ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχητική αύξηση της πιθανότητας καρκινογένεσης από το “μικρό Τσέρνομπιλ” του Ασπροπύργου

Ασπρόπυργος, Ιούνιος 2015. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών τυλίγεται στις φλόγες και για μέρες νέφος με τοξικά υλικά και διοξίνες καλύπτει τη δυτική Αθήνα και το Χαϊδάρι. 

Άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της δυτικής Αττικής από το τοξικό νέφος καπνού που απλώθηκε στην περιοχή κατά την πυρκαγιά σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο, τον Ιούνιο του 2015.

Σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Έργου CROME-LIFE – «Δίκτυο Δια-Μεσογειακού Περιβάλλοντος και Υγείας», που έγινε χτες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, μίλησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, αν. καθηγητής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας της επιστημονικής ομάδας. 

«Μέχρι και 13% αυξήθηκε η συνολική πιθανότητα καρκινογένεσης στους ανθρώπους που ζουν σε μια ακτίνα δύο χιλιομέτρων από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που τυλίχτηκε στις φλόγες», είπε ο κ. Σαρηγιάννης. «Προχωρήσαμε σε αναλύσεις αίματος και σε υπολογισμό των διοξινών που πέρασαν στον οργανισμό των κατοίκων της περιοχής. Δεν επρόκειτο μόνο για το τοξικό νέφος καπνού. Το πιο τραγικό ήταν πως πολλά παιδάκια πήγαν στον χώρο μετά και στην προσπάθειά τους να πάρουν λίγο χαλκό ή οτιδήποτε άλλο, έρχονταν σε επαφή με την ξηρή εναπόθεση των επικίνδυνων ουσιών. Αυτές κολλούσαν στο δέρμα, τις έβαζαν στο στόμα τους. Δεν υπήρχε ενημέρωση, ούτε γνώση», εξηγεί.

Στο πρόγραμμα CROME – LIFE συνεργάστηκαν ερευνητικές ομάδες από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στην εκδήλωση διακεκριμένοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες παρουσίασαν τα σημαντικότερα προβλήματα που συνδέουν την περιβαλλοντική φόρτιση με την ανθρώπινη υγεία σε χώρες της Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την έκθεση του πληθυσμού σε διάφορους περιβαλλοντικούς ρύπους (αιωρούμενα σωματίδια, πλαστικοποιητές, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα), στους οποίους αναπόφευκτα εκτίθενται όλοι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
 

– Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο

– “Μικρό Τσέρνομπιλ” δίπλα μας. Συζήτηση σε δραματικούς τόνους στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button