ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ορκωτοί από Χαρδαλιά στα οικονομικά της διοίκησης Πατούλη – Οι επιπτώσεις στα έργα

Με εισήγηση Χαρδαλιά και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (31-1-2024) ορκωτοί λογιστές την ώρα αυτή διενεργούν τριπλό έκτακτο γενικό διαχειριστικός έλεγχο στα πεπραγμένα της διοίκησης του Γ. Πατούλη.

Το ίδιο συμβαίνει στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ, φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής) και στο Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης”, που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας.

Διερευνώνται, μεταξύ άλλων, το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας, συμβάσεις έργου και παροχής υπηρεσιών, παραλαβές έργων, καθώς και τυχόν σχέση εργοληπτών και προμηθευτών με μέλη της τότε διοίκησης, σύμφωνα με τον νέο Περιφερειάρχη Ν. Χαρδαλιά.

Η πολιτική σημασία του διαχειριστικού ελέγχου μίας διοίκησης από τη διάδοχό της η οποία μάλιστα προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο είναι προφανής. Ο έλεγχος όμως έχει επιπτώσεις και στην αποπεράτωση των εν εξελίξει έργων, καθώς έχουν “παγώσει” οι πληρωμές. Η διοίκηση της Περιφέρειας διαβεβαιώνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν τελειώσει όλα, όμως η πείρα από τις χρονικές ανάγκες διαχειριστικών ελέγχων του μεγέθους αυτού κάνει αρκετούς να αμφιβάλουν.

Όσον αφορά το Χαϊδάρι, το έργο που “πάει πίσω” είναι οι παρεμβάσεις στο Αθλητικό Κέντρο Δάσους, που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Περιφέρειας. Τα υπόλοιπα τρέχοντα έργα χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές, μια και η επίδοση του Δήμου μας στην ένταξη έργων από την Περιφέρεια ήταν φτωχή.

Η διοίκηση του Γ. Πατούλη είχε δεχθεί πλήθος καταγγελιών από πλευράς αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για «κακοδιοίκηση» και «σπατάλες» τόσο για συμβάσεις που είχε προωθήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και για τους διαγωνισμούς-«μαμούθ» του ΕΔΣΝΑ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως περιέγραψε ο Ν. Χαρδαλιάς, οι ορκωτοί λογιστές θα διερευνήσουν -ενδεικτικά και μεταξύ άλλων- το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας, συμβάσεις έργου και παροχής υπηρεσιών, παραλαβές έργων και ομάδες παρακολούθησης, εργολάβους, καθώς και τυχόν σχέση εργοληπτών και προμηθευτών με μέλη της τότε διοίκησης ή τυχόν συμβάσεις που εγκρίθηκαν χωρίς να συνάδουν με το αντικείμενο των φορέων.

Ο νυν περιφερειάρχης επισήμανε ότι οι έλεγχοι θα γίνουν καθώς αφενός «υπάρχουν θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν» αναφορικά με την πραγματική οικονομική εικόνα της Περιφέρειας, αφετέρου καθώς πρέπει να εισαχθεί μια νέα διαδικασία διαφάνειας – δεσμεύτηκε δε ότι ένας νεότερος διαχειριστικός έλεγχος, για τα δικά του πεπραγμένα, θα αποφασιστεί στο τέλος της δικής του πενταετίας, «προκειμένου η επόμενη περιφερειακή αρχή να γνωρίζει τι παραλαμβάνει».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button