ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χρονικό της δύσκολης μέρας με το διπλό μέτωπο στην Κοιλάδα του Δαφνιού

Το όπλο της ταχείας επέμβασης αξιοποίησαν άριστα σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέναντι στο διπλό μέτωπο σε Ποικίλο και Αιγάλεω, που κύκλωσε την Κοιλάδα του Δαφνιού, αλλά δεν κατάφερε να την πληγώσει βαριά. Το “Χαϊδάρι Σήμερα” βρέθηκε εκεί.

Ψηλά στο Ποικίλο κάηκαν αρκετά στρέμματα σε σημείο με μικρά δέντρα και χαμηλή βλάστηση, αλλά σίγουρα η τελική έκβαση περιείχε έναν αναστεναγμό ανακούφισης, αφού η πυρκαγιά είχε σύμμαχό της τον ισχυρό άνεμο, αλλά και τα πολλά μέτωπα στο Λεκανοπέδιο.

Χρονικό της δύσκολης μέρας με το διπλό μέτωπο στην Κοιλάδα του Δαφνιού 3
Ακριβώς στο σημείο αυτό ξεκίνησε η φωτιά.

Όμως ο 10ος Πυροσβεστικός Σταθμός Περιστερίου έφτασε στην κορυφή του βουνού σε ελάχιστα λεπτά, ενώ και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν αμέσως τις ρίψεις.

Πιο συγκεκριμένα, ιπτάμενο μέσο της Πυροσβεστικής που διερχόταν από την περιοχή μας, εντόπισε εστία φωτιάς στην κορυφή του Ποικίλου ακριβώς στις 2 μμ και αμέσως έστειλε σήμα και στίγμα στο Κέντρο. Ακαριαία διαβιβάστηκε εντολή στον Σταθμό του Περιστερίου και χάρη στο ακριβές στίγμα και το σύστημα τηλεματικής – gps έφτασαν ολοταχώς στο σωστό σημείο στις 2.07! Εν τω μεταξύ ελικόπτερο είχε κάνει τις πρώτες ρίψεις, ενώ ανέλαβε δράση και πεζοπόρο τμήμα.

Χρονικό της δύσκολης μέρας με το διπλό μέτωπο στην Κοιλάδα του Δαφνιού 5
Τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας και γεωεντοπισμού έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους σήμερα.

Το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά φωτογραφίζει και την αιτία της. Ήταν ακριβώς κάτω από τους πυλώνες υψηλής τάσης, στην κορυφογραμμή. Συμπολίτης μάς είπε ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο και από την ίδια αιτία είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και πριν από 15 χρόνια περίπου.

Το μεσημέρι φυσούσε πολύ δυνατά ψηλά στο Ποικίλο και αυτό έκανε κρίσιμη την κατάσταση. Ευτυχώς οι φλόγες είχαν να διασχίσουν ένα πετρώδες έδαφος με αραιή βλάστηση, μέχρι να φτάσουν σε πιο πυκνά σημεία. Η συνδυασμένη δράση των επίγειων δυνάμεων με τα ελικόπτερα Erikson, που στο μεταξύ είχαν γίνει 4, την φρέναραν αποτελεσματικά.

Χρονικό της δύσκολης μέρας με το διπλό μέτωπο στην Κοιλάδα του Δαφνιού 7
Η στιγμή του εντοπισμού της δεύτερης εστίας και η άμεση επέμβαση του ελικοπτέρου στο δύσβατο σημείο.

Ενώ όμως δεν είχε σβηστεί εντελώς, εκδηλώθηκε νέα εστία λίγο πριν τις 3.00 στην ακριβώς απέναντι πλαγιά του Όρους Αιγάλεω, πάλι στην ευθεία των πυλώνων υψηλής τάσης. Αυτή την εντόπισαν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χαϊδαρίου και μέσα από τη συχνότητα της Πυροσβεστικής που διαθέτουν ειδοποίησαν τον διοικητή του 10ου και αμέσως τα ελικόπτερα στράφηκαν προς τα εκεί.

Στο μεταξύ, οχήματα και άντρες των συνδυασμένων δυνάμεων πυρόσβεσης είχαν τοποθετηθεί στους πιο χαμηλούς δασικούς δρόμους του βουνού, για το ενδεχόμενο να επεκταθεί η φωτιά προς τα κάτω στην πλαγιά, απειλώντας το Δαφνί.

Γύρω στις 3.30 ο μεγάλος κίνδυνος είχε αποσοβηθεί. Η προσπάθεια συνεχίστηκε έντονη για να σβήσουν οι τελευταίες εστίες. Περί τις 5.00 έφτασε νέο πεζοπόρο τμήμα που έκανε προσεκτική διαβροχή όλης της καμένης πλαγιάς και έκοβε καμένα δέντρα με πριόνια. Στο μεταξύ υδροφόρες Δήμων και του ΑΣΔΑ ανεβοκατέβαιναν διαρκώς για να ανεφοδιάζουν την πυροσβεστική με νερό. Ας μην ξεχνάμε και την πολύ κακή συγκυρία ότι πριν από λίγες ημέρες χάλασε η γεώτρηση του Ποικίλου στην οδό Ακροπόλεως, που απέχει 1,5 χιλιόμετρο από το σημείο της φωτιάς.

Χρονικό της δύσκολης μέρας με το διπλό μέτωπο στην Κοιλάδα του Δαφνιού 9
Οι άνδρες του Ανακριτικού παρατηρούν τους πυλώνες υψηλής τάσης.

Στις 6 μμ έφτασαν στο σημείο άντρες του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής. Είδαμε ότι εστίασαν ιδιαίτερα στους πυλώνες, οι οποίοι μάλιστα συνέχιζαν να πετούν σπίθες.

Ο διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Πέτρος Μπούγιας είπε στο Χαϊδάρι Σήμερα ότι κλιμάκιο θα μείνει όλη τη νύχτα στο Ποικίλο για κάθε ενδεχόμενο.

Χρονικό της δύσκολης μέρας με το διπλό μέτωπο στην Κοιλάδα του Δαφνιού 11
Στο Ποικίλο ο αντιπεριφερειάρχης Αντρέας Λεωτσάκος και ο γεωπόνος του ΑΣΔΑ Τάκης Γεωργόπουλος.

Επί του πιεστηρίου: Ενώ γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο κ. Γιώργος Μπρουσκάκης μας είπε τηλεφωνικά ότι στις 11.15 έγινε νέα έκρηξη του πυλώνα στο βουνό και έπεσαν σπίθες στο έδαφος, αλλά στα καμένα. Και η Πολιτική Προστασία του Δήμου θα μείνει σε ολονύκτια επιφυλακή.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button