ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

72 χρόνια από την εκτέλεση των ξεχασμένων ηρώων της Αντίστασης, στον Διομήδειο Κήπο

Είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας. Ίσως το κορυφαίο. Ξημερώματα της 8ης Σεπτέμβρη 1944, 59 ήρωες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι, στο δάσος όπου βρίσκεται σήμερα ο Διομήδειος Κήπος. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την κορυφαία αυτή σελίδα της Αντίστασης και η πόλη μας έχει μια μεγάλη ευκαιρία: Να αποκαταστήσει την τεράστια αμέλειά της (;) και να τιμήσει επίσημα, διά του Δήμου Χαϊδαρίου, τη μνήμη των ηρώων στον τόπο της εκτέλεσης. 

72 χρόνια από την εκτέλεση των ξεχασμένων ηρώων της Αντίστασης, στον Διομήδειο Κήπο 2
Το Μνημείο των Ηρώων στον Διομήδειο Κήπο.

 

Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες βρίσκονται μεγάλες προσωπικότητες της Αντίστασης, όπως η “Μπουμπουλίνα της Αντίστασης”, Λέλα Καραγιάννη, και ο Μανώλης Λίτινας. Και όμως, για το επίσημο Χαϊδάρι είναι σαν να μη συνέβη ποτέ αυτό το γεγονός στα χώματά του… πέρασε στην αφάνεια και την αδιαφορία. Μόνο μια φορά, το 2000 έγινε τελετή με ευθύνη των κρατικών αρχών, όταν εγκαινιάσθηκε το Μνημείο των πεσόντων (το έστησαν οι συγγενείς των θυμάτων) από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Πέρα από αυτή την εξαίρεση, κάθε 8 Σεπτέμβρη μαζεύονται μόνοι τους μια χούφτα συγγενών (όσοι βρίσκονται πια στη ζωή) για να αποδώσουν τιμή στους ανθρώπους τους.

Γιατί δεν βρίσκεται και ο Δήμος Χαϊδαρίου εκεί; Γιατί δεν έχει αποδώσει την πρέπουσα τιμή στους ήρωες; Ίσως επειδή οι νεκροί δεν ανήκαν στον χώρο της Αριστεράς. Οι αριστεροί δήμαρχοι της μεταπολίτευσης δεν “καίγονταν” να παραβρεθούν σε μια εκδήλωση που δεν έχει αριστερό “πρόσημο”, ενώ οι δεξιοί των πρώτων μετεμφυλιακών χρόνων και η πρόσφατη δημοτική αρχή Μαραβέλια έδειξαν άγνοια και  αδιαφορία.

72 χρόνια από την εκτέλεση των ξεχασμένων ηρώων της Αντίστασης, στον Διομήδειο Κήπο 4
Ο δημοσιογράφος Μανώλης Λίτινας, ηγετικό στέλεχος του ΕΔΕΣ Αθήνας και το σημείωμα που άφησε όταν τον οδηγούσαν στο απόσπασμα οι Ναζί: “Σήμερα το πρωί τουφεκιζόμεθα. Πέφτομε για την πατρίδα με γέλιο στα χείλη για τη λευτεριά”.  Αξίζει να τιμήσουμε τη μνήμη του στις 8 Σεπτέμβρη.

Διακρίσεις ηρώων είναι αδιανόητες, ειδικά στην εποχή μας, που θέλει να λέει ότι ξεπέρασε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Είναι χρέος όλων να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα στα χώματα της πόλης μας, αφού είχαν βασανιστεί στο κολαστήριο του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.

Σε ανακοίνωσή του που έφτασε στα χέρια μας το σωματείο συγγενών των εκτελεσθέντων, “Η Μνήμη”, αναφέρει:

“Την Τρίτη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2015 συμπληρώνονται 71 χρόνια από την αποφράδα ημέρα του 1944, όταν οι κατακτητές ναζί, προβλέποντας την σύντομη αποχώρησή τους από την Ελλάδα, συγκέντρωσαν τους σκληρότερους αντιστασιακούς των φυλακών τους και τους εκτέλεσαν στο Χαϊδάρι, εκεί όπου τώρα είναι ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους.
Το Σωματείο μας θα τελέσει μνημόσυνο ευγνωμοσύνης για την υπέρτατη θυσία των ανδρών και γυναικών ηρώων και ηρωίδων.  
Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στον τόπο όπου έπεσαν την αυγή της 8 Σεπτεμβρίου 1944, τραγουδώντας τον Εθνικό, Ύμνο και ζητωκραυγάζοντας.
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.00, στον Βοτανικό Κήπο”.


Ο νέος δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, πέρυσι δεν ήρθε στην τελετή, με ανεπίσημη δικαιολογία ότι δεν προσκλήθηκε. Και όμως, οφείλει όχι μόνο να παραβρεθεί, αλλά να θέσει υπό την αιγίδα του Δήμου την εκδήλωση.

Πριν λίγο καιρό έκανε το λάθος να ανακοινώσει τη βούλησή του για δημιουργία Μουσείου Εαμικής Αντίστασης στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ευτυχώς όμως γρήγορα επανέκαμψε στην πάγια θέση της πόλης για ίδρυσης Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, δηλώνοντας στο Χαϊδάρι Σήμερα ότι “η Εθνική Αντίσταση ανήκει σε όλους όσους πάλεψαν ενάντια στον Γερμανό κατακτητή”.

Ας αποδείξει ότι πιστεύει πραγματικά τα λόγια αυτά και ότι είναι απαλλαγμένος από κομματικές δεσμεύσεις, καταθέτοντας ένα στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων που θυσιάστηκαν στα χώματα αυτής της πόλης. Πιστεύουμε ότι ο Μ. Σελέκος έχει την πολιτική ηθική για να κάνει το μεγάλο αυτό βήμα στην ιστορία της πόλης και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στη μνήμη των ηρώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ:

– Λέλα Καραγιάννη: Η “Μπουμπουλίνα της Κατοχής” εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι. Οι ήρωες που ρίχτηκαν στη λήθη

– 

Μ. Σελέκος: Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης θα ανήκει σε όλους τους αγωνιστές

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button