρηση τις αντλίες της γεώτρησης της οδού Κατράκη, ώστε να είναι “ετοιμοπόλεμες” για τα καλοκαιρινά ποτίσματα. Οι κάτοικοι έχουν εγκαταστήσει πλήρες σύστημα ποτίσματος σε ολόκληρη την έκταση.
Στο δεξιό τμήμα του πάρκου διακρίνεται ο επιφανειακός καθαρισμός του χώρου για την νέα δενδροφύτευση.

 

Ο προαναφερθείς Μ.Χ., μέσα στις αργίες των εορτών, διαμόρφωσε με προσωπική εργασία μονοπάτι πρόσβασης από το διαμορφωθέν πλάτωμα προς το υπόλοιπο πάρκο. Η επίπονη εργασία μάς επιτρέπει να αναζητήσουμε με χιουμοριστική διάθεση την αιτία της προσπάθειας… Κάποιοι αναφέρουν πως δεν αντέχει άλλο την καθημερινή επιμέλεια κειμένων και το έριξε στην σωματική εργασία. Ακόμη, σύμφωνα με πηγές από
την Ήπειρο, οφείλεται στην κοινοτική παράδοση κατασκευής και συντήρησης
συναφών έργων στα χωριά του Ζαγορίου. Πάντως έτσι έγινε μια πρώτη παρέμβαση διαμόρφωσης μονοπατιών στον χώρο, που σχεδιάζεται να συνεχιστεί με ένα ακόμη μονοπάτι, στο κάτω μέρος του πάρκου, ανάμεσα στις αράδες των δέντρων, ώστε ο περιπατητής να έχει στη διάθεσή του περίπου 800 μ. διαδρομής.

Φρεσκοφυτεμένα δέντρα και μονοπάτια
ορίζουν χώρους περιπάτου.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το επόμενο διάστημα και όσο η υγεία και ο διαθέσιμος χρόνος των λίγων εθελοντών
επιτρέπει, θα προχωρήσουν φυτεύσεις και σημειακές διαμορφώσεις. Ήδη έχει παραδοθεί στον Δήμαρχο μελέτη του κ. Σωτηρόπουλου για απλές παρεμβάσεις στο πάρκο με στόχο να καταστεί όμορφος και επισκέψιμος, χωρίς μεγάλες δαπάνες.

Πρέπει ο Δήμος να τοποθετήσει κατάλληλους “μάρτυρες” ώστε να παρακολουθούνται και τα κατολισθητικά φαινόμενα. Επίσης, εκκρεμεί και η περίφραξη του κάτω τμήματος, πάνω από την οδό Μάνης.

Που θα πάει, με την επιμονή και την διαφάνεια θα προχωρήσουμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 Αγγελική Γκανά: “Χωρίς πεζοδρόμιο η οδός Κοτοπούλη”

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button