ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Ξεχασμένα εκατομμύρια”: Στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης προσέφυγε ο Σύλλογος Δάσους

Το είπε και το έκανε ο Σύλλογος του Δάσους, κατέθεσε προσφυγή στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για την πολύκροτη υπόθεση των οικοπέδων του Άνω Δάσους και την Πράξη εφαρμογής 2/87. Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, τα διαφυγόντα έσοδα του Δήμου ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, καθώς κατά την πράξη ένταξης της περιοχής μεγαλοϊδιοκτήτες δεν πλήρωσαν τις αναλογούσες εισφορές σε γη χρήμα.

Πράξη εφαρμογής 2/87
Κάτοικοι, μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου, μέλη του Συλλόγου Δάσους και συνεργείο του ΑΣΔΑ δενδροφύτευσαν το νταμάρι, που έχει πάρει πια μορφή πάρκου. Στις διαδοχικές δενδροφυτεύσεις δεν εκπροσωπήθηκε ποτέ η δημοτική αρχή, αλλά και αρκετές παρατάξεις τής αντιπολίτευσης, όπως και οικολογικοί σύλλογοι του Χαϊδαρίου. Οι κάτοικοι αισθάνονται ότι έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο έργο, που αφορά την περιουσία του Δήμου και το περιβάλλον.

 

Μετά την συνεδρίαση της 30ής Δεκεμβρίου 2013, κατά την οποία αποκαλύφθηκε σε όλη του την έκταση το διαχρονικό (25ετές) σκάνδαλο, ο Σύλλογος του Δάσους έδωσε περιθώριο 15 ημερών στη διοίκηση του Δήμου “για έμπρακτες ενέργειες”, σχετικά με την είσπραξη των οφειλομένων. Ουσιαστική ανταπόκριση, όπως φαίνεται δεν υπήρξε, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προχώρησε σε προσφυγή σε ανώτερα ελεγκτικά όργανα.
Ρωτήσαμε τον Κώστα Ασπρογέρακα, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προαναφερθείσα κρίσιμη συνεδρίαση, που αποτέλεσε αφετηρία για τις ενέργειες του Συλλόγου, σχετικά με την προσφυγή του στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης: “Θεωρώ σεβαστή την απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δάσους, όπως και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για το θέμα. Τα στοιχεία που έχουμε είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάθεση οποιουδήποτε”.  

Το πλήρες κείμενο τής προσφυγής είναι το εξής:

 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΥΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
ΑΛ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ 1 ΧΑΙΔΑΡΙ ΤΚ 12462

 

Χαϊδάρι 27-01-2014
ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κύριοι,
Ύστερα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου (30.12.2014), με θέμα το νταμάρι του Άνω Δάσους (γνωστό και ως νταμάρι Χαμηλοθώρη), παρακαλούμε πολύ να διερευνήσετε τυχόν μη σύννομες ενέργειες, αναφορικά με την ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής του Άνω Δάσους Χαϊδαρίου (πράξη εφαρμογής 2/87) .

 

1. Το νταμάρι «Χαμηλοθώρη» αποτελεί μια έκταση περίπου 12 στρεμμάτων, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο και ανενεργό, κάτι το οποίο αποσιωπήθηκε, προκειμένου να συμπεριληφθεί σαν κανονική ιδιοκτησία, μέσα από ένα δαίδαλο διαδικασιών χρησικτησίας που αμφισβητούνται και να αναγνωρισθεί σε φερόμενους ιδιοκτήτες.

 

