ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Η Υπηρεσία Πρασίνου εισηγείται κοπές δένδρων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις”

Η κοπή δέντρων στο Χαϊδάρι απασχολεί έντονα μερίδα της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα. Από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου Χαϊδαρίου παρεμβαίνει, μέσα από την εφημερίδα μας, ο αν. προϊστάμενος Διεύθυνσης Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Σταυρίδης, καταγράφοντας τις διαδικασίες που απαιτούνται για την κοπή δέντρων στον Δήμο μας. Σημειώνει ότι από το σύνολο των σχετικών αιτημάτων, μόνον ένα στα δέκα καταλήγει σε κόψιμο δέντρου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Η Διεύθυνση Προστασίας και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Δήμου μας δέχεται περίπου 110 γραπτά αιτήματα δημοτών ετησίως, που αφορούν σε πραγματοποίηση ελέγχων δέντρων σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους. Δέχεται επίσης αντίστοιχο αριθμό τηλεφωνικών αιτημάτων με το ίδιο θέμα.

Στο ήμισυ περίπου των αιτημάτων (γραπτών και προφορικών) ζητείται άμεση κοπή.

Με την παραλαβή του αιτήματος από την Υπηρεσία, πραγματοποιείται αυτοψία από τους γεωπόνους του Δήμου για διαπίστωση της κατάστασης.

Εάν το δέντρο χαρακτηρισθεί ως υγιές και μη επικίνδυνο, αλλά έχει προκαλέσει ζημιές σε πεζοδρόμια ή σε παρακείμενους μανδρότοιχους, το αίτημα διαβιβάζεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για επισκευή των ζημιών.

Εάν το δένδρο κριθεί από τους γεωπόνους επικίνδυνο, η Υπηρεσία μας αποστέλλει έγγραφο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, όπου εισηγούμεθα την κοπή του.

Η πραγματοποίηση της κοπής του δένδρου γίνεται μετά από σχετική έγκριση και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας σημειωθεί πως ένα δέντρο κρίνεται επικίνδυνο, όταν έχει ξεραθεί από φυσικά αίτια (σήψη ή εξασθένιση του κορμού κλπ.) ή ανθρωπογενή αίτια (πρόσκρουση αυτοκινήτου, κοπή ριζών για εγκατάσταση ή επισκευή υπογείων δικτύων οργανισμών ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ.)

Από το σύνολο των σχετικών με κοπή δένδρων αιτημάτων, μόνον ένα στα δέκα αιτήματα καταλήγει σε κοπή. Τα υπόλοιπα η Υπηρεσία Πρασίνου τα αντιμετωπίζει με τις προβλεπόμενες εργασίες κλαδέματος, ραντίσματος, υποστυλώσεων κλπ., έτσι ώστε και το δέντρο να διασωθεί και οι όποιοι κίνδυνοι πτώσης να αρθούν.

Εν κατακλείδι, η Υπηρεσία Πρασίνου εισηγείται κοπές δένδρων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνον όταν έχουν αποκλεισθεί όλες οι άλλες μέθοδοι, μέσω των οποίων τα εν λόγω δένδρα θα μπορούσαν να διατηρηθούν στη ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία Πρασίνου πριν καταλήξει να εισηγηθεί την κοπή ενός δένδρου, μελετά όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες και εξαντλεί όλες τις δυνατές τεχνικές για τη διάσωση του.

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αν. ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  & ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button