ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κάρολος Φαβιέρος πριν και μετά το “λίφτινγκ”

Η προτομή στην οποία απεικονίζεται ο Γάλλος Φιλέλληνας Στρατηγός Κάρολος Φαβιέρος, πριν και μετά τον καθαρισμό του, από τον γλύπτη Χάρη Λαλέ. Το συγκεκριμένο γλυπτό βρισκόταν για πολλά χρόνια “παρατημένο” σε υπόγειο στο Παλατάκι, μετά την αγορά του από τον Δήμο το 2006. 
Ο Κάρολος Φαβιέρος πριν και μετά το "λίφτινγκ" 2
Τον Φαβιέρο θα φιλοξενήσει η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμίζουμε την άποψη του Γιάννη Ιγγλέση, που προτείνει να τοποθετηθεί στο Παλατάκι, που αποτελεί τον ιστορικό του χώρο. Προτιμήθηκε η τοποθέτησή του εντός κτηρίου, γιατί το μάρμαρο είναι ευαίσθητο σε “επιθέσεις” βανδάλων, ενώ αντίθετα ο συμπολεμιστής του Γ. Καραϊσκάκης βρήκε τη θέση του στην πλατεία του νέου Δημαρχείου, καθώς η προτομή του είναι χάλκινη (έργο Λαλέ).
Η ιστορία του Φαβιέρου
Ο Κάρολος Φαβιέρος (Charles Nicolas Fabvier)(1783 -1855) ήταν Γάλλος φιλέλληνας στρατηγός και διοικητής του τακτικού στρατού της Ελλάδας κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Συμμετείχε στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Μετά την παλινόρθωση των Βουρβόνων, αποτάχθηκε, όπως και οι περισσότεροι αξιωματικοί του Ναπολέοντα και κατέφυγε στην Αγγλία. Το 1823 ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει την επανάσταση με το ψευδώνυμο De Borel. Επέστρεψε στην Αγγλία όπου συγκέντρωσε εθελοντές και το 1825 γύρισε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε την διοίκηση του τέταρτου τακτικού στρατού στο Ναύπλιο.
Στις αρχές Αυγούστου του 1826 έλαβε μέρος στην μάχη του Χαϊδαρίου, όπου ηττήθηκε, και στις 30 Νοεμβρίου 1826 διέσπασε την πολιορκία της Ακρόπολης μεταφέροντας πολεμοφόδια.
Το 1828, μετά από διαφωνία του με τον Καποδίστρια, έφυγε από την Ελλάδα για την Γαλλία, όπου πήρε μέρος στην επανάσταση του Ιουλίου του 1830 και διορίστηκε φρούραρχος του Παρισιού. Η Γ’ Ελληνική Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον ανακήρυξε επίτιμο Έλληνα πολίτη και του απονεμήθηκε από τον Όθωνα ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Σωτήρος.
Πέθανε το 1855 και κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στον Ελληνικό Στρατό.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x