ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ποιες είναι οι 11 παραλίες της Αττικής με Γαλάζια Σημαία – Τι συμβαίνει στη δυτική Ατική

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών για το 2017. Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες.

Στην Αττική 11 παραλίες κατέκτησαν την Γαλάζια Σημαία, εκ των οποίων καμία δεν βρίσκεται στη δυτική Αττική. Δεν είναι μόνο πρόβλημα καθαρότητας του νερού, αλλά και οργάνωσης των ακτών από την πλευρά των Δήμων με συνολική προσπάθεια υλοποίησης των 33 κριτηρίων. Δεν θα μπορούσαν άραγε να είναι “μέσα” η Κινέτα ή η Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό, όπου κάνουν το μπάνιο τους χιλιάδες κάτοικοι της δυτικής Αθήνας; Κι αν όχι, ας αναζητηθούν οι συγκεκριμένες αιτίες για να αντιμετωπιστούν. Είναι θέμα ποιότητας ζωής! 

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής.

ΑΤΤΙΚΗ

Δήμος Μαραθώνα 

Σχινιάς/Καράβι

Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας 

Αυλάκι

Δήμος Σαρωνικού

Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach

Λαγονήσι 1-Grand Beach/Grand Resort Lagonissi

Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi

Λαγονήσι 3-Κοχύλια/Grand Resort Lagonissi

Δήμος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης 

Βάρκιζα Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis

Βουλιαγμένη

Βούλα A

Δήμος Γλυφάδας 

Γλυφάδα

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας 

Λίμνη

Δείτε ΕΔΩ όλη τη λίστα με τις ακτές.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button