ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κάηκε κι άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο – Αυτή τη φορά πήραν μέτρα για τη ρύπανση

Το καλοκαίρι του 2015 η Αττική πνίγηκε στον τοξικό καπνό από μεγάλη φωτιά σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της περιοχής του Ασπρόπυργου. Το Θριάσιο και το Λεκανοπέδιο της Αθήνας δέχτηκαν τεράστια ποσά αέριων τοξικών ρύπων, καθώς τα τοξικά υλικά σιγόκαιγαν επί χρόνια, χωρίς δραστική παρέμβαση. Ένα ανάλογο περιστατικό επικίνδυνης πυρκαγιάς σε ΚΔΑΥ σημειώθηκε πριν λίγες μέρες. Αλλά αυτή τη φορά η διαφορά στην αντιμετώπιση του περιστατικού ήταν πολύ μεγάλη.

Κάηκε κι άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο - Αυτή τη φορά πήραν μέτρα για τη ρύπανση 3
Η φωτιά της 2ης Ιουνίου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπως φαινόταν από το Ποικίλο. Φωτό Τάσος Λύτρας.

Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου, ημέρα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική. Στις 13:00 ξέσπασε φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης, δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Πυκνός μαύρος καπνός κάλυψε την περιοχή από τα εύφλεκτα υλικά.

Κάηκε κι άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο - Αυτή τη φορά πήραν μέτρα για τη ρύπανση 5
Το ένα από τα δύο κτήρια, εντελώς κατεστραμμένο. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πολύ εύφλεκτες, γιατί είναι γεμάτες από σκόνη χαρτιού και άλλα ανάλογα υπολείμματα.

Μάλλον η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον υπαίθριο χώρο του ΚΔΑΥ, όπου τοποθετούνταν τα δεματοποιημένα απορρίμματα, και επεκτάθηκε σε δύο παλιές εγκαταστάσεις. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και νεότευκτο εργοστάσιο ανακύκλωσης με σύγχρονο εξοπλισμό, που ευτυχώς έμεινε άθικτο.

Σκέπασαν αμέσως με χώμα το εργοστάσιο ανακύκλωσης

Στην περιοχή βρέθηκαν 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες. Όπως αναφέρθηκε, κάηκαν δύο κτήρια. Το εντυπωσιακό ήταν η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου διατήρησης της φωτιάς στα ανακυκλώσιμα υλικά. Συγκεκριμένα, μεταφέρθηκαν με φορτηγά μεγάλες ποσότητες χώματος και καλύφθηκαν τα πάντα κάτω από μέτρα επιχωμάτισης. Αυτό διότι το χώμα απομονώνει τα καύσιμα υλικά από το οξυγόνο. Μάλιστα η κάλυψη έγινε μέσα σε δύο μέρες από την πυρκαγιά. Στις φωτογραφίες φαίνεται η επικάλυψη με χώμα του ενός από τα δύο παλιά εργοστάσια, σχεδόν μέχρι την οροφή!

Κάηκε κι άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο - Αυτή τη φορά πήραν μέτρα για τη ρύπανση 7

Δυστυχώς το μέτρο αυτό δεν λήφθηκε στην περίπτωση της «Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε.», με αποτέλεσμα τη διασπορά ρύπων επί χρόνια στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: Προσομοίωση διασποράς αερίων ρύπων από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο,                     “Μικρό Τσέρνομπιλ” δίπλα μας. Συζήτηση σε δραματικούς τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο,                   Ανησυχητική αύξηση της πιθανότητας καρκινογένεσης από το “μικρό Τσέρνομπιλ” του Ασπροπύργου,         Σας μύρισε και χτες βράδυ καμένο; Για 30 χιλ. ευρώ πνιγόμαστε από το τοξικό νέφος…

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button