ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Το “κομβόι του νερού” σώζει το Ποικίλο από ολική καταστροφή – Ένα διόλου φανταστικό σενάριο

29 Ιουλίου 2023. Σειρήνες στριγγλίζουν στο Δάσος Χαϊδαρίου καθώς 5 πυροσβεστικά οχήματα του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού Περιστερίου ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς τη Γ. Παπανδρέου με κατεύθυνση το βουνό. Την ίδια ώρα μυρωδιά καμένου απλώνεται στο Χαϊδάρι από το μελτέμι που φυσάει από το πρωί. Θερμοκρασία 42 βαθμοί Κελσίου, 10η μέρα συνεχόμενου καύσωνα. Ο τόπος είναι “μπαρούτι”.

Οι φλόγες έχουν ξεπηδήσει πάνω από τη μεταλλική γέφυρα του ΟΣΕ στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, από σπινθήρες σε πυλώνες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν έπεσαν στην αραιή βλάστηση της βουνοκορφής, όπως στις 18 Ιουλίου, αλλά μέσα σε παλιό, πυκνό πευκοδάσος. Ο αέρας σπρώχει τη φωτιά σε δύο κατευθύνσεις. Ευθεία προς τα πάνω, εκατέρωθεν του ασφαλτόδρομου που οδηγεί στις κεραίες, αλλά και προς τα δεξιά, όπου το ανάγλυφο είναι άγριο και δεν υπάρχει κανένας δρόμος, εκτός από αυτόν της κορυφογραμμής.

Μέσα σε 10 λεπτά η Πυροσβεστική έχει φτάσει στην κορυφή και ο εναέριος παρατηρητής κατευθύνει τον διοικητή για την πορεία της πυρκαγιάς, καθώς ο καπνός έχει κλείσει εντελώς τον ορίζοντα. Αυτός δίνει εντολή σε τρία οχήματα να κατεβούν προς τα Νεόκτιστα από τον ασφαλτόδρομο για να προλάβουν τη φωτιά πριν απλωθεί σε μεγάλο μέτωπο, ενώ τα άλλα δύο μένουν πάνω σαν εφεδρεία, αλλά και για να ελέγξουν πιθανές υπερβάσεις σε άλλα σημεία. Ήδη κοντά τους έχουν έρθει τα 4Χ4 της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου και του ΑΣΔΑ, όπως και δύο υδροφόρες τους. Ο διοικητής εκτιμά ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και ζητά ενισχύσεις από άλλους σταθμούς, εναέρια μέσα και πεζοπόρα τμήματα.

Η προκεχωρημένη δύναμη απλώνει λάστιχα στη μεγάλη στροφή αριστερά από τον μεγάλο βράχο που δεσπόζει στο σημείο και σίγουρα θα ανακόψει τη φόρα της φωτιάς. Οι πυροσβέστες πέφτουν στη μάχη. Ταυτόχρονα φτάνουν ελικόπτερα Erikson από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Το νερό τελειώνει πολύ γρήγορα στα προωθημένα οχήματα. Αμέσως κατεβαίνουν τα άλλα δύο πυροσβεστικά και τα άδεια ανεβαίνουν στην κορυφή για ανεφοδιασμό. Δύο υδροφόρες είναι εκεί.

Το "κομβόι του νερού" σώζει το Ποικίλο από ολική καταστροφή - Ένα διόλου φανταστικό σενάριο 3
Φωτό αρχείου

Η φωτιά απλώνεται αριστερά και δεξιά από το βράχο, μερικά λεπτά ανακοπής της ορμής της αποδεικνύονται πολύτιμα, καθώς το Κέντρο έχει στείλει ακόμη 10 πυροσβεστικά, ενώ 4Χ4 από τους γύρω Δήμους παίρνουν θέση. Η μάχη κλιμακώνεται. Ο διοικητής ζητάει νερό. Τα πάντα για την ανακοπή του μετώπου στην κορυφή θα κριθούν από την αναχορηγία των δυνάμεών του σε νερό.

Υδροφόρες έρχονται μέσω δασικών δρόμων από την Πετρούπολη και το Περιστέρι και μεταγγίζουν αμέσως το φορτίο τους στα “διψασμένα” πυροσβεστικά. Ο Δήμος Χαϊδαρίου ανεβάζει και τη δεύτερη δική του υδροφόρα και άλλες σπεύδουν από Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Ασπρόπυργο. Σε λίγο όλες είναι άδειες.

Ο διοικητής ξέρει ότι στην αρχή του δασικού δρόμου στο Άνω Δάσος (Ακροπόλεως) υπάρχει μεγάλη γεώτρηση. Απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο. Δίνει εντολή να στηθεί κομβόι και να αναβοκατεβαίνουν συνεχώς οι υδροφόρες. Οι ταχύτητες που κινούνται όλοι είναι τρελές για δασικό δρόμο, αλλά αυτός είναι ο τρόπος όταν υπάρχει φωτιά σε εξέλιξη.

Το "κομβόι του νερού" σώζει το Ποικίλο από ολική καταστροφή - Ένα διόλου φανταστικό σενάριο 5
Φωτό αρχείου

Οι υδροφόρες κάνουν αναστροφή στην οδό Κατράκη και μία μία μπαίνουν κάτω από τον ορθοσωλήνα της γεώτρησης. Αυτή ανεβάζει από βάθος 240 μέτρων 60 κυβικά την ώρα. Σε λιγότερο από 10 λεπτά γεμίζει η υδροφόρα και φεύγει αμέσως για πάνω. Σε 5 λεπτα βρίσκεται στο σημείο ανεφοδιασμού. Την ίδια στιγμή φτάνει ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να λειτουργήσει τη γεώτρηση αν πέσει το ρεύμα.

