ΕΛΛΑΔΑ

Το ιστορικό θέατρο Λυκαβηττού ξαναζωντανεύει, πλήρως ανακαινισμένο

Ο λόφος του Λυκαβηττού, το ψηλότερο και πλέον πανοραμικό τοπόσημο του Λεκανοπεδίου, αυτό το καλοκαίρι θα ξαναζωντανέψει, με όλη την αίγλη του. Το ιστορικό θέατρο, πλήρως ανακαινισμένο, ενισχυμένο και ασφαλές, θα σηκώσει αυλαία, σκορπίζοντας άπλετο φως και μουσικές μελωδίες στα μονοπάτια του λόφου και σε όλη την πρωτεύουσα.

Το Θέατρο Λυκαβηττού αποκαθίσταται για να επαναλειτουργήσει ως μητροπολιτικός πολιτιστικός πόλος μετά από 15 χρόνια σιωπής, με αναδιαμορφωμένο και λειτουργικό τον περιβάλλοντα χώρο, στη βάση του αρχικού σχεδιασμού του σπουδαίου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου.

Το έργο της αποκατάστασης του Θεάτρου με προϋπολογισμό 3.960.000 ευρώ χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Το θέατρο, που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, θα είναι έτοιμο το αργότερο έως τις 30 Αυγούστου, δηλώνει και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνολική ανάπλαση του λόφου και των υποδομών του. Παράλληλα διοργανώνεται ένα μεγάλο φεστιβάλ για τον Σεπτέμβριο ώστε οι πολίτες επιστρέφοντας από τις διακοπές να έχουν την δυνατότητα ψυχαγωγίας και πάλι σ’ αυτόν τον υπέροχο ιστορικό χώρο.

Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, αφαιρούν τα παλιά καθίσματα, κατασκευάζουν νέες κερκίδες, ενισχύουν τη στατικότητα του οργανισμού με σκυροδετήσεις, ξύλινες και μεταλλικές κατασκευές και άλλες ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Προσθέτουν αποχετευτικό σύστημα και τουαλέτες για όλους, ανασυστήνουν το κιλικίο, αντικαθιστούν τα δίκτυα ύδρευσης, τοποθετούν νέα συστήματα ασφάλειας, πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης, μεγαφωνικής και τηλεφωνικής εγκατάστασης ενώ τοποθετούν και πρωτοποριακό περιμετρικό φωτισμό ανάδειξης του θεάτρου και των βράχων. 

Το έργο, προσεκτικά μελετημένο, διατηρεί την παλαιά μορφή του, αλλά αναβαθμίζεται λειτουργικά, με συνέπεια. Η χωρητικότητα των 3.850 θέσεων θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά έως τους 6.000 επισκέπτες με τη διαμόρφωση και με επεμβάσεις, του περιβάλλοντος χώρου μπροστά στο θέατρο.

Τελικά αυτό το κορυφαίο, φύση και θέση, ιστορικό μνημείο, στο παλιό νταμάρι του αθηναϊκού λόφου, το καλοκαίρι θα επαναπροσδιορίσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας και θα αναστήσει τρυφερές μνήμες, υποσχέσεις, σχέδια και βιώματα τα οποία έζησαν πολλές γενιές νέων ρεμβάζοντας άπειρες νύχτες τη φωταγωγημένη πρωτεύουσα κάτω από τον έναστρο ουρανό. Η «αποτύπωση» της συλλογικής μνήμης στον εμβληματικό χωροχρόνο θα ζωντανέψει ξανά ενώ θα δοθεί η δυνατότητα αυτής της συνέχειας της και στις νεότερες γενιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button