ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Ξεσκονίζεται” ο Δήμος Χαϊδαρίου από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Καθημερινή είναι στο Δημαρχείο η παρουσία ελεγκτή από το Υπ. Εσωτερικών, που ερευνά φακέλους και ζητά διαρκώς από τις δημοτικές υπηρεσίες σχετικά έγγραφα. Το γεγονός αυτό κάνει αρκετούς να ελπίζουν ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης του παρελθόντος, ενώ κάποιοι άλλοι “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα”.

Ο έλεγχος αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Μαρτίου 2016. Η σημερινή δημοτική αρχή τον ζήτησε προκειμένου να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις σε ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει από την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων και αφορούν προηγούμενες διοικήσεις.

Για τον διαχειριστικό έλεγχο που “τρέχει”, το “Χαϊδάρι Σήμερα” μίλησε με τον δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο και τον έμπειρο στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Τσατσαμπά. Ο πρώτος εξέφρασε την άποψη ότι ο διαχειριστικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα κάνει καλό στον Δήμο, ενώ ο δεύτερος εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του, βασικά διότι δεν είναι καθολικός. Προσέξαμε ότι διακριτικά θέτει και ζήτημα «ταμειακών διαφορών».

Μ. Σελέκος: «Θα ασκηθούν διώξεις, αν διαπιστωθούν αδικήματα»

"Ξεσκονίζεται" ο Δήμος Χαϊδαρίου από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης 2 Ρωτήσαμε τον δήμαρχο αν δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου, κάτι που ο ίδιος είχε θέσει στην αρχή της θητείας του ως αντικίνητρο για την έναρξη του ελέγχου. Μάς απάντησε ότι υπάρχει φόρτος εργασίας στις δημοτικές υπηρεσίες, αυτές όμως παράγουν κανονικά το έργο τους. Παράλληλα, οι παρατάξεις της μειοψηφίας ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις.

– Κύριε δήμαρχε κινείται στοχευμένα ο έλεγχος; Δώσατε «προκαταβολικά» κάποια στοιχεία στους ελεγκτές;

Ο έλεγχος κινείται βάσει της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως προς το δεύτερο, όχι. Οι ελεγκτές καθόρισαν τη μεθοδολογία, δεν την καθορίσαμε εμείς.

– Θα ελεγχθούν μισθώματα, ΚΟΙΝΣΕΠ, επιδοτήσεις, δεσμευμένα οικόπεδα;

Βεβαίως.

– Πιστεύετε ότι ο έλεγχος θα βγάλει «λαβράκια»;

Δεν ξέρω αν θα βγάλει λαβράκια. Αλλά ότι θα έχει αποτελέσματα, θα έχει.

– Θα αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες;

Ανάλογα με το πόρισμα του ελέγχου.

– Θα κινηθούν νομικές διαδικασίες;

Θα ακολουθηθεί ό,τι προβλέπει ο νόμος και ανάλογα με τα αδικήματα. Όπου υπάρχει πειθαρχικό ή ποινικό παράπτωμα, θα ασκηθούν οι ανάλογες διώξεις.

– Θα γίνει έλεγχος και στα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου;

Όλα ελέγχονται. Μεταξύ αυτών και τα οικονομικά στοιχεία.

"Ξεσκονίζεται" ο Δήμος Χαϊδαρίου από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης 4

Δ. Τσατσαμπάς: «Μακάρι να γίνει καθολικός έλεγχος»

"Ξεσκονίζεται" ο Δήμος Χαϊδαρίου από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης 6Διαφορετική εκδοχή για τα αναμενόμενα αποτελέσματα του ελέγχου μάς έδωσε ο Δημήτρης Τσατσαμπάς. Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Χαϊδάρι Ξανά” έχει την άποψη πως αυτός ο έλεγχος δεν μπορεί να διερευνήσει αποτελεσματικά τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος στο Δήμο μας, διότι κινείται στοχευμένα, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, εκτός κι αν οι εκλεκτές αποφασίσουν να κάνουν έλεγχο εφ’ όλης της ύλης. Εκτός αυτού, είναι πάγια τακτική, όταν καλεί κάποιος ελεγκτές για διερεύνηση, να τους δίνει στοιχεία ενδεικτικά έκνομων ενεργειών. Υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η εκάστοτε διοίκηση του Δήμου.

