ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΗΜΟΤΙΚΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Μικρό Τσέρνομπιλ” δίπλα μας. Συζήτηση σε δραματικούς τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα των δραματικών επιπτώσεων της πυρκαγιάς  σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο και των συνεπειών της όχι μόνο για την πόλη μας συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρκετοί επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων πήραν την πρωτοβουλία να εκφράσουν τις ανησυχίες του κόσμου, να κρίνουν τις ενέργειες ή την αδράνεια των αρμόδιων αρχών και να προτείνουν μέτρα. Στο μεταξύ ανακοίνωση της Αστυνομίας μιλάει για επικίνδυνα υλικά που βρίσκονταν παράνομα στον χώρο “ανακύκλωσης” και κάηκαν.
"Μικρό Τσέρνομπιλ" δίπλα μας. Συζήτηση σε δραματικούς τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο 2
Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ανδρέας Μποζίκας, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε, η πρόσφατη φωτιά στον Ασπρόπυργο καταδεικνύει το πόσο άναρχα και με πόσο σοβαρή έλλειψη προγραμματισμού σε  θέματα ασφάλειας και υποδομών ιδρύθηκε ένα βιομηχανικό πάρκο ανάμεσα σε πόλεις, που λειτουργεί σαν ατομική βόμβα. Εκτίμησε πως τα υποπροϊόντα της φωτιάς που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα, είναι άκρως τοξικά.
Είπε χαρακτηριστικά: “Τι να κάνει ένας Δήμος, όταν το κεντρικό κράτος μέσω του
αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος δηλώνει ότι προσπαθούν με νεράκι να
σβήσουν τη φωτιά, ενώ χρειάζονται 300 φορτηγά με χώμα για την κατάσβεσή της,
που η κάθε φόρτωση και άδειασμα κοστίζει περίπου 100 ευρώ. Δηλαδή 30.000 ευρώ είναι
πολλά για την υγεία του κόσμου και την ιδία στιγμή η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας λέει ότι δεν χρειάζεται χώμα και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου λέει πως θα στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα, γιατί χρειάζεται χώμα και νερό.”
Και κατέληξε: «Θα πρότεινα δήμαρχε, να δούμε μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει
μια οργανωμένη διαδημοτική αντίδραση γι’ αυτό το γεγονός, υπό μορφή κινητοποιήσεων
ή ψηφισμάτων», είπε ο κ. Μποζίκας.
“Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος;”
Ο Βαγγέλης Ντηνιακός παρατήρησε πως είναι η δεύτερη φωτιά που σημειώνεται
σε αντίστοιχο χώρο, τα τελευταία δύο χρόνια. Τα τελευταία 24ωρα δέχεται πάρα
πολλά τηλεφωνήματα από συνδημότες μας, ιδιαίτερα από κατοίκους του Δάσους,
που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Η κατάσταση έχει γίνει για όλους αφόρητη
και αισθάνονται την τοξικότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Γνωρίζετε τίποτα
περισσότερο; Τι ενέργειες έχετε κάνει εσείς σαν Δήμος;», ρώτησε ο κ. Ντηνιακός.
Τέλος εξέφρασε την άποψη πως μέσα από τη μαζική κινητοποίηση θα μπορέσουν
να φέρουν περισσότερα αποτελέσματα και ζήτησε να τεθούν κάποιες σκέψεις
με ενέργειες και αποφάσεις, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέτρα, ενάντια στην
παραπέρα υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας.
“Αναμενόμενο το γεγονός”
"Μικρό Τσέρνομπιλ" δίπλα μας. Συζήτηση σε δραματικούς τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο 4
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος χαρακτήρισε την υπόθεση σαν θέμα που έχει να κάνει με την ασυδοσία της λειτουργίας του κεφαλαίου και πως η λύση του είναι σε ένα άλλο μοντέλο
διαλογής απορριμμάτων. Θεώρησε πως ήταν μια προδιαγεγραμμένη πορεία, από τη στιγμή που το σύστημα των σκουπιδιών ήταν ουσιαστικά να εξυπηρετούνται οι μεγαλοεργολάβοι και οι παραφυάδες τους, που δήθεν φρόντισαν να εξυπηρετούν το σύστημα.
