Υγεία “του δεκάρικου” – Τι κάνουν οι Χαϊδαριώτες για συνταγογράφηση και εξετάσεις.
Σε έρευνά μας προ διμήνου αναφερθήκαμε στην αποψίλωση του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου από ιατρικό προσωπικό. Απόμειναν ελάχιστοι γιατροί και μερικές κρίσιμες ειδικότητες είναι “ορφανές”. Ταυτόχρονα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε εντελώς. Πώς αντιμετωπίζουν, λοιπόν, το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας υγείας οι Χαϊδαριώτες; Πήγαμε στη λαϊκή αγορά του Δάσους και πήραμε απαντήσεις από τους πολίτες.
Η λύση του δεκάρικου
Αυτό που επισημάνθηκε γενικά είναι ότι λόγω της δραματικής υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου (πρώην ΙΚΑ, πρώην ΕΟΠΥΥ) κατάντησε υπερβολική η αναμονή έστω και για μια απλή συνταγογράφηση. Μπορεί να φτάσει ακόμα και τους… τρεις μήνες! Έτσι η πλειοψηφία απευθύνεται σε ιδιώτες γιατρούς. Όμως ειδικά για τους συνταξιούχους είναι επώδυνο να καταβάλλουν από το υστέρημά τους δέκα ευρώ για μια συνταγή. Άλλοι προτιμούν να πηγαίνουν σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας εκτός Χαϊδαρίου.
Κατά το Υπουργείο Υγείας βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο μεταφοράς σε νέο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας. Ωστόσο η ανησυχία στο κοινό για τον χρόνο εξισορρόπησης της κατάστασης είναι υπαρκτή, διότι είναι εμφανής η απροθυμία των γιατρών να ενταχθούν σε αυτό. Έτσι η ταλαιπωρία και τα έξοδα χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, άδηλο μέχρι πότε…
Σταύρος Ηλιάδης:«Προτιμώ πάντα τον ιδιώτη. Ποτέ δεν πήγαινα στη Φαβιέρου. Δεν με εξυπηρετούσε η απόσταση, γιατί είμαι κάτοικος του Δάσους».
Σταυρούλα Παπαγιαννοπούλου: «Εγώ τα αγοράζω απευθείας από το φαρμακείο, παρότι είμαι ασφαλισμένη, καθώς το κόστος των φαρμάκων μου είναι μικρό. Δεν πάω να τα γράψω, γιατί δεν υπάρχουν επιστήμονες στον πρώην ΕΟΠΥΥ, όπου πήγαινα παλιότερα. Τώρα πρέπει να πάω στη Φαβιέρου για να κλείσω ραντεβού και, αν υπάρχει γιατρός, να με εξυπηρετήσει».
Μανώλης Σιταρένιος: «Τις περισσότερες φορές απευθύνομαι σε ιδιώτη, ευτυχώς δεν έχω ανάγκη από πολλά φάρμακα. Πληρώνω ένα μικρό κόστος συνταγογράφησης. Ποτέ δεν χρησιμοποιούσα τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, για να αποφύγω τις ουρές. Είμαστε γνωστοί με τον ιδιώτη γιατρό τόσα χρόνια και του έχω εμπιστοσύνη».
Γιάννης Κουκουλέτσος
Γιάννης Κουκουλέτσος: «Συνταγογραφώ πάντα σε δημόσιο γιατρό. Προσωπικά απευθύνομαι στα εξωτερικά ιατρεία του Αττικού Νοσοκομείου, δωρεάν. Παλιότερα χρησιμοποιούσα τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Τώρα όμως απευθύνομαι στο Αττικό, αφού κλείσω 2-3 μήνες πριν ραντεβού».
Γρηγόρης Φιλιππούσης: «Πηγαίνω πάντα σε δημόσιο γιατρό. Παλιότερα στη Φαβιέρου και από 1/1/2019 στο Αιγάλεω. Είναι βέβαια μια ταλαιπωρία… Την τελευταία φορά μου έκλεισαν ραντεβού μετά από 2,5 μήνες, όμως μου έγραψαν εξάμηνη «παρτίδα» φαρμάκων. Προς το παρόν δεν έχω μεγάλη ανάγκη, για να καταφύγω σε ιδιώτη».
Άλλοι συμπολίτες μάς μίλησαν ανώνυμα:
«Συνταγογραφώ τα φάρμακά μου στο ταμείο όπου είναι ασφαλισμένος ο σύζυγός μου, της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατεβαίνουμε στην Αθήνα για αυτό. Αν και είμαι ασφαλισμένη σε άλλο ταμείο, στο Χαϊδάρι δεν χρησιμοποιούσα ποτέ τον πρώην ΕΟΠΥΥ».
