ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Χαϊδάρι και το φυσικό περιβάλλον!

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας απομάκρυνσης του εναέριου δικτύου της Δ.Ε.Η. ξεκίνησε σήμερα 13/11/2022 από τις ξύλινες κολώνες υψηλής τάσης που βρίσκονται εντός του Βοτανικού Κήπου Διομήδους.

Το προηγούμενο διάστημα η γραμμή υπογειοποιήθηκε και ακολουθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του παλαιού δικτύου.  

Η συγκεκριμένη παρέμβαση έλαβε υψηλή προτεραιότητα μετά από διαβούλευση μεταξύ του Ιδρύματος και του ΑΔΜΗΕ για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και περιορισμού του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς από το δίκτυο ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το έργο θα συνεχιστεί με την απομάκρυνση των σιδερένιων πυλώνων υπερυψηλής τάσης από τους ορεινούς όγκους της περιοχής μας και οι μελέτες γι’ αυτό είναι έτοιμες. Όπως είχαμε γράψει τον Φεβρουάριο του 2021, εντός της επόμενης διετίας ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα αλλάξει – υπογειοποιήσει ολόκληρο το σύστημα εναέριας μεταφοράς ρεύματος που διέρχεται από τους ορεινούς όγκους της δυτικής Αθήνας και τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για ένα πυκνό δίκτυο πανύψηλων πυλώνων που “γαζώνουν” το βουνό, με αφετηρία το Κέντρο Υπερυψηλών Τάσεων (ΚΥΤ) της Λίμνης Κουμουνδούρου και κατεύθυνση την Αθήνα (μέσω Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω), καθώς και τον Πειραιά.

Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Χαϊδάρι και το φυσικό περιβάλλον! 3
Απομακρύνονται τα καλώδια και οι ξύλινες κολώνες.

Το δίκτυο αυτό έρχεται από την δεκαετία του 1970 και υποχρεώνει τον ΑΔΜΗΕ σε κοστοβόρες συντηρήσεις. Κυρίως απαιτείται τακτικός καθαρισμός των μονωτήρων με εργολαβίες για την αποτροπή του φαινομένου των σπινθήρων (μερικές φορές γίνεται ακόμη και με ελικόπτερα!). Πέρα από αυτά, ειδικά σε δασικό περιβάλλον, όπως αυτό στο οποίο αναφερόμαστε, δημιουργούν προβλήματα στην ακρίβεια των ρίψεων νερού από τα αεροπλάνα λόγω του μεγάλου ύψους τους, αλλά βάζουν και σε κίνδυνο τους πιλότους.

Οι ξύλινες κολώνες, που απομακρύθνονται σήμερα από τον Διομήδειο Κήπο, μεταφέρουν ρεύμα υψηλής τάσης σε υποσταθμό – ζεύξη (μετατροπή της υψηλής τάσης σε μέση για την ηλεκτροδότηση μέρους του Χαϊδαρίου) που βρίσκεται στην Ιερά Οδό, κοντά στο γήπεδο “Τάκης Χαραλαμπίδης”. Τον τελευταίο μήνα το έργο της υπογειοποίησης ήταν ορατό στον δρόμο προς Σχιστού Κορυδαλλού, όπου πέρασε το καλώδιο στην άκρη του δρόμου προς τον προαναφερθέντα υποσταθμό.

Άλλες πληροφορίες εδώ:

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button