ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άρχισε η απομάκρυνση τόνων μπάζων – Όμως, ως πότε θα μείνει καθαρή η πόλη;

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις μέρες η συγκέντρωση και απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων μπάζων που βρίσκονται συσσωρευμένα σε μικροχωματερές στην κοινή θέα, σε πεζοδρόμια και δρόμους της πόλης. 

Καθαρισμός του τριγώνου Λ. Αθηνών και 25ης Μαρτίου.

Την αποκομιδή κάνει ιδιωτικό συνεργείο με την επίβλεψη εποπτών του Δήμου. Πρόκειται για υλοποίηση της απόφασης της νέας δημοτικής αρχής για την ανάληψη της εργασίας από ιδιώτη, η οποία είχε ανατραπεί από την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου. Συγκεκριμένα, είχαν ματαιώσει στις 23 Σεπτεμβρίου τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία αφορούσε την ανάθεση σε εργολάβο της απομάκρυνσης υλικών από επισκευές και κλαδιά. Οι αντιδρώντες υποστήριξαν ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου. Στη συνέχεια, όπως φαίνεται, η πρόταση “πέρασε” και η αποκομιδή στους δρόμους ξεκίνησε. Στο μεταξύ όμως βουνά αποβλήτων σχηματίζονται και στην Εθνική Οδό και τα περιαστικά δάση. 

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Δήμου, η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν έχει τα μέσα και τις δυνατότητες για να απομακρύνει τους σωρούς από μπάζα και κλαδιά που έχουν σωρευτεί στους δρόμους, και ως μόνη εφικτή λύση θεωρεί την ανάθεση της εργασίας σε εξωτερικό συνεργείο. Την παραλληλίζει με τις άλλες εξωτερικές εργολαβίες των Δήμων, όπως πχ για συντηρήσεις υποδομών.

Άρχισε η απομάκρυνση τόνων μπάζων - Όμως, ως πότε θα μείνει καθαρή η πόλη; 1

Μόνιμο πρόβλημα

Διαχρονικά το Χαϊδάρι αντιμετώπιζε πρόβλημα με την εναπόθεση μπάζων, κλαδεμάτων και ογκωδών σε δημόσιους χώρους. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και αρκετοί δημότες νομίζουν ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να μαζεύει και βαριά υλικά. Κάποιοι τα ρίχνουν ακόμα και στους κάδους, προκαλώντας βλάβη στα απορριμματοφόρα! Ωστόσο η απόρριψη μπάζων στον ΧΥΤΑ Φυλής απαγορεύεται ρητά και αυτά μπορούν να αποτεθούν μόνο σε ειδικούς χώρους, με ευθύνη και έξοδα των ιδιωτών. Παράλληλα όμως ο Δήμος ποτέ δεν επέβλεψε τους δρόμους και η λέξη “πρόστιμο” είναι άγνωστη.

Μετά τους σεισμούς η κατάσταση ξέφυγε πολύ. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” είχε ειδοποιήσει από τον Αύγουστο ότι έπρεπε, εν μέσω μαζικών επισκευών σπιτιών, να υπάρξει πρόνοια για να μην γίνει η πόλη χωματερή (μάς είχαν χτυπήσει το “καμπανάκι” εργαζόμενοι του Δήμου), αλλά μάταια. Δεν ελήφθη κανένα μέτρο, πχ απαλλαγή από τέλος κατάληψης πεζοδρομίου από τον ειδικό κάδο.

Είχαμε προτείνει και την από κοινού ενοικίαση κάδου από όμορους ιδιοκτήτες, ώστε να μετριαστεί πολύ το κόστος. Δυστυχώς, όταν έγιναν οι πρώτοι σωροί, πετούσε πάνω τους ο καθένας ό,τι ήθελε επί μήνες και η γενικευμένη αδιαφορία έφερε το Χαϊδάρι να συναγωνίζεται τα Νεόκτιστα Ασπροπύργου σε ρύπανση.

Άρχισε η απομάκρυνση τόνων μπάζων - Όμως, ως πότε θα μείνει καθαρή η πόλη; 3

Κάνε το όπως η Ελευσίνα

Στο Χαϊδάρι αρκούμαστε σε μπόλικη πολιτικολογία ή μεγάλες υποσχέσεις, αλλά ελάχιστη πράξη. Αντίθετα, η γειτονική Ελευσίνα “βρίσκεται σε άλλο πλανήτη”. Εκεί ο Δήμος έχει προμηθευτεί το ειδικό φορτηγό μεταφοράς και αρκετές δικές του σκάφες εναπόθεσης μπάζων, τις οποίες έχει διασπείρει σε διάφορα σημεία. Οι δημότες κουβαλούν εκεί και ρίχνουν σακούλες με μπάζα, κλαδιά και ογκώδη. Στη συνέχεια η Καθαριότητα φορτώνει τον κάδο και τον μεταφέρει στα ειδικά σημεία διάθεσης. Στην Ελευσίνα, λοιπόν, έχουν εξαφανιστεί οι δημόσιες εστίες αποβλήτων και το σύστημα έχει νοικοκυρευτεί.

Εδώ Δήμος και δημότες φερόμαστε απερίσκεπτα και ανεύθυνα.

Μενέλαος Χρόνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ: Σύγκρουση Ντηνιακού – Σελέκου για την καθαριότητα   //     Ένταση στο Δημαρχείο για τα μπάζα     // “Η αλήθεια για τα μπάζα”   /

Άρχισε η απομάκρυνση τόνων μπάζων - Όμως, ως πότε θα μείνει καθαρή η πόλη; 5
Παρατημένο και… φορτωμένο, μήνες ολόκληρους, στην Μ. Κοτοπούλη.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button