Πρόσθεσε πως γνώριζε όλη η τοπική αυτοδιοίκηση ότι στους κανόνες ασφαλείας το περιεχόμενο αυτών που επεξεργαζόταν, δεν τηρούνταν. Συνεπώς ήταν αναμενόμενο ένα τέτοιο δραματικό γεγονός. Έκρινε πως αυτή τη στιγμή απαιτείται δραστηριοποίηση του πολιτικού διοικητικού μηχανισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των φορέων, γιατί τα πράγματα δεν πρέπει να είναι στον αυτόματο πιλότο με στόχο και να μην έχουμε άλλα τέτοια προβλήματα. Πρότεινε να προχωρήσουν σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, που τουλάχιστον θα μειώσει τέτοια προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.
“Έπρεπε να κλείσουν οι παιδικές χαρές και να ενημερωθεί ο κόσμος”

Κώστας Ασπρογέρακας

Ο Κώστας Ασπρογέρακας έκρινε πως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο με τα σκουπίδια ήταν ένα τεράστιο ζήτημα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε, αλλά αφέθηκε να κυλήσει χωρίς να ανησυχήσουν για μεγάλο διάστημα οι αρχές. Αναφέρθηκε σε περίεργες, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, που είπε ότι χρειάζονταν 20.000 ευρώ για να ρίξουν χώμα στη φωτιά και δεν τα είχαν διαθέσιμα, καθώς επίσης δεν είχαν οδηγούς για να εκτελέσουν την υπηρεσία!
Ο Κώστας Ασπρογέρακας είπε πως αυτό το ατύχημα λειτούργησε και θα λειτουργήσει στο προσεχές μέλλον ως μικρό Τσέρνομπιλ. Ρώτησε ακόμα αν έκανε κάποιες ενέργειες ο Δήμος, για την ενημέρωση του κόσμου. Εξέφρασε την άποψη πως δεν θα έπρεπε να έχουν λειτουργήσει από την πρώτη μέρα του συμβάντος οι παιδικές χαρές, σαν “καμπανάκι κινδύνου”. “Δεν άκουσα κάποια ντουντούκα του Δήμου να ενημερώνει τον κόσμο για τον κίνδυνο από το τοξικό νέφος, όπως κάνει τόσο συχνά για τις εκδηλώσεις”, τόνισε.
«Συμβάλαμε σε κάποια πρωτοβουλία με όμορους Δήμους, ώστε να βρεθούν δυο εργολάβοι, να τους δοθούν δυο επιταγές μεταχρονολογημένες και να πάνε τα φορτηγά τους για να ρίξουν χώμα; Έχουμε κάτι στο μυαλό μας για να λειτουργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση,
με σκοπό την αποτροπή μεγαλύτερης βλάβης και κίνδυνου σε συνεννόηση με
φορείς όπως την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υγείας;», κατέληξε ο κ.
Ασπρογέρακας.
“Δεκάδες παράνομα ΚΔΑΥ στην περιοχή”
Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε εκ
μέρους της οργάνωσης “Φίλοι της Φύσης”,
ο Κώστας Φωτεινάκης. Ο τέως δημοτικός
σύμβουλος είπε πως ΚΔΑΥ σημαίνει
κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων
υπολειμμάτων, ποτέ όμως δεν λειτούργησαν έτσι, αλλά στην πραγματικότητα σαν εργοστάσια σύμμεικτων και βιομηχανικών απόβλητων. Για αυτό το λόγο και η φωτιά δεν σβήνει. Χαρακτήρισε το γεγονός σαν αποτέλεσμα μαφιόζικης πολιτικής, που έχει σχέση με τα σκουπίδια διαχρονικά.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν δεκάδες τέτοια παράνομα ΚΔΑΥ στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος
επιχειρηματίας είχε πάρει το 2013 το πόσο του 1.000.000 ευρώ ως επιχορήγηση για τις “καλές υπηρεσίες” που είχε προσφέρει για την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων! Επισήμανε πως οι εργαζόμενοί του είναι απλήρωτοι για μήνες (αφού πρωτύτερα προηγήθηκαν μαζικές απολύσεις) και αυτό είναι μονό ένα δείγμα του
ξεπερασμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι πυροσβέστες
καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, παρότι ο αγώνας είναι άνισος».