Το πρώτο αποτέλεσμα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν ήταν το νταμάρι τελικά να συμπεριληφθεί στους χώρους πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, που προέβλεπε ο νόμος 1337/83, σε αντίθεση με το νόμο που προβλέπει ότι τα ανενεργά νταμάρια δεν περιλαμβάνονται στους χώρους πρασίνου κατά την ένταξη της περιοχής, αλλά παραχωρούνται αυτοδίκαια στην εν λόγω περιοχή για πράσινο και παράλληλα αναζητούνται άλλοι χώροι πρασίνου από λοιπές εκτάσεις- ιδιοκτησίες.
Το δεύτερο αποτέλεσμα ήταν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, είτε να ανταλλάσουν την μπαζωμένη και μη τεχνικά αξιοποιήσιμη «ιδιοκτησία» τους με άλλες, πολλαπλάσιας αξίας και τεχνικά αξιοποιήσιμες (λόγω σταθερού υπεδάφους) είτε να απαιτούν από τον Δήμο μεγάλα χρηματικά ποσά για αποζημίωση, προκειμένου να τα εκχωρήσουν στην περιοχή. Φυσικά ο Δήμος αδυνατεί να δώσει αυτά τα ποσά και έτσι παρεμποδίζεται η αξιοποίηση του εν λόγω νταμαριού, το οποίο αυτοδίκαια από το νόμο ανήκει στην περιοχή του Χαϊδαρίου.
2. Επίσης η ένταξη της περιοχής έγινε βάσει δηλώσεων μεγαλοϊδιοκτητών. Αρχικά διαιρέθηκαν τα μεγάλα τμήματα της ιδιοκτησίας τους σε δυο μερίδια ,σε αντίθεση με τον νόμο που προβλέπει ότι οι ιδιοκτησίες πρέπει να δηλώνονται με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υφίστατο προ του 1983. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι και πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά από τον Δήμο μας.
3. Οι προαναφερόμενοι μεγαλοϊδιοκτήτες, με την ανοχή όλων των εκάστοτε υπευθύνων, συνέχιζαν να δηλώνουν περαιτέρω μεμονωμένες μικρότερες ιδιοκτησίες, που «ανακάλυπταν» σταδιακά, σαν ανεξάρτητες από την αρχική τους ιδιοκτησία, κάτι που επίσης είχε σαν αποτέλεσμα να αφαιρούνται κοινόχρηστοι χώροι από την περιοχή και έσοδα από τον Δήμο μας.
Αναφορικά με την συνεδρίαση του ΔΣ, που έγινε αφορμή να απευθυνθούμε σε εσάς, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκειά της, έγκριτος νομικός και επί πολλά έτη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου, όπως και ένας πολιτικός μηχανικός, δημότης της περιοχής που γνωρίζει το θέμα πολύ καλά, ανέλυσαν ενδελεχώς την οικονομική ζημία, πέραν της περιβαλλοντικής που έχει υποστεί ο Δήμος από την πρακτική των μεγαλοϊδιοκτητών. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση η ζημία υπερβαίνει τα 11 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπερνά και τα 15 εκατ., αν κανείς συνυπολογίσει και την οικονομική ζημιά από το νταμάρι Χαμηλοθώρη, ποσόν μεγαλύτερο από το έλλειμμα του Δήμου που ανέρχεται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για τον οποίο αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε σε εσάς είναι το γεγονός ότι ως Σύλλογος που τον αφορά το υποβαθμισμένο επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, εξαιτίας της έλλειψης των χώρων πρασίνου – κοινόχρηστων και έργων (απαραίτητων για την ολοκλήρωση ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης) και ενώ απευθυνθήκαμε πολλές φορές στην Δημοτικά Αρχή, με διάφορα αιτήματα, ερωτήματα και παρεμβάσεις, ωστόσο δεν βρήκαμε κάποια ανταπόκριση που να δείχνει ότι υπάρχει διάθεση να αποκατασταθούν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι βλάβες (περιβαλλοντικές και οικονομικές) που υπέστη η περιοχή μας.
Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η προσφυγή μας στο Σώμα σας θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, για την δίκαιη επίλυση του προβλήματός μας.
Για το ΔΣ του Συλλόγου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος Καρατζάς                            Χαρά Λεμονή
ΚΟΙΝ : 1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑϊΔΑΡΙΟΥ
             2. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
             3. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Μερικά ακόμη κρίσιμα ερωτήματα
 
Εκ μέρους τής Επιτροπής Κατοίκων του Άνω Δάσους ο κ. Μπάμπης Δούμουρας, που επί χρόνια ασχολείται ενεργά με το θέμα, μάς είπε ότι η πρωτοβουλία του Συλλόγου είναι θετική.

Επιπλέον, θέτει μέσω τής εφημερίδας μας μερικά ακόμη ερωτήματα, που αφορούν το νταμάρι:

1. Μήπως με την πράξη εφαρμογής 2/87 ο Δήμος με τις υπηρεσίες του
απέκρυψε ότι στο
ΟΤ 388 υπήρχε
το πρώην κουκουλωμένο με προχειρότητα
και ανευθυνότητα λατομείο;
2. Υπάρχουν ή όχι
βάσιμα και αξιόπιστα στοιχεία, ώστε να
γνωρίζουμε την έκταση και το βάθος του
λατομείου;
3. Ήταν γνωστό
στις υπηρεσίες της Πολεοδομίας ότι θα
έδιναν άδεια να κτιστούν τα σπίτια μας
και κυρίως ο Βρεφονηπιακός Σταθμός, λίγα μέτρα από
τον κρατήρα ενός νταμαριού;
4. Ποιος μπορεί
να μας διαβεβαιώσει υπεύθυνα ότι σε
ένα μεγάλο σεισμό η αντίδραση και η
συμπεριφορά του υπεδάφους θα είναι η
ίδια, αν υπήρχε η δεν υπήρχε λατομείο;
5. Αλλάζουν η δεν
αλλάζουν ολοκληρωτικά και δραματικά
οι συνθήκες της ιδιοκτησίας, όταν με
νόμο όλα τα ανενεργά λατομεία της Αττικής
έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους;
7. Μήπως και για
τον ίδιο λόγο της απόκρυψης, δεν
εκμεταλλεύτηκε ο Δήμος την πολύ ευνοϊκή
συγκυρία
του νόμου Λαλιώτη
2742/99,
 με τον οποίο ο Οργανισμός της
Αθήνας λειτουργούσε ως
φορέας της αποκατάστασης των ανενεργών
λατομείων Αττικής;
Μήπως έτσι, εδώ
και χρόνια θα ήταν ένα υπέροχο πάρκο της υποβαθμισμένης
περιοχής μας και θα είχε δοθεί σε χρήση
στους αδικημένους κατοίκους;
8. Μήπως ο
Ν. 1428/84 άρθρο
3 παράγραφος 4
αναφέρει ότι
μέσα στις λατομικές περιοχές, καθώς και
σε απόσταση τουλάχιστον χιλίων
(1.000)
μέτρων έξω από την
οριογραμμή τους απαγορεύεται
η επέκταση του σχεδίου πόλης;
 
Ορισμένα από
αυτά τα θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά γι’ αυτό που αφορά την σωματική
ακεραιότητα, αλλά και την περιουσία των
κατοίκων, θα μπορούσε να επιληφθεί μόνο
η Ελληνική Δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
 
Όλα αυτά τα
ερωτήματα, που για εμάς θεωρούνται πολύ
σοβαρά και καυτά, θα τα θέτουμε στο εξής σε όλους
και περιμένουμε απαντήσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button