ΑΠΟΨΕΙΣ

Το διχίλιαρο και η καλλιέργεια προσδοκιών για αποζημιώσεις στη… σφαίρα της φαντασίας

Yannis Manousakis

Τις τελευταίες ώρες εμφανίζονται στα ΜΜΕ και στα social media διάφοροι επαΐοντες προκειμένου να “ενημερώσουν” σχετικά με τις δυνατότητες αποζημίωσης όσων πολιτών επλήγησαν από πράξεις / παραλείψεις ιδιωτικής εταιρίας, Δημοσίου, ΟΤΑ κλπ, αναφέροντας μάλιστα και ποσά αποζημίωσης.

Τούτο έχει ως συνέπεια να καλλιεργείται δυστυχώς στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι όποιος ταλαιπωρήθηκε και κινδύνευσε είναι δικαιούχος αποζημίωσης ενός μεγάλου ποσού (κυκλοφορούν μάλιστα στο διαδίκτυο ποσά το ύψος των οποίων ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας).

Επειδή το βασικό αιτούμενο κονδύλιο στις αγωγές που θα ασκηθούν θα είναι προφανώς το κονδύλιο της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης της ΑΚ 932, καλό θα ήταν να υπάρχει τουλάχιστον αυτοσυγκράτηση και προσγείωση, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική νομολογία.

Ενδεικτικά θα αναφέρω περιπτώσεις επιδίκασης ποσού ύψους 10.000€ και 8.000€ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, σε ενάγοντα ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα και υπέστη κάταγμα κνήμης, χειρουργήθηκε και νοσηλεύθηκε επί 7ημερο σε νοσοκομείο, με περαιτέρω συνέπειες (έχουν επιδικαστεί προφανώς μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα ποσά, δίνω όμως μια σχηματική εικόνα για να γίνει αντιληπτό και σε μη νομικούς).

Επειδή ως λαός φημιζόμαστε για την υπερβολή, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, επισημαίνοντας ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button