ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλά νέα: Θα ξηλωθεί το “μεταλλικό δάσος” από τα βουνά μας!

Εδώ έχουμε μια πραγματικά καλή είδηση, όχι μόνο γιατί θα μπορούμε να φωτογραφίζουμε στο Ποικίλο και το όρος Αιγάλεω τα ηλιοβασιλέματα χωρίς την ενοχλητική παρουσία των χαλύβδινων γιγάντων. Αλλά και διότι αυξάνεται το επίπεδο ασφάλειας του δάσους, ενώ από την άλλη αντιμετωπίζονται τα προβλήματα συντήρησης που οι πυλώνες προκαλούν στον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες -αλλά ασφαλείς- πληροφορίες μας ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προτίθεται να αλλάξει – υπογειοποιήσει ολόκληρο το σύστημα εναέριας μεταφοράς ρεύματος που διέρχεται από τους ορεινούς όγκους της δυτικής Αθήνας και τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου. Πρόκειται για ένα πυκνό δίκτυο πανύψηλων πυλώνων που “γαζώνουν” το βουνό, με αφετηρία το Κέντρο Υπερυψηλών Τάσεων της λίμνης Κουμουνδούρου και κατεύθυνση την Αθήνα (μέσω Αγίας Βαρβάρας και Αιγάλεω), καθώς και τον Πειραιά.

Το δίκτυο αυτό έρχεται από την δεκαετία του 1970 και υποχρεώνει τον ΑΔΜΗΕ σε κοστοβόρες συντηρήσεις. Κυρίως απαιτείται τακτικός καθαρισμός των μονωτήρων με εργολαβίες για την αποτροπή του φαινομένου των σπινθήρων (μερικές φορές γίνεται ακόμη και με ελικόπτερα!). Πέρα από αυτά, ειδικά σε δασικό περιβάλλον, όπως αυτό στο οποίο αναφερόμαστε, δημιουργούν προβλήματα στην ακρίβεια των ρίψεων νερού από τα αεροπλάνα λόγω του μεγάλου ύψους τους, αλλά βάζουν και σε κίνδυνο τους πιλότους.

Μέσα στην επόμενη διετία λοιπόν αναμένεται να έχει λυθεί αυτό το ζήτημα με την υπογειοποίηση του δικτύου υπερυψηλής τάσης. Όπου είναι δυνατό θα προτιμηθεί η διέλευση από δασικούς δρόμους, ώστε να μειωθεί το κόστος, αλλά και να αποφευχθούν και άλλες ζημιές στο βουνό. Εδώ θα πρέπει ίσως να εμπλακούν και οι αρμόδιοι φορείς προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τοπίου από τις τσιμεντένιες βάσεις των πυλώνων, ώστε να μη μείνει ακόμη μία κακή κληρονομιά στα βουνά (βλέπε ερείπια κεραιών στο Ποικίλο).

Σχετικά με το ενδεχόμενο υπογειοποίησης του ίδιου δικτύου στη συνέχειά του, που περνάει μέσα από γειτονιές της Αγίας Βαρβάρας και του Αιγάλεω, δεν έχουμε πληροφορίες. Σίγουρα όμως “καίει” τους κατοίκους αυτών περιοχών, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν την απομάκρυνσή τους για λόγους υγείας.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button