ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Αυτή την τύπισσα την έχω φτιάξει με χρήση AI” – Τα έξυπνα μποτάκια που θα κρατάνε “συντροφιά” στα παιδιά μας

Panos Sakalakis

Την βλέπετε την τύπισσα; Ε λοιπόν, είναι μόλις μια από τις λίγες φωτογραφίες που έχω φτιάξει με τη χρήση AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) εργαλείων και συνδέοντας το API με δική μου εφαρμογή.

Τώρα, ως προγραμματιστής αναγνωρίζω όλα τα ψεύτικα σημεία που υπάρχουν, γιατί πρώτα απ’ όλα την έφτιαξα ο ίδιος και δεύτερον, οι AI-Generated εικόνες παραμένουν ακόμα σε αρχικά στάδια. Σε 3-5 χρόνια από τώρα όμως, τίποτα από αυτά που θα βλέπεις θα είναι αληθινό. Ευτυχώς, ωστόσο, αρκετές υπηρεσίες (μεταξύ τους η Meta που έχει το Facebook, Instagram, Threads & WhatsApp) ήδη ξεκίνησαν να κατεβάζουν αυτές τις εικόνες και τα βίντεο απ’ όσους δεν αναφέρουν πως έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόβλημα ωστόσο δεν βρίσκεται στις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη. Άλλωστε, εμείς αποφασίζουμε πως και για ποιους λόγους θα τη χρησιμοποιήσουμε. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινάει απ’ τους ίδιους τους ανθρώπους και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οτιδήποτε καλό τους βρεθεί στο δρόμο, ώστε να επωφεληθούν οι ίδιοι.

Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες και χρησιμοποιώντας εκατοντάδες διαφορετικές AI υπηρεσίες, παρατήρησα πως υπάρχει μια πληθώρα ατόμων που δημιουργούν φανταστικές κοπέλες τις οποίες στη συνέχεια ανεβάζουν και “πλασάρουν” ως δικές τους κοπέλες, ή αλλιώς ως σχέσεις τους. Εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάπτυξη των AI Bots και των AI-Generated εικόνων προωθούν επίσης τις υπηρεσίες τους, αναφέροντας πως “καθένας έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει, να μιλάει, να ξεκινάει συζητήσεις και να έχει την απόλυτη ψηφιακή κοπέλα, την οποία θα μπορεί να μοιράζεται σε φωτογραφίες ή βίντεο στα social media του” (ή της έτσι, γιατί δεν αναφέρομαι για συγκεκριμένα φύλα εδώ).

Αηδία -το λιγότερο- μα όχι για τις απίστευτες δυνατότητες που προσφέρουν τα AI bots αυτή την στιγμή, μα για τα μικρά παιδιά που θα μεγαλώνουν και αντί να δημιουργούν πραγματικές σχέσεις και φιλίες, θα μιλάνε με έξυπνα μποτάκια τα οποία θα τους κρατάνε “συντροφιά”.

Συγνώμη κιόλας για την έκφραση, αλλά ξερνάω μέσα μου.

Προς όλες τις αγαπημένες μητέρες και τους λατρεμένους πατεράδες εκεί έξω: Αυτή είναι μόλις η αρχή μιας παγκόσμιας αλλαγής, ΜΗΝ αφήνετε τα παιδιά σας να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, καθώς είναι πλέον πανεύκολο να χαθείς μέσα στη νέα “ψηφιακή πραγματικότητα”.

Δώστε τους σημασία, μάθετε τους νέα πράγματα, περάστε χρόνο μαζί τους και εκπαιδευτείτε πρώτα εσείς ώστε να μπορείτε να εκπαιδεύσετε στη συνέχεια τα μικρά σας ταλεντάκια.

Υ.Γ. Δεν έχω αναφέρει καμία AI εταιρεία παραπάνω για προφανείς λόγους.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button