ΔΗΜΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Χαμός” για παραχώρηση αίθουσας του Δήμου σε ομάδα εφέδρων – εθελοντών

Η παραχώρηση μιας αίθουσας της Στέγης Πολιτισμού στη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Αττικής (ΛΕΦΕΔ), οδήγησε σε οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη συζήτηση του θέματος, σημειώθηκε η πρώτη διαφοροποίηση ψήφου της δημοτικής συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου, Ελένης Μπέλλα, αλλά υπήρξαν και θετικές ψήφοι από μέρος της αντιπολίτευσης.

Η σπίθα άναψε από το χαρακτηρισμό “φίλοι μας”

Ήταν γύρω στα μεσάνυχτα της της 29ης Οκτωβρίου, μετά από έξι περίπου ώρες τηλε-συνεδρίαση και το συγκεκριμένο θέμα ήταν το τελευταίο στην ημερήσια διάταξη. Τη στιγμή εκείνη είχαν αποχωρήσει, μεταξύ άλλων, για προσωπικούς λόγους ο Μιχάλης Σελέκος και ο Μόσχος Χουδελούδης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην εισήγηση του για την παραχώρηση της αίθουσας της Στέγης Πολιτισμού, ο αντιδήμαρχος Μάνος Πετούσης χαρακτήρισε τους εφέδρους ως “φίλους που βοηθάνε το Δήμο στην πολιτική προστασία”, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από το Νίκο Καραγιάννη. Ο αντιδήμαρχος εξήγησε πως εννοούσε “φίλοι της πόλης”.

Ν. Καραγιάννης: Φασίστες δεν είναι μόνο οι χρυσαυγίτες

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιάννης κατήγγειλε πως εδώ και δυο μήνες ο χώρος έχει ήδη παραχωρηθεί, κάτι που είπε πως είναι απαράδεκτο, όπως επίσης και το γεγονός ότι δόθηκε μέσα σε ένα πολιτιστικό κέντρο. Χαρακτήρισε τη Λέσχη Εφέδρων ως μια παραστρατιωτική οργάνωση με δομή, που συμμετέχει και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Κάτι που -σύμφωνα πάντα με τον κ. Καραγιάννη- φαίνεται από τον τρόπο που ντύνονται, που διατάζονται, που χαιρετάνε, κάτι που φάνηκε και κατά την παρουσία τους στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Ακόμα όπως σημείωσε ο κ. Καραγιάννης στην ιστοσελίδα τους κάνουν λόγο για στρατιωτική εκπαίδευση με όπλα σε βουνά. «Αυτό μας θυμίζει άλλη μια οργάνωση που λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο και εγώ λέω ότι σε τέτοιες παραστρατιωτικές οργανώσεις μπορεί να κρύβονται μέσα ομάδες οι οποίες στρατολογούν σε φασιστικές οργανώσεις. Τέτοιες ομάδες υπήρχαν και στο παρελθόν στο Χαϊδάρι, όπως η Compact 18. Οι συγκεκριμένοι έφεδροι προσπάθησαν στο παρελθόν ακόμα και να παρελάσουν στο Χαϊδάρι, αλλά τις εμπόδισε ο κόσμος», είπε μεταξύ άλλων. Κλείνοντας  χαρακτήρισε ως προκλητικό το γεγονός, όταν συμβαίνει ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Στο σημείο αυτό ο κ. Πετούσης τον ρώτησε:

– Δηλαδή τους χαρακτηρίζετε χρυσαυγίτες;

– Φασίστες δεν είναι μόνο οι χρυσαυγίτες. Εγώ δεν είμαι δικαστής. Το καταστατικό τους προβλέπει εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου. Είναι παραστρατιωτική ομάδα. Αν αυτό δεν σας φτάνει, εμένα μου περισσεύει.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων

Ο Αποστόλης Θεοφίλης δήλωσε πως υπερψηφίζει την πρόταση και είναι στην κρίση του αρμόδιου αντιδημάρχου η επιλογή του χώρου, κάτι που θα διευκολύνει για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας όπου θέλουν να συνδράμουν.

Η Άλκηστη Βίτσα ζήτησε να μάθει αν έχει παραχωρηθεί ήδη ο χώρος και σε μια τέτοια περίπτωση δήλωσε πως θα αποχωρήσουν. Στη συνέχεια ανέφερε πως από όσο γνωρίζει αυτή η λέσχη δεν είναι μέλος του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δυτικού Τομέα και οι σκοποί της σε κάθε περίπτωση δεν συνδέονται με τον πολιτισμό στο Χαϊδάρι. Για αυτό το λόγο, κατά την άποψή της, εν θα έπρεπε να έρθει καν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δήλωσε πως το καταψηφίζει.

