ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Δάσους. Η αφόρητη οσμή των φρεατίων κάνει αβίωτη μια μεγάλη γειτονιά

Η δυσωδία είναι απίστευτη, όλες τις μέρες του χρόνου, όλες τις ώρες, σε όλο το μήκος της κεντρικής οδού Κυπρίων Αγωνιστών και των παρόδων της. Επί τέσσερα χρόνια εκατοντάδες οικογένειες ζουν έναν εφιάλτη χωρίς τέλος. “Είναι σαν να κατοικούμε μέσα σε ένα βόθρο”, μας είπε νεαρή μητέρα, που ανησυχεί για την υγεία των παιδιών της. Η ανησυχία δεν είναι θεωρητική και δεν πρόκειται μόνο για μια κόλαση δυσοσμίας, αφού έχουν εμφανιστεί και κρούσματα μολυσματικών ασθενειών, ενώ ο τόπος είναι γεμάτος ποντίκια και κουνούπια.


Το απόγευμα τής 20ης Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι οργάνωσαν συγκέντρωση για να εντατικοποιήσουν την αντίστασή τους στην εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων (Δήμος, ΕΥΔΑΠ), που αφήνουν το πρόβλημα να χρονίζει υπερβολικά. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Ελένη Καμπόλη και ο επικεφαλής των “Πολιτών σε Δράση” Κώστας Ασπρογέρακας. Μέχρι τώρα η δράση των κατοίκων γινόταν με μεμονωμένες διαμαρτυρίες στο Δημαρχείο, από όπου έφευγαν πάντα άπρακτοι. “Μας εμπαίζουν”, κατήγγειλαν πολίτες, που έδειχναν και τις πρωτοκολλημένες αιτήσεις που έχουν κάνει επί χρόνια, χωρίς να γίνεται οτιδήποτε από την πλευρά του Δήμου.

 
“Δεν υπήρχε μυρωδιά στη γειτονιά μας, μέχρι που έγινε το έργο τής αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων, πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε η φοβερή βρώμα βγαίνει από τα φρεάτια και κάνει τη ζωή μας αβίωτη. Η μυρωδιά βγαίνει από τα φρεάτια σε όλο το μήκος του δρόμου, σχεδόν ένα χιλιόμετρο!¨, μας είπε η κ. Εύα Παντελή, κάτοικος της περιοχής.
 
Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του αγωγού για τα νερά της βροχής. Οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολλές: Άλλοι πιστεύουν κατά τη φάση της κατασκευής έγινε λάθος και ήρθαν σε επαφή οι αγωγοί ομβρίων και αποχέτευσης, άλλοι είναι σίγουροι ότι πέφτουν στον αγωγό ομβρίων τα βοθρόνερα από κάποιες οικοδομές. Επίσημη γνωμάτευση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.
 Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Δάσους. Η αφόρητη οσμή των φρεατίων κάνει αβίωτη μια μεγάλη γειτονιά 2
Τα φρεάτια έξω από το 11ο Δημοτικό Σχολείο, στέλνουν την αποφορά τους μέσα στο προαύλιο
Αρκετοί από αυτούς που έχουν απευθυνθεί στην Τεχνική Υπηρεσία, διηγούνται ενώπιον όλων περιστατικά που μόνο αδιαφορία και ασχετοσύνη των υπαλλήλων δείχνουν, όπως να σκεπάσουν τους αγωγούς με λαμαρίνα ή νάιλον για να μη βγαίνει μυρωδιά!!! Πώς θα παροχετευτούν όμως τα νερά σε περίπτωση νεροποντής; Μοιάζει με κωμωδία, όμως ο αρμόδιος υπάλληλος που πρότεινε την λύση κάλυψης των φρεατίων, τυχαίνει να είναι επιστήμονας…
 
Η παριστάμενη αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Ελένη Καμπόλη  
δήλωσε ότι θα επιδιώξει σε πρώτη φάση να πετύχει την διάγνωση της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα, ώστε να είναι δυνατή η πραγματική αντιμετώπισή του. Όπως είπε θα συνεργαστεί τόσο με την ΕΥΔΑΠ, που έχει τεχνογνωσία, όσο και με την Υγειονομική Υπηρεσία.
 
“Όλο το καλοκαίρι, με τόσους καύσωνες, είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, δεν τολμούμε να ανοίξουμε παράθυρο. Το βράδυ η βρώμα είναι μεγαλύτερη. Η γειτονιά είναι γεμάτη ποντίκια”, δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο κ. Περικλής Σχινόπουλος.
 
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σε παιδιά που κατοικούν στη γειτονιά αυτή παρουσιάστηκαν αυξημένα κρούσματα μόλυνσης από στρεπτόκοκκο. Μητέρα παιδιού που αντιμετώπισε το πρόβλημα δήλωσε στη συγκέντρωση των κατοίκων πως η παιδίατρός της απέδωσε τη συχνότητα των κρουσμάτων στο πρόβλημα των αποχετεύσεων. Άλλες μητέρες ανέφεραν περιστατικά σοβαρής μόλυνσης από τσιμπήματα κουνουπιών, ο πληθυσμός των οποίων είναι τεράστιος και οι κάτοικοι αποδίδουν στα προβληματικά φρεάτια.
 
Επί της Κυπρίων Αγωνιστών υπάρχουν τέσσερα σχολεία, δύο δημόσια και δύο ιδιωτικά, δηλαδή συγκεντρώνονται πάνω από 1.000 παιδιά. “Περπατήστε την ώρα του διαλείμματος στο προαύλιο”, μας είπε γονέας παιδιού του 11ου Δημοτικού Σχολείου, “για να διαπιστώσετε τι μυρίζουν όλη μέρα τα παιδιά μας. Ούτε η ύπαρξη των σχολείων δεν είναι αρκετό, τόσα χρόνια, ώστε να κινητοποιήσει τις αρχές; Θα κάνουμε μηνύσεις”.
 
“Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Χρειάζεται συγκροτημένη προσπάθεια από τον Δήμο, αλλά και στενή παρακολούθηση από τους κατοίκους. Θα είμαστε κοντά για να βοηθήσουμε στη λύση”, δήλωσε ο επικεφαλής των “Πολιτών σε Δράση” Κώστας Ασπρογέρακας. Επισήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας των φρεατίων παρουσιάζεται και στην οδό Πλάτωνος, στο νότιο Δάσος, καθώς και στην οδό Κορυτσάς, στο Κέντρο Χαϊδαρίου.
 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button