“Η αλήθεια για τα μπάζα: Αν θέλουμε να καθαρίσει γρήγορα το Χαϊδάρι, άλλος τρόπος δεν υπάρχει”

του Δημήτρη Σταυρίδη
αν. προϊστάμενου της Διεύθυνσης Προστασίας
και Ελέγχου Περιβάλλοντος Δ. Χαϊδαρίου
Τι γίνεται με τα μπάζα στο δήμο μας;
Γιατί η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν τα μαζεύει;
Γιατί έγινε όλος αυτός ο καυγάς σήμερα (σσ. χτες, 23 Σεπτεμβρίου) στην Οικονομική Επιτροπή και γιατί διαλύθηκε η συνεδρίαση της;
Ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου μας και καθ’ ύλην αρμόδιος για τα παραπάνω θέματα, θα προσπαθήσω με απλά λόγια και χωρίς διάθεση συγκάλυψης ή ωραιοποίησης να παρουσιάσω την πραγματική κατάσταση.
Τα μπάζα (ΑΕΚΚ κατά την επίσημη ορολογία, δηλαδή Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων) εδώ και καιρό δεν επιτρέπεται να απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ Φυλής ως απορρίμματα.
Η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει τα ΑΕΚΚ (μπάζα) να παραδίδονται (από αυτούς που τα παράγουν) σε πιστοποιημένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρησης (ΣΣΕΔ). Εκεί τα ΑΕΚΚ αποθηκεύονται προσωρινά και μέσα από διαδικασίες επεξεργασίας και αξιοποίησης τους επιστρέφουν στην αγορά, ως ανακτημένα ή ανακυκλωμένα υλικά.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ιδιωτικός ή δημόσιος φορέας, που εκτελεί εργασίες από τις οποίες προβλέπεται η παραγωγή ΑΕΚΚ, είναι υποχρεωμένος να προβλέψει και να μεριμνήσει για την παράδοση τους σε αυτά τα πιστοποιημένα Συλλογικά Συστήματα.
Προκύπτει λοιπόν υποχρέωση του κάθε ιδιώτη να ασχοληθεί με το πώς θα διαθέσει τα μπάζα του, αντίστοιχη βεβαίως υποχρέωση ισχύει και για το δήμο, σε ό,τι αφορά την παραγωγή ΑΕΚΚ από τα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία και τις εργασίες στους κοινόχρηστους χώρους.
Αυτή η ξεκάθαρη από το νόμο διαδικασία, δυστυχώς στο δήμο μας δεν εφαρμόζεται.
Οι ιδιώτες θεωρούν σκόπιμο να αφήνουν τα μπάζα (από τις εργασίες που εκτελούν στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους) στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους είτε συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες είτε χύδην. Δίπλα στα μπάζα δημιουργούνται εστίες, όπου άλλοι εναποθέτουν ογκώδη αντικείμενα πάσης φύσεως, όπως παλαιά στρώματα και έπιπλα, ξύλινες κατασκευές, πόρτες, δοχεία από χρώματα, πλαστικά κλπ. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα κλαδέματα δένδρων από τους ιδιωτικούς κήπους, γίνεται εύκολα κατανοητό πως δημιουργούν μια κατάσταση που είναι αφόρητη για τους περιοίκους και επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιάς.
Όλοι λοιπόν περιμένουν από το δήμο να τα μαζέψει. Χωρίς βεβαίως να προκύπτει για το δήμο (από την ισχύουσα νομοθεσία για τα ιδιωτικά ΑΕΚΚ τουλάχιστον) αντίστοιχη υποχρέωση.
Ο δήμος όμως είναι υποχρεωμένος να ενδιαφερθεί!
Πρέπει να βρει τρόπο να καθαρίσει η πόλη.
Μέχρι και λίγους μήνες πριν τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε την πόλη, η διαχείριση του προβλήματος γίνονταν “εκ των ενόντων” με κινήσεις σπασμωδικές, εμβαλωματικές και όχι πάντα αποτελεσματικές.
Ο σεισμός (που συνέπεσε και με τη μετάβαση από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου στη νέα) ανέδειξε τα προβλήματα, τα μπάζα από τις εργασίες επισκευών και συντήρησης πολλαπλασιάσθηκαν και φθάσαμε σήμερα να έχουμε περισσότερους από 2.000 καταμετρημένους σάκους διεσπαρμένους σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου (χωρίς να υπολογίζουμε τα μπάζα χύδην). Δίπλα και πάνω από τους σάκους αυτούς έχουμε σε πολλές περιπτώσεις συσσώρευση ογκωδών αντικειμένων και ξερών κλαδιών.
Αυτή την κατάσταση η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας δεν μπορεί να τη διαχειριστεί. Ούτε το προσωπικό επαρκεί ούτε τα απαιτούμενα μέσα διαθέτει.
Πέραν τούτων, ο δήμος μας μέχρι σήμερα δεν έχει προβλέψει και δεν έχει προχωρήσει σε σύμβαση με πιστοποιημένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρησης (ΣΣΕΔ) για τα μπάζα. Ούτε έχει φροντίσει να εφοδιασθεί με την αναγκαία άδεια μεταφοράς τους, από τους χώρους του δήμου στα σημεία παράδοσης/εναπόθεσης. Κάτι που όμοροι δήμοι (όπως το Αιγάλεω ή η Πετρούπολη) έχουν κάνει εδώ και καιρό. Το γιατί εμείς δεν ακολουθήσαμε, ανοίγει μία άλλη συζήτηση, που ούτε εμπίπτει στην υπηρεσιακή μου δικαιοδοσία να σχολιάσω ούτε έχει να προσφέρει κάτι το ουσιώδες στην απάντηση του ερωτήματος: τι κάνουμε τώρα;
Στο ερώτημα αυτό η πρόταση της Διεύθυνσης Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος διατυπώθηκε προς τη διοίκηση του δήμου και αφορούσε τόσο στη δημιουργία νέου κωδικού στον προϋπολογισμό του Δήμου για “άμεση περισυλλογή μπαζών και ογκωδών αντικειμένων για λόγους ασφαλείας και δημόσιας υγείας”, όσο και στην ανάθεση σε πιστοποιημένο ιδιωτικό φορέα (με τη διαδικασία του κατεπείγοντος) της περισυλλογής, της μεταφοράς και της παράδοσης των μπαζών και των ογκωδών αντικειμένων, εκεί όπου ο δήμος μας αδυνατεί σήμερα να τα εναποθέτει. Η σύμβαση θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και η υλοποίησή της θα επιβλέπεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.
Αν θέλουμε να καθαρίσει γρήγορα το Χαϊδάρι, άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
Η αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης δεν έχει να κάνει ούτε με σκέψεις ούτε με επιθυμίες για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων ή της καθαριότητας εν μέρει ή εν συνόλω στο δήμο μας.
Το σίγουρο όμως είναι πως (τόσο με την ιδιότητα μου ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου μας, όσο και με αυτή του Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου) αν τέτοιες σκέψεις ή επιθυμίες εκδηλωθούν, με όλες μου τις δυνάμεις μου θα εναντιωθώ και θα τις αντιπαλέψω.
Χαϊδάρι, 23 Σεπτεμβρίου 2019
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Άρχισαν οι επισκευές των σπιτιών από τον σεισμό – Να μην γίνει το Χαϊδάρι χωματερή μπάζων / Τα ξεφορτωθήκαμε, αλλά τα ξαναβρίσκουμε στη βόλτα μας