Ο Γιάννης Θεοτοκάς τόνισε πως ως έφεδροι έχουν δώσει όρκο για διαφύλαξη της Δημοκρατίας. Κάποιοι από αυτούς είναι δεξιοί και κάποιοι άλλοι από το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα.  Η βασική τους ασχολία είναι η πολιτική προστασία. «Καλύτερα να έχεις ανθρώπους που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση παρά διάφορες Μ.Κ.Ο. με εθελοντές της τελευταίας στιγμής που δεν έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε πως  ψηφίζει υπέρ της πρότασης.

Ο Κώστας Ασπρογέρακας υπενθύμισε πως επί δημαρχίας Δημήτρη Μαραβέλια είχε βάλει αντίστοιχο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί εκείνη την εποχή οι έφεδροι είχαν παρελάσει δυο φορές στο Χαϊδάρι. Είχε θέσει ζήτημα για τον στρατιωτικό τρόπο που εκπαιδεύονταν ακόμα και μέσα στον Διομήδειο Κήπο και ο κόσμος που τους έβλεπε είχε ανάμεικτα συναισθήματα. Πρόσθεσε πως, όπως ορίζει ο νόμος, δημοτικοί χώροι παραχωρούνται αποκλειστικά και μόνο για κοινωφελή δραστηριότητα ή που προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Η πρόταση όμως αυτή δεν πληροί τους όρους. Για αυτούς τους λόγους και την καταψήφισε.

Τι υποστήριξαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί  σύμβουλοι

Η Ελένη Μπέλλα δήλωσε πως ταυτίζεται με την τοποθέτηση του κ. Καραγιάννη και καταψηφίζει την πρόταση. Τόνισε πως για την προστασία της πόλης, υπεύθυνος είναι ο Δήμος. Αυτός μπορεί να προσκαλέσει φορείς που θέλουν να συνδράμουν για την πρόληψη. Από την πλευρά της η Λέσχη μπορεί να ζητήσει αίθουσα από το ΚΕΒΟΠ και να δραστηριοποιηθεί εκεί. Για αυτό το λόγο το καταψήφισε.

Ο Βασίλης Παντελάρος υποστήριξε πως έφεδροι είμαστε όλοι όσοι έχουμε πάει στο Στρατό και δεν έχουμε την ανάγκη να συναντηθούμε με άλλους εφέδρους και να κάνουμε ασκήσεις. Υπογράμμισε πως πριν από λίγες ημέρες μια άλλη παραστρατιωτική οργάνωση οδήγησε στα δικαστήρια το δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο γιατί τους χαρακτήρισε “γερμανοτσολιάδες”, για κάποιες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στο Γράμμο και στο Βίτσι. Η Δικαιοσύνη όμως δεν τους δικαίωσε. Υπενθύμισε ακόμα και την περίπτωση του Κώστα Μπογδάνου, που διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Κλείνοντας έκανε λόγο πως τέτοιες ομάδες εύκολα εκκολάπτουν το φασισμό και κανένας Χαϊδαριώτης γονιός δεν θέλει να στέλνει το παιδί του σε κάποιο πολιτιστικό τμήμα του Δήμου και να βλέπει μπροστά του ανθρώπους με παραλλαγές. Προειδοποίησε πως, αν το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει μια τέτοια απόφαση, οι πολιτικοί του συνοδοιπόροι όχι μόνο θα το καταγγείλουν, αλλά θα δώσουν ακόμα και μάχη για να μη συμβεί. «Γιατί δεν είναι κάποιοι γραφικοί…»

Ο Βασίλης Καρατζαφέρης χαρακτήρισε υπερβολική την προσέγγιση που έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και θεώρησε πως έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις. «Είναι Χαϊδαριώτες και δεν ισχύουν αυτά που λέτε. Είναι παιδιά που έχουν βοηθήσει την Πολιτική Προστασία και δεν έχουν καμία σχέση με κάποιους άλλους που συναθροίζονται για να προβάλουν τον εαυτό τους. Όταν έρθει η ώρα της πράξηςσπεύδουν να πάνε στην πυρκαγιά και όχι όπως κάποιοι άλλοι στο facebook. Αξίζει σε αυτούς τους εθελοντές να τους στεγάσουμε  στο Δήμο, γιατί παράσχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και αποδεδειγμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξανδρος Γερολυμάτος θεώρησε πως είναι αδιανόητο μετά τα θλιβερά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης να συζητάνε για παραχώρηση σε μια παραστρατιωτική οργάνωση μέσα σε χώρο πολιτισμού. 

