ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Καταγγελία για την ACS Χαϊδαρίου: Αργία – παράνομη εργασία

Το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυμεταφορέων Ταχυδρόμων σε εργολάβους ΕΛΤΑ (ΣΕΤΤΣΕ) και η οργάνωση “Attack στην ανεργία και την επισφάλεια” καταγγέλλουν ότι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος ACS Χαϊδαρίου αναγκάστηκαν να πάνε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στη δουλειά, παρά το σχετικό ΦΕΚ της κυβέρνησης και το γεγονός ότι πολλοί δρόμοι ήταν επικίνδυνοι λόγω του πάγου.

Πιο αναλυτικά:

Καταγγέλλουμε την ACS, η οποία, σύμφωνα με ενημέρωση που λάβαμε από εργαζόμενους του υποκαταστήματος Χαϊδαρίου, ανάγκασε το προσωπικό να πάει σήμερα, Τετάρτη, στη δουλειά. Καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών στην Ελλάδα. Όχι μόνο αψήφησε το γεγονός πως πολλοί δρόμοι είναι ακόμα κλειστοί διότι δεν έχουν λιώσει οι πάγοι, γεγονός ανεύθυνο και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των διανομέων δεμάτων, όπως και όλου του προσωπικού κατά την άφιξη στο χώρο δουλειάς και την αναχώρηση του. Αλλά και έγραψε στα «παλιά της τα παππούτσια» το σχετικό ΦΕΚ της κυβέρνησης που κήρυξε τη χθεσινή και τη σημερινή ημέρες εργασιακής αργίας.

Εμείς ρωτάμε. Είναι ανεύθυνη η επιχείρηση που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων; Θεωρείται ο κλάδος των ταχυμεταφορών ως κλάδος υψίστης σημασίας ή κλάδος που λειτουργεί κατά τις αργίες για να λειτουργήσει και σήμερα; Η κυβέρνηση θα τιμωρήσει παραδειγματικά την εν λόγω εταιρία ή απλά θα βγάζει ΦΕΚ όταν και αν το θυμηθεί χωρίς να ενοχλεί την εργοδοτική ασυδοσία;

H ACS μας απασχόλησε και πέρυσι τέτοιο καιρό. Πάλι είχε αναγκάσει εργαζόμενους (π.χ. υποκατάστημα Μιχαλακοπούλου) εν μέσω χιονόπτωσης και παγετού να κάνουν διανομές δεμάτων. Η αυθαιρεσία της δεν υπολογίζει ούτε χιονιά, ούτε πανδημίες. Μάλιστα, υπενθυμίζουμε πως είχε βρεθεί κρούσμα σε αποθήκη της ACS Αργυρούπολης-Αλίμου με το προσωπικό που εργάζεται στο συγκεκριμένο χώρο-κάτεργο να ενημερώνεται τρεις μέρες μετά.

Φυσικά, η ACS δεν είναι η μόνη εταιρία που κάνει ότι θέλει και αντιμετωπίζει όπως θέλει τα κυβερνητικά νομοθετήματα. Για παράδειγμα η Γενική Ταχυδρομική έχει προβεί σε σωρεία απολύσεων τους τελευταίους μήνες με το επιχειρησιακό και κλαδικό συνδικάτο να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ενώ και η ΕΛΤΑ απέλυσε πέρυσι, εργολαβικό, μέλος του ΔΣ του αντίστοιχου σωματείου για συνδικαλιστικούς λόγους. Σε παρόμοια μοτίβα κινούνται και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους οποιασδήποτε εταιρείας να μας αναφέρουν τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Ο κλάδος των ταχυμεταφορών είναι ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας –ειδικά στην περίοδο της πανδημίας όπου η κατ’ οίκον διανομή αυξήθηκε κατακόρυφα–και αυτό δεν συμβαίνει για κανένα άλλο λόγο πέρα από τον ιδρώτα και το αίμα που χύνουν οι εργαζόμενοι υπό τον κίνδυνο της απόλυσης, την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση που βιώνουν για να αναπτύσσονται τα κέρδη και οι business των εργοδοτών.

Ως Attack στην ανεργία και την επισφάλεια καλούμε τους εργαζόμενους οποιουδήποτε κλάδου να καταγγείλουν παρόμοιες αυθαιρεσίες όπως αυτήν στην ACS Χαϊδαρίου. Να επιμείνουν στη διεκδίκηση ανθρωπίνων ρυθμών εργασίας και αξιοπρεπών συνθηκών, που δε θα βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους. Να πιέσουν τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. Θα στηρίξουμε όποια και όποιον αποφασίσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του με μαζική, διαρκή παρουσία, για όσο και ό,τι χρειαστεί. Με νομική υποστήριξη, παράσταση στην επιθεώρηση εργασίας, εφόσον επιλέξει την καταγγελία του εργοδότη που παρανομεί. Μαζί με τα ταξικά σωματεία, τα εργατικά σχήματα, τις εργατικές λέσχες και τις άλλες συλλογικότητες πανελλαδικά να διαμορφώσουμε ένα ευρύ δίκτυο ενημέρωσης, καταγγελίας περιστατικών αυθαιρεσίας και στήριξης των εργαζομένων που αποφασίζουν να κάνουν αυτό το βήμα. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά να έρθουν στο φως! Η ενότητα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση είναι ο αναγκαίος όρος να πάνε τα πράγματα αλλιώς!

  • Κανένας και καμιά με αυτές τις συνθήκες στη δουλειά. Να λειτουργήσουν μόνο τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες ύψιστης ανάγκης!
  • Να σταματήσει η εργοδοσία να εκβιάζει τον κόσμο για να πάει στη δουλειά. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη τους!
  • Υλοποίηση του νομοθετήματος που ορίζει τη σημερινή μέρα ως αργία. Να πληρωθούν τα μεροκάματα όπως ορίζει η νομοθεσία!
  • Παραδειγματική τιμωρία των επιχειρήσεων που σπάνε την αργία με την ευθύνη της κυβέρνησης!

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button