8 Σεπτεμβρίου, τιμή στην υπέρτατη θυσία 59 ηρώων στον Διομήδειο Κήπο – Πότε επιτέλους θα αναλάβει το καθήκον του ο Δήμος Χαϊδαρίου;
Κατά τη διάρκεια της περυσινής εκδήλωσης το “Χαϊδάρι Σήμερα” ρώτησε των πρόεδρο του Σωματείου, κ. Πέτρο Δρακόπουλο, αν συμφωνεί την ευθύνη του μνημοσύνου να αναλάβει πια ο Δήμος Χαϊδαρίου ή άλλος δημόσιος φορέας, με δεδομένο ότι θα ανοίξει περισσότερο η εκδήλωση, ώστε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η υπέρτατη θυσία 59 αγωνιστών της Αντίστασης στο Χαϊδάρι. Μάς απάντησε ότι δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση. Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος, αλλά, όπως φαίνεται, και πάλι δεν προχώρησε η υπόθεση.
Ας ληφθεί υπόψη ότι οι εν ζωή απόγονοι των εκτελεσθέντων είναι πια ελάχιστοι, αφού οι περισσότεροι από αυτούς ήταν νέοι και δεν άφησαν παιδιά. Μόνο μια φορά έγινε επίσημη τελετή στον τόπο του μαρτυρίου με ευθύνη της Πολιτείας, το έτος 2000, με την παρουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, κατά τα εγκαίνια του Μνημείου των Πεσόντων (το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνες των συγγενών… ). Στιγμές εθνικής ανάτασης ζήσαμε το 2017, όταν παραβρέθηκε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έδωσε ένα μάθημα Ελλάδας και εθνικής ενότητας, τονίζοντας: “Αν δεν φοράγαμε κομματικά γυαλιά, θα βλέπαμε ότι η αντιστασιακή πράξη του Κώστα Περίκου, που ανατίναξε την γερμανική ΕΣΠΟ, και οι θυσίες της “Μπουμπουλίνας” Λέλας Καραγιάννη δεν διαφέρουν από την αντίσταση του ΕΑΜ. Η Αντίσταση στον κατακτητή ήταν συνολική πράξη του ελληνικού λαού”. Πρέπει να σημειώσουμε ότι, προς τιμήν του, ο πρώτος δήμαρχος της πόλης μας που, από το 2017, παρευρισκόταν τακτικά στο μνημόσυνο ήταν ο Μιχάλης Σελέκος. Ωστόσο και πάλι ο Δήμος δεν έγινε πρωταγωνιστής και διοργανωτής της εκδήλωσης.
Φρονούμε ότι τόσοι εκτελεσμένοι πατριώτες, ανάμεσά τους και η Λέλα Καραγιάννη, αξίζουν κάτι περισσότερο.
Βαριά ιστορία
Κατοχής. Στις φυλακές τού Στρατοπέδου και στο διαβόητο κολαστήριο του Μπλοκ 15, κρατήθηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές που έδωσαν τα πάντα για την Ελλάδα. Πολλοί οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
1944, μόλις ένα μήνα πριν την απελευθέρωση. Μεταξύ τους και η Λέλα Καραγιάννη, η “Μπουμπουλίνα τής Κατοχής”.
Περισσότερα εδώ:Λέλα Καραγιάννη: Η “Μπουμπουλίνα της Κατοχής” εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι / Φέτος θυμήθηκαν περισσότεροι τους “ξεχασμένους ήρωες” που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο / Τιμήθηκε η μνήμη των 59 εκτελεσμένων από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο / Μάθημα Ελλάδας και εθνικής ενότητας από τον Μανώλη Γλέζο σήμερα στο Χαϊδάρι