ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άλσος Δαφνίου – Πεζόδρομος ΨΝΑ: Στην καραντίνα καταφύγιο. Τώρα θα τα υπερασπιστούμε;


Το προηγούμενο διάστημα της καραντίνας η περιοχή μπροστά από το Ψυχιατρείο και το Άλσος Δαφνίου έσφυζαν από ζωή, αναδεικνύοντας της αξία του ποιοτικού δημόσιου χώρου. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι δεν έχουν φροντίσει να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη όπως καθαριότητα, ασφάλεια και τις ελάχιστες υποδομές που απαιτούνται σε τέτοιους χώρους. Για τους κατοίκους του Δαφνίου και τον Σύλλογό τους αποτελεί βασική προτεραιότητα η βελτίωσή τους.

Τα προβλήματα είναι πολλά και αναφέρονται σε επιστολή του Συλλόγου στον δήμαρχο Βαγγέλη Ντηνιακό και τον πρόεδρο του ΑΣΔΑ Ανδρέα Παχατουρίδη. Εικονίζονται γλαφυρά στις φωτογραφίες που μας έστειλε.

“Ο δημόσιος χώρος αποτελεί σημαντικό στοιχείο του συνολικού αστικού τοπίου και του ορθολογικού αστικού σχεδιασμού. Η μαζική χρήση των δημόσιων χώρων τους τελευταίους 2,5 μήνες των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανέδειξε για άλλη μία φορά τη σημαντικότητά τους. Ο αριθμός των δημόσιων χώρων και η ποιοτική και φιλική προς τους πολίτες διαμόρφωσή τους δίνει προστιθέμενη αξία σε κάθε περιοχή.”

Με τα παραπάνω λόγια ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δαφνίου “Ο Δαφναίος Απόλλων” περιγράφει άριστα τον ρόλο του Άλσους Δαφνίου στην περίοδο της καραντίνας, όταν έδινε ανάσες και διέξοδο στον εγκλεισμό και την ψυχολογική πίεση. Τώρα όμως είναι ώρα να το προστατέψουμε και να το ομορφύνουμε. Είναι μια δίκαιη ανταπόδοση σε ένα πολύτιμο καταφύγιο και ταυτόχρονα πράξη υπεράσπισης της ποιότητας ζωής σε αυτή την πόλη. Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Θέμα: ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΛΣΟΥΣ ΔΑΦΝΙΟΥ & ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΨΗΣ ΤΟΥ Ψ.Ν.Α.

Μετά από συνεχείς παρατηρήσεις και αξιολογήσεις των προβλημάτων των δημόσιων χώρων της περιοχής μας, με μοναδικό κίνητρο το ενδιαφέρον και την αγάπη των μελών του συλλόγου μας για τον τόπο μας, κι έχοντας ως βασική επιδίωξή μας την κινητοποίηση-ενεργοποίηση των φορέων που είναι αρμόδιοι για την επίλυσή τους, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

  1. Η εικόνα του πεζοδρόμου κατά μήκος της πρόσοψης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής επί της Λ. Αθηνών δε συνάδει με τις προτιμήσεις, αισθητικές ή δεοντολογικές των μόνιμων κατοίκων του Δαφνίου αλλά και των επισκεπτών της πόλης μας. Πιο συγκεκριμένα, επικρατεί παρουσία πολλών σκουπιδιών, έλλειψη παντελούς φροντίδας και αισθητικής του εδάφους, σπασμένοι λαμπτήρες φωτισμού και φθορές στα παγκάκια και τη βρύση.
  • Απαράδεκτη είναι και η εικόνα στις εισόδους-εξόδους του άλσους Δαφνίου. Οι πύλες και η περίφραξη έχουν καταστραφεί. Επικρατεί παρουσία πολλών σκουπιδιών, έλλειψη φροντίδας των διάφορων κατασκευών εντός του άλσους, φθορές στα παγκάκια και τις βρύσες και γενικά εικόνα παντελούς αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών.

Δεδομένης της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου θεωρούμε ως αναγκαίο τον άμεσο καθαρισμό των συγκεκριμένων περιοχών, με κόψιμο των θάμνων και αποψίλωση από ξερά χόρτα ή σκουπίδια. Εάν δεν γίνουν έγκαιρα οι ανωτέρω ενέργειες ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς τόσο των αναφερόμενων δημόσιων χώρων όσο και όλων των χώρων της περιοχής μας και εν γένει του Δήμου μας. Ως Δ.Σ., σε κάθε ευκαιρία παροτρείνουμε  τους κατοίκους του Δαφνίου να συµβάλουν στην περιφρούρηση της δημοτικής περιουσίας, ενημερώνοντας τον Δήμο και τις Αρμόδιες Αρχές για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Αναγνωρίζοντας το μέγιστο των προσπαθειών που καταβάλλεται από μέρους σας για την προστασία της δημοτικής περιουσίας, αιτούμαστε την άμεση επισκευή των φθορών, τη φροντίδα και τον καλλωπισμό των εδαφών στις συγκεκριμένες περιοχές και την λήψη κατάλληλων μέτρων φύλαξης αυτών.

Ένα από τα πράγματα που ανέδειξε η Covid-19 περίοδος είναι ότι οι δημόσιοι χώροι όχι μόνο είναι αναγκαίοι για την κοινωνικότητά μας αλλά και ότι προσδίδουν σε αυτή μια ξεχωριστή ποιότητα. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η υπαίθρια και δημόσια κοινωνικοποίηση θα γίνει μια διαχρονική συνήθεια στη μετα-πανδημική εποχή. Είναι αναγκαίο όμως να τεθεί το ζήτημα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημόσιων χώρων και να γίνει προτεραιότητα των δημοτικών και κρατικών αρχών η φροντίδα και διαφύλαξή τους.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Υπογράφουν ο πρόεδρος Ιωάννης Μεϊμέτης και ο Γραμματέας Ιωάννης Χανιωτάκης.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button