Η φωτιά περνάει από την πρώτη γραμμή άμυνας και παίρνει πορεία προς την κορυφή με τρία επιμέρους μέτωπα. Οι δυνάμεις αναδιατάσσονται με στόχο να τη σταματήσουν πάση θυσία εκεί πάνω. Δηλαδή να μην ξεφύγει ούτε προς Χαϊδάρι, ούτε προς Σκαραμαγκά – Αφαία ούτε προς κοιλάδα Ζαστάνι – Κασκαντάμι – Πετρούπολη.

Ευτυχώς τον περασμένο χειμώνα το Δασαρχείο Αιγάλεω εκτέλεσε εκτεταμένο έργο καθαρισμού στο δάσος γύρω από την κορυφογραμμή. Όσο ανεβαίνει η φωτιά, λοιπόν, τόσο μειώνεται η ταχύτητά της, αφού δεν βρίσκει ξερά. Εναέρια και επίγεια μέσα εντείνουν την προσπάθεια. Η περιοχή έχει γεμίσει σωλήνες που ρίχνουν ακατάπαυστα νερό με μεγάλη πίεση. Το κομβόι των βυτίων δεν σταματά ούτε λεπτό να φέρνει νερό από τη γεώτρηση.

Το "κομβόι του νερού" σώζει το Ποικίλο από ολική καταστροφή - Ένα διόλου φανταστικό σενάριο 7
Φωτό αρχείου

Το μέτωπο άντεξε. Μια δυο υπερβάσεις στην κατηφόρα προς Χαϊδάρι αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Με το τέλος της μέρας, η φωτιά έχει οριοθετηθεί. Ο διοικητής δηλώνει στο κέντρο “υπό έλεγχο”, αλλά τίποτε δεν έχει τελειώσει. Όλοι μένουν στις θέσεις τους γιατί οι αναζωπυρώσεις είναι τεράστιος κίνδυνος. Όμως η βραδινή πτώση της έντασης του αέρα είναι η ευκαιρία να δοθεί το τελικό χτύπημα. Έρχονται νέες βάρδιες πεζοπόρων που αρχίζουν λεπτομερέστατη διαβροχή πόντο – πόντο, ενώ με αλυσοπρίονα ρίχνουν μισοκαμένα κλαδιά που είναι ακόμα κόκκινα και τα σβήνουν. Τεράστιες ποσότητες νερού σαρώνουν το βουνό. Οι υδροφόρες όλη τη νύχτα κουβαλούν νερό από τη γεώτρηση του Άνω Δάσους.

Το πρωί δίνεται το σήμα ότι η φωτιά έσβησε. Αυτή τη φορά έκαψε ένα σημαντικό κομμάτι της βόρειας και πιο δασωμένης πλευρά του Ποικίλου. Αλλά και πάλι στο σύνολό του το βουνό γλίτωσε. Οι συστάδες με τα άκαυστα δέντρα και οι σπόροι στο χώμα θα κάνουν τη δουλειά τους.

………………………………………………………………..

Το κείμενο αυτό, προϊόν μυθοπλασίας, αφιερώνεται στον πολύτιμο παράγοντα “γεώτρηση του Ποικίλου”. Διότι αυτή μάς λείπει από τη μάχη κατά τη φωτιάς. Γιατί εδώ και δύο εβδομάδες έχει χαλάσει και βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Βλέπε: Αγωνία για την πολύτιμη γεώτρηση του Ποικίλου στο Δάσος

Το "κομβόι του νερού" σώζει το Ποικίλο από ολική καταστροφή - Ένα διόλου φανταστικό σενάριο 9

Ήδη το βουνό πέρασε μια πολύ επικίνδυνη φωτιά χωρίς αυτήν στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά αυτή η μάχη δεν κράτησε πάνω από 1,5 ώρα. Παρόλα αυτά χρειάστηκαν τεράστιες ποσότητες νερού από πάρα πολλές υδροφόρες δήμων. Όμως αυτές έφερναν το νερό από μακριά. Τι θα γίνει αν η φωτιά κρατήσει ώρες και χρειαστούν πολλά γεμίσματα; Ούτε να το σκεφτόμαστε δεν θέλουμε…

Η μεγάλη γεώτρηση του Ποικίλου είναι στην ευθύνη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας -ΑΣΔΑ. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ενεργοποιηθεί η επισκευή της. Το κόστος εκτεταμένης επέμβασης (έχουν χαλάσει οι σωληνώσεις σε μεγάλο βάθος) φτάνει τις 30.000 ευρώ. Είναι αυτό ένα ποσό που πρέπει να προβληματίζει το ελληνικό κράτος, την ώρα που η Αττική φλέγεται; Πόσα δάση μάς έχουν μείνει πια; Δεν αξίζουν το Ποικίλο και η Κοιλάδα του Δαφνιού 30.000 ευρώ για την επισκευή της γεώτρησης; Να αναλάβουν τώρα την ευθύνη τους τα συναρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής για την άμεση οικονομική ενίσχυση του ΑΣΔΑ, ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση της γεώτρησης μέσα στις επόμενες μέρες, όπου η Αττική βρίσκεται διαρκώς στο “κόκκινο” στους χάρτες της Πολιτικής Προστασίας.

M.X.

Παρόμοια Άρθρα

Εγγραφή
Notify of
guest
0 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Δημοφιλέστερα
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Back to top button
0
Πάρτε μέρος στη συζήτηση!x