ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σπριντ για τις επισκευές στα σχολεία – Το χρονικό πλαίσιο των εργασιών

Παλεύει με το χρόνο η νέα δημοτική αρχή, με στόχο τα σχολεία της πόλης μας που επλήγησαν από τους σεισμούς να μπορέσουν να λειτουργήσουν, εάν είναι δυνατό, από την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς. Ήδη δεκάδες γονείς ρωτούν την εφημερίδα μας για το χρονικό πλαίσιο των επισκευών.

Επίσκεψη Ντηνιακού στα σχολεία

Το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου ο νέος δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός περιόδευσε στα σχολεία που επλήγησαν από τους σεισμούς. Τον συνόδευαν οι πολιτικοί μηχανικοί και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, Βασίλης Καρατζαφέρης (Τεχνικής Υπηρεσίας) και Κωνσταντίνα Χρονοπούλου (υπεύθυνη για τα σχολεία). Επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Μάνος Πετούσης.

Στις συζητήσεις που έκαναν με εκπαιδευτικούς και γονείς, η ηγεσία του Δήμου έθεσε ως στόχο την αποπεράτωση των εργασιών έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης των μαθημάτων, ή το αργότερο τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Με αυτά τα δεδομένα, για κανένα σχολείο δεν εξετάζεται η περίπτωση συστέγασης με άλλο. Πιο χρονοβόρα ίσως αποδειχτεί η επισκευή του ΕΠΑΛ. Όχι γιατί είναι πιο σοβαρές οι ζημιές, αλλά διότι το κτήριο είναι πολύ μεγάλο και πολλές αίθουσες του ισογείου, κυρίως γραφεία, έχουν υποστεί βλάβες στην τοιχοποιία. 

Εγκατάσταση του εργολάβου

Με διαδικασίες εξπρές δημοπρατήθηκε το έργο της αποκατάστασης των σχολείων. Ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί αύριο Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου. Εδώ γεννιέται το ερώτημα γιατί δεν έγινε πιο γρήγορα ο έλεγχος των σχολικών κτηρίων με τις δυνάμεις του Δήμου, από τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό και περιμέναμε οπωσδήποτε τους μηχανικούς των Κτηριακών Υποδομών  (ΚΤΥΠ, πρώην ΟΣΚ), γεγονός που επέφερε καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι μετά τον έλεγχο από τα συνεργεία των μηχανικών 6 σχολεία κρίθηκαν ως χρήζοντα επισκευής, και κατετάγησαν στις κατηγορίες Γ και Δ της σχετικής εξαβάθμιας κλίμακας. Πρόκειται για το 1ο, το 5ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο, το 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου και το ΕΠΑΛ, που κατετάγησαν στην κατηγορία Γ. Το 6ο Γυμνάσιο έχει περισσότερες ζημιές και κατετάγη στην κατηγορία Δ. Ο προϋπολογισμός του έργου για αυτά τα σχολεία είναι 200.000 ευρώ. Οι πόροι του προέρχονται από την έκτακτη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ξεκινάει άμεσα και δεύτερο έργο στα σχολεία

Όμως τρέχει παράλληλα και δεύτερο πρόγραμμα συντήρησης των σχολείων, ανεξάρτητα από τις επισκευές των σεισμών. Όπως δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καρατζαφέρης, θα ακολουθήσει ένας συνολικός προγραμματισμός για επισκευές όλων των σχολείων, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το καθένα. Ήδη με ενέργειες της απερχόμενης δημοτικής αρχής έχει προκηρυχτεί το έργο «Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων και προαύλιων χώρων του Δήμου Χαϊδαρίου». Εντάσσεται στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button