«Απευθύνομαι στο Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου, στην οδό Φαβιέρου. Δεν έχω κανένα παράπονο από τις υπηρεσίες του».
«Πηγαίνω πάντα στη Φαβιέρου για συνταγογράφηση, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Πάντως με εξυπηρετούν, αφού κλείσω ραντεβού 10-15 μέρες πριν».
«Απευθύνομαι πάντα σε ιδιώτη, ποτέ στη Φαβιέρου. Οι υπηρεσίες τους δεν μας εξυπηρετούσαν, λόγω αναμονής. Με εξυπηρετεί ο ιδιώτης, αφού όμως του καταβάλω δέκα ευρώ».
«Έχω δικό μου γιατρό, ιδιώτη. Δεν πήγαινα ποτέ στον ΕΟΠΥΥ. Ήταν επιλογή μου».
«Αναγκαστικά πηγαίνω σε ιδιώτη, γιατί χάθηκε η δημόσια πρωτοβάθμια υγεία από το Χαϊδάρι. Παλιότερα τη χρησιμοποιούσα το ΙΚΑ και με εξυπηρετούσε».
«Δεν απευθύνομαι πουθενά. Είμαι υπέρ της εναλλακτικής ιατρικής. Ακούω πάντως τον κόσμο τρελαμένο και αγανακτισμένο με το θέμα της συνταγογράφησης. Όπως και περιπτώσεις γιατρών του Δημοσίου που ζητάνε το φακελάκι με τα δέκα ευρώ, κάτω από το τραπέζι. Αυτά λένε στον περίγυρό μου».
«Αν και είμαι Χαϊδαριώτισσα, καταφεύγω στο ΙΚΑ Περιστερίου. Εκεί υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Για 42 χρόνια απευθυνόμουν στον ΕΟΠΠΥ Χαϊδαρίου. Τώρα όμως αναγκάστηκα πηγαίνω στο Περιστέρι με το αυτοκίνητό μου. Κλείνω ραντεβού δέκα μέρες πριν και εξυπηρετούμε σε ό,τι χρειαστώ».
«Απευθύνομαι και σε δημόσιο γιατρό, αλλά και σε ιδιώτη. Στο πρώην ΙΚΑ στη Φαβιέρου με ραντεβού πολλές μέρες πριν, ενώ αντίθετα στον ιδιώτη αυθημερόν».
«Παλιότερα πήγαινα στο ΙΚΑ Χαϊδαρίου. Σήμερα λόγω της κατάστασης, κατέφυγα για άλλη μια φορά στη λύση του δεκάρικου στον ιδιώτη. Υπήρχε μεγάλη αναμονή όταν λειτουργούσε το ΙΚΑ Χαϊδαρίου, αλλά τώρα δεν βρίσκουμε καθόλου. Τελευταία μού έκλεισαν ραντεβού για τον Ιούλιο! Παλιά η αναμονή ήταν μόνο δέκα μέρες».
Εν αναμονή των προσλήψεων
Το «Χαϊδάρι Σήμερα» ζήτησε πιο “φρέσκα” νέα από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Χαϊδαρίου, ιατρό Γιάννη Μπουλταδάκη. Μας ανέφερε πως σήμερα στην υπηρεσία του απασχολούνται 22 γιατροί, ενώ για να καλυφθούν σωστά οι ανάγκες απαιτούνται περίπου 45. Στους 15 που είχαν απομείνει τον Ιανουάριο, μετά τη μαζική αποχώρηση των ιδιωτών που προτίμησαν το ιατρείο τους αντί της πλήρους απασχόλησης στο Κέντρο Υγείας, έγιναν κάποιες προσθήκες.
Συγκεκριμένα, πρόσφατα ανέλαβαν τέσσερις επικουρικοί γιατροί (δύο παθολόγοι, μια καρδιολόγος και μια ψυχίατρος), που προσλαμβάνονται με συμβάσεις δύο ετών. Επίσης με ασφαλιστικά μέτρα κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους ακόμα τρεις γιατροί (ένας παθολόγος, μία χειρούργος και ένας οδοντίατρος).
Κατά την άποψη του κ. Μπουλταδάκη σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί αυτό το ιατρικό προσωπικό για τις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας της πόλης μας. Γι’ αυτό το λόγο η Διοίκηση της Β΄ Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου υπάγεται το Χαϊδάρι, ζήτησε γραπτώς τις ανάγκες σε γιατρούς και ειδικότητες, ώστε να δρομολογηθούν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Ίδωμεν…
Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Υγείας Χαϊδαρίου, της οδού Φαβιέρου:
Χαϊδάρι: Δραματικό έλλειμμα γιατρών στη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία