ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το Χαϊδάρι ζητάει ενίσχυση της πυροπροστασίας και drones για το “δύσκολο καλοκαίρι”

Ο Δήμος Χαϊδαρίου υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν επαρκείς δράσεις πυροπροστασίας. Όπως σημειώνεται, η μεγάλη έκταση του Δήμου, που βασικά είναι ορεινοί όγκοι και πάρκα, επιβάλει την ουσιαστική ενίσχυση της Πυρασφάλειας, με προσωπικό, πυροσβεστικά μέσα και drone επιτήρησης.

Θυμίζουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός  Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έχει χαρακτηρίσει την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ως “πολύ δύσκολη”.

Αναλυτικά το αίτημα του Δήμου:

«Αξιότιμοι κύριοι

Σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. 16958/22-02-2024 έγγραφο της υπηρεσίας σας καθορίζεται η κατανομή οικονομικών πόρων προς τους αρμόδιους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, για την κάλυψη δράσεων Πυροπροστασίας. Για το Δήμο Χαϊδαρίου το ποσό ανέρχεται σε μόλις 47.000€, το οποίο είναι αντικειμενικά ανεπαρκές για τους παρακάτω λόγους:

1.Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει έκταση 22.655 στρέμματα, από τα οποία η περιοχή της δομημένης έκτασης καλύπτει 4.457 στρέμματα, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν δασικές εκτάσεις του Ποικίλου Όρους και του όρους Αιγάλεω, καθώς και πάρκα εντός της Πόλης. Ενδεικτικά, πέρα των ορεινών όγκων αναφέρονται το Άλσος Δαφνιού, ο Βοτανικός Κήπος, το Πάρκο Νεολαίας (πρώην Θεαθήναι), ο Προφήτης Ηλίας.

2.Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Χαϊδαρίου και στις παρυφές του όρους Αιγάλεω, βρίσκεται η Μονή Δαφνίου, Μνημείο προστατευόμενο από την Unesco, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προστασίας.

3.Αυτή τη στιγμή το τμήμα Πολιτικής Προστασίας στελεχώνεται από 2 άτομα, τον προϊστάμενο και έναν υπάλληλο, οπότε οι επιπλέον ανάγκες καλύπτονται από έκτακτο προσωπικό. Σημειώνεται πως, σε συνεννόηση με το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Δήμος Χαϊδαρίου καλύπτει με 24ωρη φύλαξη 7 πυροφυλάκια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

4.Ο στόλος του Δήμου Χαϊδαρίου, ο οποίος μπορεί να ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροπροστασίας, είναι μία Υδροφόρα και ένα Όχημα 4Χ4.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το ποσό των 47.000€ δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες Πυροπροστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε τη διάθεση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης ύψους 163.000€, η οποία θα καλύψει τις παρακάτω ανελαστικές ανάγκες:

1.Κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος Πολιτικής Προστασίας με όλο το απαραίτητο προσωπικό με έκτακτες προσλήψεις διάρκειας τεσσάρων μηνών. Ενδεικτική δαπάνη 140.000€ για την πρόσληψη 20 δασοφυλάκων και 2 οδηγών οχημάτων, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία και η δαπάνη για την κάλυψη της απαιτούμενης υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού.

2.Προμήθεια αναλώσιμων υλικών και Μέσων Ατομικής Προστασίας για την κάλυψη των αναγκών του έκτακτου προσωπικού. Ενδεικτική δαπάνη 5.000€

3.Προμήθεια ενός επιπλέον οχήματος 4Χ4 με εγκατάσταση συστήματος πυρόσβεσης. Ενδεικτική δαπάνη 45.000€

4.Προμήθεια δύο ΣμηΕΑ (drone), κατάλληλα για τον έλεγχο δασικών εκτάσεων μεγάλης έκτασης. Ενδεικτική δαπάνη 20.000€.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΕΛΕΚΟΣ»

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button