ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Οι φοίνικες πεθαίνουν στο Παλατάκι. Το κόκκινο σκαθάρι “θερίζει” και στο Χαϊδάρι


Δεκάδες φοίνικες πεθαίνουν στις αυλές και τους δρόμους της πόλης μας, ενώ αλλάζει και η εικόνα του χώρου στο Παλατάκι, στο οποίο χάνονται υπεραιωνόβια δέντρα, που αποτελούν σημεία αναφοράς για το Χαϊδάρι. Η αιτία του κακού ακούει στο όνομα “κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος”. Πρόκειται για το δολοφονικό σκαθάρι που έφτασε στη χώρα μας το 2004 με εισαγωγές μολυσμένων δέντρων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος εξαπλώθηκε σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας και έχει σκοτώσει δέντρα με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
 

Στο Χαϊδάρι το κόκκινο σκαθάρι πρωτοπαρουσιάστηκε το 2008 σε φοίνικα στην οδό Ιωαννίνων, στη Γρηγορούσα και ήρθε από το Περιστέρι, όπου η ασθένεια είχε ήδη εκδηλωθεί. Ο φοίνικας αυτός απομακρύνθηκε αμέσως. Ωστόσο, σταδιακά το καταστροφικό έντομο απλώθηκε σε όλη την πόλη, παρά τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Πρασίνου, προσβάλλοντας φοινικοειδή σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η προσβολή στα φοινικοειδή ξεκινά από την κορυφή του δέντρου, όπου γεννούν τα αβγά τους τα θηλυκά έντομα. Οι κάμπιες ανοίγουν τρύπες στον κορμό των φοινικόδεντρων, αλλά και κατά μήκος της βάσης των φύλλων. Η προσβολή οδηγεί στον θάνατο του δέντρου. Τα φύλλα που είναι ξεραμένα και δεν έχουν συμμετρικό σχήμα γύρω από το δέντρο και πατημένη κορυφή του φοίνικα είναι κάποιες από τις ενδείξεις της ασθένειας.

Οι γεωπόνοι αποδίδουν την εξέλιξη της δαπανηρής και επικίνδυνης «πράσινης περιπέτειας», που ξεκίνησε το 2004 και γέμισε την Ελλάδα με άρρωστους φοίνικες, στην άγνοια των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, διερωτώνται αν κάποιοι από εκείνους που ανέλαβαν την εισαγωγή των φοινίκων γνώριζαν ότι αγόρασαν πολύ ακριβά τα άρρωστα δέντρα, δεδομένου ότι το κόστος μεταφοράς και μεταφύτευσης ενός μεγάλου φοίνικα μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ! 

Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τα φάρμακα

Τα κοκτέιλ διαφόρων χημικών σκευασμάτων και οι υψηλές δόσεις φυτοπροστατευτικών ουσιών με λουσίματα, ριζοποτίσματα ή ενέσεις δεν έχουν δώσει σημαντικά αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των βλαβερών εντόμων. Οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η εφαρμογή τέτοιων χημικών σκευασμάτων στον αστικό χώρο είναι επικίνδυνη για τους πολίτες, επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να δηλητηριάζει, εκτός από το φυτό, τα ζώα, όπως πτηνά και ωφέλιμους οργανισμούς.

Οι προσπάθειες της Υπηρεσίας Πρασίνου

Η γεωπόνος του Δήμου μας, κα Αναστασία Παράσχου, μάς πληροφορεί ότι η προσπάθεια της Υπηρεσίας Πρασίνου ξεκίνησε με προληπτικά ραντίσματα από την εποχή που η ασθένεια έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην παραλιακή λεωφόρο, ώστε να προστατευτούν κατά το δυνατόν οι περίπου 300 φοίνικες που υπάρχουν σε δημόσιο χώρο, αλλά και οι ιδιωτικοί. 
Το φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα είχε την έγκριση του Υπ. Γεωργίας, είναι βιολογικό και δεν καταστρέφει τις μέλισσες. Παρά τις προσπάθειες, προσβλήθηκαν αρκετοί φοίνικες, μεταξύ τους και αυτοί στο Παλατάκι. “Η προσπάθεια συνεχίζεται. Με επιμονή μπορεί να θεραπευτεί η ασθένεια, γι’ αυτό δεν κόβουμε ακόμη τους προσβεβλημένους φοίνικες. Αυτές τις ημέρες θα προβούμε και πάλι σε κοπή φύλλων και θα ρίξουμε και εκ νέου φάρμακο”, σημειώνει η κα Παράσχου. 
Μάς λέει ακόμη ότι οι οδηγίες από το Υπουργείο ως προς τον αριθμό των ραντισμάτων είναι αυστηρές. Ένα νέο βιολογικό φάρμακο (νηματώδες σκουλήκι) υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα, ωστόσο έχει αρκετά μεγάλο κόστος (περίπου 15 ευρώ για κάθε εφαρμογή).  

Η γεωπόνος θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία να κινητοποιηθούν και οι ιδιώτες που έχουν άρρωστους φοίνικες, ώστε να διακόπτεται η μετάδοση του σκαθαριού. “Είμαστε στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε πληροφορία”, λέει η κα Παράσχου. Το τηλέφωνο της Υπηρεσίας Πρασίνου είναι 210 58.22.368.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x