Το ερώτημα, κατά τον πρώην αντιδήμαρχο, είναι αν η νυν δημοτική αρχή έχει παραδώσει τέτοια στοιχεία ή έφερε τους ελεγκτές και τους ανέθεσε να βρουν εκείνοι τα στοιχεία (όπως είδαμε πιο πριν, ο δήμαρχος απάντησε αρνητικά σε σχετικό ερώτημά μας).

– Αν ο Δήμος ανέθετε σε ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία, εκτιμάτε πως θα υπήρχε διαφορετική τροπή;

Θεωρώ πως θα ήταν απαράδεκτο να δοθεί ο έλεγχος σε ιδιωτική εταιρεία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να χειραγωγηθεί από οποιονδήποτε εντολέα. Είναι πολύ πιο αξιόπιστος ο δημόσιος έλεγχος, αλλά, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι καθολικός όλων των προηγούμενων πράξεων, σε επίπεδο δαπανών και απαιτήσεων του Δήμου.

– Γνωρίζετε ποια στοιχεία θα ελεγχθούν με έμφαση;

Λογικά θα ελεγχθούν τα μισθώματα των δημοτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο όφειλαν όχι μόνο να τα επισημάνουν, αλλά όποια στοιχεία κακής διαχείρισης διαθέτουν να τα έχουν καταγράψει και να τα επιδώσουν στις ελεγκτικές αρχές. Μέχρι τώρα, προσωπικά δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

– Ποια αποτελέσματα πιστεύετε ότι θα έχει για τον Δήμο ο οικονομικός έλεγχος; Θα βγάλει “λαβράκια”;

Για την πληρωμή των παλιών χρεών, φοβάμαι πως, όταν κυλάει ο χρήσιμος χρόνος, οι ευκαιρίες χάνονται. Η σημερινή δημοτική αρχή, όταν ήταν αντιπολίτευση, δεν είχε κάνει ποτέ αναφορά για αυτό το ζήτημα. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως για το θέμα των μη εισπραχθέντων μισθωμάτων υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες. Όμως η εμπειρία μου λέει πως είτε σε επίπεδο διοίκησης είτε σε υπηρεσιακό, εάν κάποιοι δεν θέλουν αυτές οι ευθύνες να αναδειχθούν, βρίσκονται διάφορες δικαιολογίες… Λόγω όμως της διενέργειας του ελέγχου μπορεί να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Εξαρτάται και από το πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θέλουν να διαχειριστούν τις υποθέσεις που τους έχουν ανατεθεί.

Πέρα από τα μισθώματα, υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις των νομικών προσώπων, προς το Κολυμβητήριο και τους Παιδικούς Σταθμούς μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ, την περίοδο που λειτούργησαν. Κυρίως εκεί εντοπίζω τα δυο μεγάλα ζητήματα. Τα υπόλοιπα νομίζω πως είναι γενικολογίες, που δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις οικοπέδων (επί δημαρχίας Κυριάκου Ντηνιακού) ήταν προς όφελος του Δήμου, προκειμένου να μην τσιμεντοποιηθούν οι οικοπεδικοί χώροι. Απλά δεν μπορούσε η τότε διοίκηση να αγοράσει όλα τα οικόπεδα. Η Πράξη Εφαρμογής στο Άνω Δάσος καλώς διερευνάται, αλλά τελικά, όπως φάνηκε και μέσα και από τις συνεντεύξεις που φιλοξένησε το «Χαϊδάρι Σήμερα», δεν είναι ξεκάθαρη αυτή η υπόθεση, λόγω των κενών  του νόμου.

– Κατά τη γνώμη σας, ο έλεγχος στα ταμεία του Δήμου υπάρχει πιθανότητα να φανερώσει ελλείμματα;

Μακάρι να γίνει καθολικός έλεγχος, για να υπάρχει και τέτοια διερεύνηση. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάτι που ψιθυρίζεται περί «ταμιακών διαφορών». Θέλω να προσθέσω πως η διαχείριση του δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι απολύτως διαφανής.  Ταυτόχρονα να είναι απολύτως αποτελεσματική, προκειμένου να υπάρχει μέγιστη απόδοση προς όφελος των δημοτών.

 

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x