Τόνισε πως στο σημείο της φωτιάς υπάρχει μόνο ένας φορτωτής που μεταφέρει το υλικό και ο πυροσβέστης που καταβρέχει. Το μείζον θέμα όμως είναι, ότι υπάρχουν καρκινογόνες διοξίνες και άλλες ενώσεις, που κάνουν ζημιά στην υγεία των ανθρώπων. «Σήμερα μπορεί να μην αισθανόμαστε τη μυρωδιά, γιατί έχει μετακομίσει στον Υμηττό και στον Πειραιά, λόγω μεταβολής του καιρού. Θα ξανάρθει. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να πάρει θέση η Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Υγείας», κατέληξε ο κ. Φωτεινάκης.
“Να επιρίψετε αλλού τις ευθύνες”
Ο δήμαρχος, παίρνοντας το λόγο, πέρασε στην αντεπίθεση.  Έκρινε ότι πρέπει να αναζητήσουν αλλού τις ευθύνες για αυτό το έγκλημα, όπως και για
το πώς λειτουργεί το σύστημα γύρω από τα σκουπίδια. Για την απόδοση ευθυνών ζήτησε
να χτυπήσουν άλλες πόρτες και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια, την κυβέρνηση και σε
άλλους φορείς. Υπενθύμισε πως ο Δήμος δεν έχει καμία αδειοδότηση ούτε
επιστημονική τεκμηρίωση και νομιμοποίηση,για να βγάλει απόφαση που θα λέει πως
απαγορεύουν στους γονείς να πάνε τα παιδιά στο σχολείο ή στις παιδικές χαρές.
Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιοι του Δήμου επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, με την Πυροσβεστική, το
Υπουργείο Υγείας και ζητούσαν εναγωνίως οδηγίες, για το τι έπρεπε να κάνουν. Ωστόσο, έλαβαν την απάντηση πως αν δεν δουν τι συστατικά έχει η φωτιά, δεν μπορούν
να αποφασίσουν.
Εκείνη τη στιγμή ο κ. Κώστας Ασπρογέρακας ξεκαθάρισε ότι ζήτησε όλα αυτά να τα καταγγείλει ο Δήμος , αλλά δεν το έκανε. «Βεβαίως τα καταγγέλλουμε. Άλλους δεν είδα να τα καταγγείλουν », ήταν η απάντηση του δημάρχου, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.
Πρωτύτερα ο αντιδήμαρχος Μόσχος Χουδελούδης ανέφερε πως οι Δήμοι
που διαθέτουν υδροφόρες θα τις αποστείλουν στο χώρο της φωτιάς γεμάτες με νερό και
ειδικά φάρμακα για την κατάσβεση της.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου
Στον εισαγγελέα ο υπεύθυνος της εταιρείας 
Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Συνελήφθη, εχθές 9-6, στον Ασπρόπυργο, από αστυνομικούς του Τμήματος
Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 34χρονος ημεδαπός,
προσωρινά υπεύθυνος εταιρείας ανακύκλωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Αναζητείται ο 46χρονος ημεδαπός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της παραπάνω εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.
Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν
στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί εργοστάσιο κοπής και
δεματοποίησης, παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, εταιρείας
ανακύκλωσης, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες
που προέκυψαν, από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στο παραπάνω εργοστάσιο την
6-6. Κατά τον έλεγχο – αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο της
επιχείρησης, που καταλαμβάνει χώρο -46- στρεμμάτων, υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς
σε εξέλιξη.
Εντός των χώρων ανευρέθησαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.
Όπως επίσης διαπιστώθηκε, η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα
από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος
και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί αύριο (10-6-2015) στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button