Η Κωνσταντίνα Χρονοπούλου θεώρησε πρωτάκουστους τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν στη συνεδρίαση. Υπογράμμισε πως ομάδα αυτή έχει εκπαιδευτεί με την Πυροσβεστική, ώστε να μπορεί να συμβάλει  σε περίπτωση φωτιάς. «Μαζί με αυτούς τους εθελοντές θέλουμε και άλλους που να είναι εκπαιδευμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ψηφοφορία

Στους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, η πρόταση της διοίκησης πέρασε με πλειοψηφία 16 έναντι 10. Υπέρ ψήφισαν η παράταξη Ντηνιακού, πλην της κ. Μπέλλα, η παράταξη Θεοφίλη και ο Γιάννης Θεοτοκάς. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις Σελέκου, Βίτσα και Ασπρογέρακα, όπως επίσης και η Ελένη Μπέλλα.

Δημήτρης Τσατσαμπάς: “Ζητείται κοινή λογική”

Ο Δημήτρης Τσατσαμπάς, που ήταν απών από τη συνεδρίαση, διαφώνησε ανοικτά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την παραχώρηση της αίθουσας. Παραθέτουμε την αναρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook με τίτλο “Ζητείται κοινή Λογική”:

«Σωματείο αναγνωρισμένο ως εφεδροπολεμικό από το Πρωτοδικείο Αθηνών που έχει στους σκοπούς του την ένοπλη στρατιωτική εκπαίδευση των μελών του (τακτική χρήση οπλισμού) δεν συνάδει με τις λειτουργίες του Δήμου. Εφόσον διαγράψει αυτό το σκοπό από το καταστατικό του και περιορίσει τη δράση του στην πολιτική προστασία και σε άλλες εθελοντικού χαρακτήρα δραστηριότητες,  τότε ο Δήμος βεβαίως να το στηρίξει και να συνεργάζεται μαζί του όπως οφείλει να το κάνει με κάθε φορέα κοινωνικής προσφοράς. Εάν το συγκεκριμένο σωματείο θέλει να περιλαμβάνει στους σκοπούς του την ένοπλη στρατιωτική εκπαίδευση μπορεί και πρέπει να συνεργάζεται με την Εθνική Άμυνα και όχι με το Δήμο. Η θέση μου αυτή δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα – μέλη του σωματείου ή τα πιστεύω τους,  αλλά πηγάζει από την απλή λογική για την κανονική λειτουργία μιας οποιαδήποτε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας».

“Είναι μόνιμοι και χρήσιμοι εθελοντές στο πλευρό μας”

To “Χαϊδάρι Σήμερα” ρώτησε υπηρεσιακό στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας για τη συμμετοχή της συγκεκριμένης ομάδας εφέδρων στις δραστηριότητες της υπηρεσίας του, καθώς και αν έχει πέσει στην αντίληψή του πολιτική δράση τους και πιο ειδικά ακροδεξιά ιδεολογία.

Η απάντησή του: “Είναι οι μόνοι εκπαιδευμένοι από την Πυροσβεστική εθελοντές που έχουν παρουσία κοντά μας και μάλιστα έρχονται σε τακτική βάση. ‘Ηταν παρόντες όλο το καλοκαίρι. Στις φετινές ατελείωτες επιφυλακές δεν έλλειψαν ούτε στιγμή. Θυμίζω ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου είχαμε επισημάνει την παντελή έλλειψη εθελοντικής πυρασφάλειας στην πόλη μας και μόνο στην έξαρση των πυρκαγιών τον Αύγουστο εμφανίστηκαν για λίγο άλλοι πολίτες, ωστόσο δεν είχαν εκπαίδευση και γρήγορα αποσύρθηκαν. Κανενός Δήμου η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως χωρίς εθελοντισμό. Πρέπει να σημειώσω ότι και στην τελευταία επιφυλακή που είχαμε για πλημμύρες (“Μπάλλος”), ήταν και πάλι η ΛΕΦΕΔ η μόνη που εμφανίστηκε για να βοηθήσει -ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Ακροδεξιές τάσεις σε αυτή την ομάδα δεν έχουμε αντιληφθεί ποτέ. Ίσως κάποιοι μπερδεύουν τη ΛΕΦΕΔ με παλαιότερη ομάδα εφέδρων στο Χαϊδάρι (σσ. επί διοίκησης Μαραβέλια), με την οποία δημιουργήθηκαν ζητήματα και απομακρύνθηκαν από το Χαϊδάρι”.

Αν μέσα σε τόσες γνώμες χωράει και άλλη μία, το “Χαϊδάρι Σήμερα” θεωρεί ότι καλώς παραχωρήθηκε η αίθουσα στη ΛΕΦΕΔ, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη πολιτικών προθέσεων, άλλωστε στο εξής θα είναι στο “μικροσκόπιο” πολλών και ορθά θα γίνεται αυτό. Παράλληλα όμως θεωρούμε ότι αξίζει να δοθεί πάλι μια αίθουσα της Στέγης Πολιτισμού στην κοινωνική οργάνωση “Αρχή Διαλόγου”, που την είχε και της αφαιρέθηκε, αφού χωρίς αμφιβολία προσφέρει πολύ σημαντικό εθελοντικό έργο στην πόλη μας -και όχι μόνο.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button